News

Komentari 4

Ida pretvorila njujorške podrume u smrtonosne klopke

Ida pretvorila njujorške podrume u smrtonosne klopke

Slavni 'podrumi' Manhattana, Brooklyna ili Queensa ponekad su vrlo primitivni, često ilegalni i u njima uglavnom žive radnici s niskim primanjima, imigranti ili studenti...

Njujorški podrumi pretvoreni u stanove udaljene samo nekoliko koraka od nogostupa postali su smrtonosne klopke za desetak stanovnika koji su se u njima utopili u poplavama nakon oluje Ide. 

Slavni 'podrumi' Manhattana, Brooklyna ili Queensa ponekad su vrlo primitivni, često ilegalni i u njima uglavnom žive radnici s niskim primanjima, imigranti ili studenti.

Jedanaest ljudi, uključujući dvogodišnje dijete, utopilo se u svojim domovima u poplavama u srijedu navečer. 

Usred grada, voda je progutala njihove stanove, često bez prozora i sa samo jednim izlazom, na ulicu. S naglim dolaskom goleme bujice koja im je blokirala jedinu mogućnost bijega, nisu imali šanse. 

Zvijezda u usponu demokratske stranke, njujorška kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez osudila je takvo stanovanje. 

"Oni koji žive u podrumima iznajmljenima 'na crno' u lošim sigurnosnim uvjetima najranjiviji su na poplave", napisala je na Twitteru, dodavši da se radi o "radnicima, imigrantima i obiteljima niskih primanja". 
Omerta

Po istraživanju Centra Pratt za urbani razvoj iz 2008. godine, u podrumskim stanovima živjelo je 114 tisuća Njujorčana. 

Pošto je grad od tada narastao za više od 600.000 stanovnika, pretpostavlja se da je taj broj danas dosta veći. 

O podrumskom stanovanju u New Yorku, gradu s 8,8 milijuna stanovnika, vlada svojevrsni zakon šutnje, kažu stručnjaci. 

"Takvo stanovanje je često ilegalno, kazne su visoke, ali podstanarima treba smještaj, a stanodavcima treba zarada. Posljedica je da nitko od tome ne želi govoriti", kaže Rebecca Morris iz Centra Pratt. 

Njezina kolegica Nicole Gilinas, ekonomistica na Manhattanskom institutu, smatra da odgovornost trebaju snositi stanodavci koji ilegalno iznajmljuju stanove. 

"Ali kriza sa stanovanjem je velika, nema dovoljno prostora", objašnjava Morris koja ne vjeruje da će progonom beskrupuloznih stanodavaca problem biti riješen. 

Zagovornici jeftinog stanovanja kažu da je u tim slučajevima zapravo najvažniji problem manjak sigurnosnih standarda, posebice izlaza za nuždu. 

U međuvremenu je pokrenuta kampanja da se u New Yorku stvori 200.000 sigurnih i pristupačnih podrumnskih stanova.