Obavijesti

News

Komentari 62

S 81 glasom za: Donijeli Zakon o pravobranitelju za djecu

S 81 glasom za: Donijeli Zakon o pravobranitelju za djecu
8

Oporbeni Klubovi zastupnika SDP-a, nezavisnih i HSU-a te Mosta podnijeli su nekoliko amandmana upravo kako bi spriječili smjenu pravobraniteljice Ivane Milas Klarić, no Vlada ih je sve odbila

VIDEO

Posljednji je radni dan zastupnika u Hrvatskom saboru. U saborske klupe vraćaju se tek za dva mjeseca, na jesen 15. rujna. Danas će još odraditi glasovanje o do sad raspravljenim točkama pa svatko odlazi na svoju stranu. 

No, o tri Ustavna suca i SDP-ovom zahtjevu da se formiran Istražno povjerenstvo za Agrokor danas se neće glasovati. I to se odgađa do jeseni, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, obzirom da je SDP uvjetovao da neće glasovati o sucima ako se ne formira povjerenstvo.

Danas će, među ostalim, glasovati o Škibolinom zakonu o RBA zadrugama i Ovršnom zakonu koji je predložio Most.

Prije glasovanja ipak se tradicija nastavlja pa je čak sedam Klubova zastupnika zatražilo stanku. 
Most, SDP, HDZ, HNS zatražili su je zbog aktualne političke situacije, nezavisni Željko Glasnović kako bi progovorio o pitanju odabira Ustavnih i Vrhovnih sudaca, Goran Aleksić u ime Kluba Živog zida i Snage kako bi se osvrnuo na rad Sabora, kako je rekao, sa stajališta saborskog brucoša te Milorad Pupovac u ime SDSS-a kako bi rekao nešto o HRT-u. 

Šef SDP-a Davor Bernardić upozorio je na pokušaj smjene NO HRT-a, kako je istaknuo, u režiji HDZ-a, a samo zato što su upozorili na koruptivne radnje.

'Plenković djeluje sedativno, čak i anemično'

- Želimo upozoriti na izvješće NO HRT-a koji je nedvosmisleno upozorio na spletke, moguću korupciju i sve stvari koje se događaju za novce građana. Sada se ti ljudi, u režiji HDZ-a, žele smijeniti jer su ukazali na korupciju. To je nedopustivo. Korupcija očito nema boju. S javnim novcem, s novcem hrvatske sirotinje, vi ćete kroz smjenu NO-a nastaviti hraniti korupcijsku hobotnicu koja hoda po prisavskim hodnicima -  rekao je Bernardić poručivši zastupnicima da danas imaju priliku pokazati, da bez obzira koliko ih gurali u lanac potencijalnog sukoba interesa i korupcije, mogu glasati za ostanak NO-a koji je ukazao na korupciju. 

- Plenković djeluje sedativno, čak i anemično, a ispod se događa krimić kakvog se ne bi posramili ni najveći američki režiseri. Pozivam vas da budete razumni - rekao je Bernardić.

HDZ-ov Jasen Mesić, inače i predsjednik Odbora za medije, u ime Kluba HDZ-a poručio je Bernardiću da se ponaša kao da je pao s kruške. 

- Bez obzira što smo jučer to govorili, očito nekima treba malo više. Bernardić se nije pojavio na Odboru za medije, gotovo se uopće ne pojavljuje na Odboru za medije jer je toliko zabrinut za HRT. Vi nama govorite o HRT-u? Mijenjali ste sve zakone da bi instalirali svoje ljude. Mijenjali ste Upravno vijeće Hine. Katapultirali ste NO HRT-a 2015. Radmana, koji je zaboravio prijaviti hotel u svojoj kartici, štitili ste godinama. Vi nama? Kako vas nije stid - poručio je Mesić i dobio pljesak kolega iz svoje stranke, ali i izazvao pravu buru u Saboru. 

Najprije se javio SDP-ov Gordan Maras za povredu Poslovnika pa dobacio Mesiću da mu je očito Clark Gable uzor.

- I brčići su tu, vidim - rekao je Maras pa i on izazvao žamor u sabornici.

- Čemu nervoza? Žuri vam se na more? Ja bih radio i preko ljeta - rekao je Maras, a javio se i Mesić i poručio da ga je Maras uvrijedio. 

- Očito je to dokaz da ne treba gledati televiziju i da su se Marasu pomiješali i Igre prijestolja i crtići i sve - rekao je Mesić. 
Maras mu je odgovorio da to nije bila uvreda. 

- Clark Gable je jedan dobar glumac. On se volio ovako teatralno izražavati - odgovorio mu je Maras.

Razriješili članove Vijeća za elektroničke medije

Nakon stanki, zastupnici su prešli na glasovanje. 
Najprije su glasovali o predsjedniku Vrhovnog suda. Đuro Sessa izabran je sa 84 glasa za, 14 suzdržanih te 33 protiv za predsjednika Vrhovnog suda.

Razrješen je i Nadzorni odbor HRT-a, odnosno Anja Šovagović Despot, Katarina Bakija, Miroslav Grgić i Šenol Selimović sa 78 glasa za, osam suzdržanih te 47 protiv. 

