Obavijesti

News

Komentari 10

Iako pandemija ne jenjava, u New York stižu svjetski čelnici

Iako pandemija ne jenjava, u New York stižu svjetski čelnici

Opća skupština UN-a pokušat će i nadograditi zamah u dogovaranju ambicioznog klimatskog sporazuma i obnoviti jedinstvo nakon talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu

VIDEO

Iako pandemija ne jenjava stotinjak svjetskih čelnika idući tjedan dolazi u New York na djelomično obnovljenu godišnju UN-ovu političku ekstravagancu, gdje će se pokušati zajedno nositi s hitnim globalnim problemima, počevši upravo s koronavirusom. 

Opća skupština UN-a pokušat će i nadograditi zamah u dogovaranju ambicioznog klimatskog sporazuma i obnoviti jedinstvo nakon talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu. 

"Moramo ponovo uspostaviti povjerenje. Postojeća geopolitička podjela je prepreka", kazao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

"Svijet je stvarno u opasnoj situaciji. Moramo oglasiti alarm i razbuditi političke lidere", dodao je. 

Američki predsjednik Joe Biden u utorak će prvi put govoriti na Općoj skupštini, a dan poslije organizirati virtualni samit o covidu. 

Pošto varijanta delta ponovo izaziva uzlaznu putanju u širenju virusa, Guterres upozorava da se svijet "kreće u pogrešnom smjeru u nošenju s pandemijom".

"Apsolutno je neprihvatljivo da imamo zemlje sa 80 posto cijepljenih i neke u kojima je dva posto cijepljenih", kazao je. 

UN treba još 100 bilijuna dolara za borbu protiv siromaštva
UN treba još 100 bilijuna dolara za borbu protiv siromaštva

Amerikanci obeshrabrivali dolaske

U New York sigurno dolaze britanski premijer Boris Johnson, kojem je klimatsko pitanje uoči UN-ove konferencije u Glasgowu najvažnije, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i po prvi put izraelski premijer Naftali Bennett. 

Ondje će biti i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Američke vlasti obeshrabrivali su šefove država da dolaze i zatražili da delegacije budu što je manje moguće jer je to način da se bori protiv covida. 

Poslušao ih je francuski predsjednik Emmanuel Macron, među ostalima, koji će se Općoj skupštini obratiti video vezom iz Elizejske palače. 

"Zabrinuti smo da UN-ov događaja ne postane superširiteljski događaj", rekla je američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield. 

"Lideri moraju biti odgovorni i preuzeti odgovornost za svoje postupke". 

Jedan od onih koji je sigurno neće poslušati je Jair Bolsonaro, predsjednik Brazila, zemlje koja tradicionalno govori prva na Općoj skupštini.  

On je rekao da će doći u New York iako nije cijepljen protiv koronavirusa čime prkosi njujorškim vlastima koje žele da svi sudionici pokažu dokaz da jesu. 

UN je prošle godine organizirao virtualnu Opću skupštinu. "Jako sam ponosan što ova zgrada nikad nije bila centar širenja virusa i nadam se da će tako i ostati", rekao je Guterres said.

Vijeće sigurnosti UN-a produžilo svoju misiju u Afganistanu
Vijeće sigurnosti UN-a produžilo svoju misiju u Afganistanu

 

Mali i veliki

"Međutim, svi su zabrinuti da će ovo biti cirkus", rekao je AFP-u dužnosnik UN-a koji je želio ostati anoniman. 

"Velike zemlje ne dolaze ovdje vidjeti jedna drugu. Nego male zemlje dolaze vidjeti velike".

Rusija i Kina, stalne članice Vijeća sigurnosti, na Opću skupštinu ne šalju čak ni ministre vanjskih poslova. 

Analitičar Richard Gowan iz Međunarodne krizne skupine kaže da time dvije sile šalju poruku. 

"One u ovu Opću skupštinu neće uložiti mnogo, možda i kako bi pokazale da ih ne zamara što Biden dolazi". 

Biden, ubrzavajući napore svoga prethodnika Donalda Trumpa, uzdizanje nedemokratske Kine smatra najvećom brigom Sjedinjenih Država u 21. stoljeću. 

Američki predsjednik sigurno će htjeti čuti što mu kolege misle o talibanskom brzom preuzimanju Afganistana nakon američkog povlačenja. Zapadne zemlje ne žele priznanje njihove vlasti dok se pokaže kako se odnose prema ljudskim pravima.

Afganistan u UN-u i dalje predstavlja pala vlada predsjednika Ašrafa Ganija, a jednako vrijedi i za Mjanmar i Gvineju gdje su vlast preuzele vojne hunte. 

Sve tri zemlje za govornicu Opće skupštine u petak, posljednjeg dana njezina rada, pa je ionako pitanje tko će ih uopće slušati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa