Obavijesti

News

Komentari 0

Ideje onih koji neće pobijediti: Što sve nude svojim biračima

Ideje onih koji neće pobijediti: Što sve nude svojim biračima
5

BORBA ZA GLASOVE GRAĐANA: Na političkome meniju nude se i lustracija, štednja, legalizacija marihuane, manji PDV na hranu, ali i dijeljenje šakom i kapom

VIDEO

Možete vi obećavati što god želite jer nikad nećete biti na vlasti. Tom rečenicom je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić često znao “bocnuti” svoje protivnike iz SDP-a i HDZ-a u glavnom gradu.

Milan Bandić je sada, kao brojne druge manje stranke i koalicije, u istoj poziciji kao njegovi politički protivnici u Zagrebu. Jedan od dva bloka, okupljeni oko SDP-a ili HDZ-a, definitivno će formirati vladu. Samo je upitno hoće li morati primiti još nekoga u koaliciju. Izborni programi oba bloka su lišeni svake najave nepopularnih poteza poput rezanja broja lokalnih jedinica ili sniženja plaća. Zato manje stranke i koalicije mogu više obećavati i oponirati velikima.

Niti njihovi programi nisu bez načelnih stavova o boljoj, racionalnijoj upravi i obećanja o rastu plaća i mirovina, a da to nije potkrijepljeno konkretnim načinima kako to uraditi. Ali se može naći i sasvim konkretnih ideja.

Najradikalnije i najneobičnije ideje ima Živi zid. Već su poznati njihovi stavovi da će ukinuti valutnu klauzulu i pretvoriti sve kredite u kunske. Ali stranka u kojoj su prve violine Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar, na primjer, uveli bi PDV od osam posto za domaće proizvode, a na uvozne čak 28 posto. U tome im je uzor Turska, koja ima različite stope PDV-a za uvoznu i izvoznu robu, ali oni nisu članica Europske unije i u toj zajednici takvih iznimaka nema jer bi bile diskriminatorne. Živozidaši su obećali između 5000 i 15.000 eura građaninu kada vrate opljačkano u privatizaciji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Minimalna plaća bi u Hrvatskoj Živoga zida bila 3500 kuna, a ukinuli bi u potpunosti i fiskalizaciju koja po njima guši male obrtnike i poduzetnike. Zato bi bankama za usluge uveli PDV.

Živi zid je sa svojim idejama, ali i radom na terenu te sprečavanju deložacija izgleda ipak uspio dobiti potporu onih koji preziru dosadašnje političke elite unatoč tome što obećavaju stvari koje je gotovo pa nemoguće provesti.

Davor Puklavec/PIXSELL

Osim jakih regionalnih stranaka, poput IDS-a u Istri i HDSSB-a u Slavoniji i Baranji, prema sadašnjim anketama, velike šanse za zasjesti u Sabor imaju MOST nezavisnih lista na čelu s Božom Petrovom, ali i zagrebački gradonačelnik sa strankom Bandić Milan 365. Ono što je zajedničko dvojici uspješnih gradonačelnika je da očito više računaju na svoja imena i već odrađeno u svojim gradovima, nego na sam program.

MOST je naveo nekoliko smjernica, ali jako malo konkretnog. Osim nekoliko primjera i onoga što je Petrov usmeno najavio, u njihovu programu su uglavnom načela poput toga da sudstvo mora biti brže, poljoprivreda prioritet i slično. Inače, MOST-u se trebala pridružiti i Marijana Puljak sa svojom strankom Pametno. Oni su napravili konkretni program reformi do 2031., ali će izaći samo u tri izborne jedinice. Neke od njihovih posebnosti su razvoj biotehnologije koja bi pomogla u proizvodnji hrane i lijekova te jasan sustav nagrađivanja u državnoj službi. Deset posto najbolje ocijenjenih službenika dobili bi svake godine veće plaće, a 10 posto najlošijih manje. Oni jasno ističu da su za umjesto 556 gradova i općina ostavili njih 150, a županije bi zamijenili regijama. 

Goran Stanzl/Pixsell

Milan Bandić je dosad najavio samo da će u Hrvatskoj ponoviti uspjeh u Zagrebu. Detalje programa predstavit će danas. A ideja vodilja su konkretni projekti financirani i kroz razvojni fond, socijalna sigurnost za sve, obrazovno društvo i ravnomjerni razvoj regija. Najavio je i niže poreze na plaće. Bandić je uspio okupiti 14 stranaka oko sebe i sada se zovu Koalicija rada i solidarnosti.