Razrješeni su i članovi Vijeća za elektroničke medije. 
Zastupnici su razrješili i Mirjanu Rakić sa funkcije predsjednice Vijeća za elektroničke medije te Vesnu Roller, članicu tog Vijeća. 
Damir Hajduk izabran je za novog predsjednika VEM-a sa 113 glasa za te 21 suzdržana. 
SDP-ov Arsen Bauk zatražio je pojedinačno glasovanje o imenovanju članova Vijeća za elektroničkom mediju, što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković prihvatio.

Anita Malenica imenovana je članicom Vijeća sa 85 glasa za, 19 suzdržanih te 30 protiv.  
Članom Vijeća imenovani su i Davor Marić sa 106 glasa za, 24 suzdržana te dva protiv, kao i Vanja Gavran kojeg je podržalo 97 zastupnika dok ih je 21 bilo suzdržano, a pet protiv. 

Zastupnici su izglasali i Stretegiju nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske, a podržali su i imenovanje HDZ-ove Marije Jelkovac u Državno-odvjetničko vijeće (DOV) te nezavisnog Željka Lackovića u Državno-sudbeno vijeće (DSV).

Donesen i Škibolin zakon

Jednoglasno je donesen i Škibolin Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u RH zajedno s prihvaćenim amandmanima. Škibola je ujedinio i oporbu i vladajuće, a nakon glasovanja sabornicom se prolomio pljesak. 

Na prijedlog Zakona bilo je podneseno 15 amandmana, od čega je 11 podnijela Vlada, jedan SDP-ov Peđa Grbin i Goran Aleksić iz Snage, jedan Živi zid, jedan sami Škibola, a jedan Odbor za Zakonodavstvo. 

Škibola je prihvatio 10 amandmana od strane Vlade, od čega dva u izmjenjenom obliku, a jedan nije, no na glasovanju je ipak i on prihvaćen. Škibola i Vlada odbacili su sve oporbene Zakone, a prilikom objašnjenja odbijanja amandmana Živog zida, s kojim je Škibola i ušao u Sabor, iz saborskih klupa se začulo komešanje. 

Prije glasovanja o Ovršnom zakonu, Most je zatražio stanku zbog, kako su rekli, novih informacija, apotom su iz istog razloga stanku zatražili i Promijenimo Hrvatsku, HDZ, SDP, Živi zid te HNS.

Ovršni zakon ne može čekati

Mostov Nikola Grmoja istaknuo je kako je nova informacija da je ministar pravosuđa najavio cjelovite izmjene Ovršnog zakona na koje bi se, kako je istaknuo, čekalo godinu dana te da se za to čekanje nema vremena. 

- Svi znamo u kakvim uvjetima žive naši blokirani građani i mi kao saborski zastupnici ne možem čekati tako dugo da im pognemo. Znamo o kakvoj spirali zla se radi. Ovaj prijedlog koji je usuglašen s HDZ-om pomoći će donekle, ali neće skroz, stoga smo jučer podnijeli amandmane. I što radi HDZ? Kažu kako Vlada nije imala vremena očitovati se o njima. Mi smo o tim amandmanima od jutra govorili, imali su vremena sinoć ili jutros. Ovo što smo mi predložili spasilo bi mnoge ljude. I predsjednica je o tome govorila - započeo je Grmoja i uputio apel zastupnicima da podrže sve amandmane. 

- Ako zastupnici HDZ-a  ne podrže ove amandamne koje je predlagala i predsjednica, bit će protiv njenog zahtjeva i poslati poruku da je ona neozbiljna i populist - poručio je Grmoja. 

Ivan Lovrinović u ime Kluba Promijenimo Hrvatsku poručio je kako je jučer bio sretan čovjek jer je mislio da će ovo svi podržati.

- Ne mogu vjerovati da se sada komplicira. Zbog čega? Pa svi smo tvrdili jučer da je to zajednički problem i da želimo spašavati male ljude. 330.000 je u dužničkom ropstvu u 21.st, ovo je zemlja ovrha - poručio je Lovrinović dodavši kako ga je iznenadila reakcija SDP-a.

- Ovo je par excellence socijaldemokratsko pitanje. Molim vas da ovo podržite - poručio je Lovrinović. 

Predložio je i, ukoliko je problem Vlade formalni jer se nije stigla očitovati o amandmanima, da im se da vremena da se očituju ovih dana pa da se nađu idući petak i to izglasaju. 

- Ako je problem sadržajni, onda neka se to otvoreno kaže - rekao je. 

Ivan Šuker u ime Kluba HDZ-a istaknuo je kako je Most, dok je bio u Vladi, sa svojim partnerom HDZ-om usuglasio prijedlog Zakona sa svim amandmanima, a da su onda jučer podnijeli nove koje nisu usuglasili s Vladom.

- Vlada i Klub HDZ će podržati prijedlog Zakona s amandmanima koji su usuglašeni, a ono što je jučer došlo od Mosta i što smo pokušavali raspraviti, nismo usuglasili i te amandamane ne možemo prihvatiti. Jer ako su dva partnera, Most i Vlada postigli visok stupanj usuglašenosti i ako jedna strana sad nešto želi promijeniti, onda je logično da pozove drugu stranu i pokuša to usuglasiti. Mogli ste sjesti s Vladom i porazgovarati o tome - poručio je Šuker. 

Peđa Grbin u ime Kluba SDP-a također je istaknuo kako su Mostovi amandmani stigli u zadnji čas i nisu ih stigli raspraviti, stoga je Most prozvao za demagogiju i populizam.

- Kolege, to što vi radite je demagogija. Zakon smo podržali na svim tijelima Sabora i kada su došli amandmani koji su usuglašeni s Vladom. Ovaj zakon se radi devet mjeseci i on je 99 posto proizvod Mosta. Zar je previše da ostanemo šokirani da nakon devet mjeseci, dan prije glasovanja dobivamo amandmane koji nisu tehnički nego suštinski? Suštinski jer u sebi nose skrivene rizike o kojima nije bilo vremena raspraviti. Ovo što vi sada raditi je pokušaj sabotaže svega onoga što smo se dogovorili. Amandamani koje je Most predložio u zadnji čas su klasičan primjer populizma i demagogije - poručio je.

Jednoglasno izglasali promjene Ovršnog zakona

Podsjetimo, nove amandmane na prijedlog izmjena Ovršnog zakona Most je uputio jučer u 16 sati što je  izazvalo negodovanje među saborskim zastupnicima koji su, iako jednoglasno podržavaju namjeru da se pomogne građanima pod ovrhama, ocjenili da se amandmanima znatno mijenja zakonski prijedlog, pa je za njih trebalo prethodno tražiti suglasnost Vlade.
Najsporniji su zastupnicima bili Mostovi amandman vezani uz obustavu prisilne naplate te prijedlog apsolutnog zastarnog roka od 10 godina.

Zastupnici su jednoglasno izglasali izmjene Ovršnog zakona koje je predložio Most, zajedno sa prihvaćenim amandmanima Vlade.

Na prijedlog Zakona upućena su 32 amandmana. Vlada je odbila sve oporbene amandmane. Odbila je amandmane Mosta te Živog zida i Snage kojim su htjeli povećati iznos do kojeg se ne može provesti ovrha sa 20.000 na 50.000 kuna. Amandman koji je podnio Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku sa zahtjevom da svaka strana plaća svoje troškove postupka, Most u ime predlagatelja Zakona je prihvatio, no Vlada nije što je šokiralo Lovrinovića. 

- Šokiran sam jer je ovdje riječ o njvažnijem financijskom amandmanu kojim bi se 10.000 građana sačuvalo u njihovom džepu oko milijarde kuna. Ali vidim čiji se interesi štite, postat ćete izravno odgovrni za uzimanje građanima milijardu kuna - poručio je Lovrinović. 

Most je također prihvatio i amandman Živog zida i Snage kojim bi se spriječile tajne deložacije, no i to je odbila Vlada. 
Nije prihvaćen, ni od strane Mosta ni Vlade, amandman SDP-a da se zaštiti 3/4 prosječne neto plaće.

- Ovo pokazuje svu demagogiju Mosta. Podiže se zaštićeni dio 3/4, ali pod uvjetom da ne prelazi 2/3 prosječne neto plaće u Republici - poručio je Grbin. 

'Zakon za smjenu pravobraniteljice za djecu'

Na sjednici je donesen i Zakon o pravobranitelju za djecu koji je posljednjih dana, pa i danas, izazvao burne reakcije oporbe, sa 81 glasom za, tri suzdržana te 40 protiv. 

- Ovo je Zakon za smjenu pravobraniteljice za djecu - poručio je SDP-ov Arsen Bauk. 

Naime, u roku 90 dana od dana donošenja Zakona, stoji u Zakonu, Hrvatski sabor predložit će dva kandidata za pravobranitelja za djecu. 

Oporbeni Klubovi zastupnika SDP-a, nezavisnih i HSU-a te Mosta podnijeli su nekoliko amandmana upravo kako bi spriječili smjenu pravobraniteljice Ivane Milas Klarić, no Vlada ih je sve odbila. 

I vladajući Klubovi zastupnika su podnijeli amandmane koje je Vlada prihvatila. Prema tim amandmanima, više pravobranitelje neće predlagati Vlada nego Hrvatski sabor.

- Ovaj Zakon je Zakon za smjenu određene osobe, Ivane Milas Klarić. Zato se i zove "lex Klarić." U ovom Zakonu je sve naopako. Već smo dobili packe iz Europe da se ovakve stvari ne rade, ovo usitinu nije na ponos Hrvatske i Vlade - poručila je Nada Turina Đurić.

Na sjednici su, među ostalim, izglasane i izmjene Zakona o željeznici, Zakona o zemljišnim knjigama, o zaštiti svjedoka, o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o eletroničkim medijima... Izbor tri Ustavna suca nije stavljen na glasovanje jer, kako je rekao predsjednik Sabora Gordan Jandroković, nije postignut politički dogovor pa se to odgađa do jeseni. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je