Željko Lukunić/PIXSELL

Za razliku od većine ostalih stranaka, posebnost ORaH-a Mirele Holy je da su programske cjeline odavno gotove, a svaka je prošla i javnu raspravu. ORaH-ov program vrvi raznim idejama, poput osnivanja Agro banke. Obećavaju porast BDP-a u tri godine od pet posto. Režu ministarstva, gradove i općine, ali i drugi mirovinski stup više ne bi postojao ako pobijede. ORaH je najavio da bi svaki dan objavljivali na što se troši novac iz proračuna. Oni su jedini koji se zalažu i za legalizaciju indijske konoplje, tj. marihuane. Smatraju da bi se ta vrsta droge trebala legalno prodavati za osobnu potrošnju. Jedini se zalažu i za potpunu ravnopravnost homoseksualnih osoba. Holy je iz programa izbacila obećanje o porezu na nezdravu hranu. Ankete sugeriraju da ORaH-ov program i nije dospio do ušiju javnosti. 

Žarko Bašić/Pixsell

Zato ankete daju prolaz regionalnim strankama - IDS-u i HDSSB-u. Osnova programa je i jednima i drugima decentralizacija. Branimir Glavaš je dodatno uznemirio javnost osnivajući svoju Sokolsku gardu, a posvetio je i dio programa borbi protiv izbjeglica koje ovih dana prolaze kroz Hrvatsku. Na desnici će biti i nova stranka U ime obitelji - Projekt domovina. Tek treba vidjeti hoće li opet motivirati birače kao za referendum o obitelji. Za taj dio biračkog tijela bori se i koalicija Spremni HSP-a i Hrvatske konzervativne stranke.

Marko Mrkonjić/PIXSELL

Božo Petrov (Most nezavisnih lista)

U Saboru 99 zastupnika, a od novca za plaće financirati bespovratno poduzetnike.

Umjesto naplate cestarina vinjete, bolja infrastruktura za turistička mjesta.

Manji broj gradova i općina, smanjivanje državnih agencija, dio dužnosnika na volontiranje.

Upisne kvote za škole bi bile na osnovi onoga što tržište zahtijeva.

Ukidanje barijera poduzetnicima i olakšice. Nije naveo što točno.

Mirela Holy (ORaH)

Četiri regije i Zagreb umjesto županija. 150 gradova i općina. 100 zastupnika.

Protiv TTIP-a(trgovinski sporazum EU i SAD-a) i bušenja Jadrana i GMO-a.

Rast minimalca na 3500 kn. Ukinuti porez na plaće, a uvesti na imovinu i kapital.

Ukidanje II. mirovinskog stupa, a poticali bi dobrovoljnu mirovinsku štednju.

Legalizacija marihuane za osobnu upotrebu, LGBT osobama puna ravnopravnost.

Ivo Josipović i Radimir Čačić (Uspješna Hrvatska)

Pet do osam regija, 100 gradova i općina koji će biti financijski održivi.

Građani će s 10.000 potpisa moći staviti svaki problem na dnevni red Sabora.

Niži porezi na plaće, investicija će biti 30 posto više, rasteretiti poduzetnike.

Pad nezaposlenosti na osam posto, subvencije će dobivati samo tvrtke koje proizvode.

Rast mirovina 10 posto. Drugi stup ostaje. Sudovi u dvije godine moraju završiti spor.

Branimir Glavaš (HDSSB)

Legalizacijom poljoprivrednih objekata za 1 kunu pomoći 550.000 poljoprivrednika.

OPG-i će imati prednost pri zakupu državne zemlje, a plaćat će nižu cijenu nego sada.

Smanjiti PDV na hranu. Manji PDV turizmu samo za one koji prodaju hrvatsku hranu.

Besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih i srednjih škola, mirovina 50 posto plaće.

Decentralizacija. Ono što je zarađeno u Slavoniji, mora biti uloženo u Slavoniju.

Ruža Tomašić i Daniel Srb (koalicija Spremni)

Jedina stranka koja je napisala da će provesti lustraciju ako osvoji vlast, tj. maknuti iz svih službi bivše komuniste.

Brak je zajednica muškarca i žene kao temelj obitelji. Protiv abortusa i eutanazije jer je život od začeća pa do prirodne smrti.

Inzistirati na naplati ratne odštete od Srbije i Crne Gore, tražiti povrat opljačkanog i kažnjavanje ratnih zločinaca.

Hrvatske branitelje osloboditi od nezakonitog institucionalnog progona, a tražiti odgovornost onih koji su ih progonili.

Poticati povratak iseljenika. Smanjiti državne namete za tvrtke, zabraniti prodaju prirodnih bogatstava.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag