Obavijesti

News

Komentari 35

Identificirali ostatke branitelja Tomislava Milića, a Hrvatska traga za još 1868 nestalih ljudi

Identificirali ostatke branitelja Tomislava Milića, a Hrvatska traga za još 1868 nestalih ljudi
4

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je danas kako i dalje potpuno izostaje suradnja sa Srbijom na pitanju nestalih. Kaže da nisu dobili ni jedan konkretan podatak koji bi pomogao u pronalasku

VIDEO

Još je 1868 nestalih iz Domovinskog rata, rekao je ministar branitelja Tomo Medved nakon što su na Zavodu za sudsku medicinu identificirali posmrtne ostatke Tomislava Milića, branitelja rođenog 1962. godine.

POGLEDAJTE VIDEO


Nećemo stati ni posustati u potrazi za nestalima sve dok ne pronađemo i posljednju osobu s još uvijek predugog popisa osoba za kojima Republika Hrvatska traga od Domovinskog rata, rekao je ministar Medved. U četvrtak je, naime, završena identifikacija posmrtnih ostataka Tomislava Milića, hrvatskog branitelja nestalog u Bogdanovcima 1991. godine, ekshumiranog u veljači 2020. Identifikacija je provedena sukladno svim epidemiološkim mjerama kako bi se minimalizirala mogućnost rizika od zaraze, a obitelji omogućila dostojna sahrana stradalog člana obitelji. Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i u dosadašnjim slučajevima, organizirat će pogrebnu skrb te će cjelovitu dokumentaciju dostaviti nadležnim istražnim i pravosudnim tijelima za potrebe poduzimanja radnji iz njihove nadležnosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Milić je rođen 1962. godine, a pokopat će ga danas na Memorijalnom groblju u Aleji hrvatskih branitelja u Vukovaru. Ministar Medved izrazio je sućut obitelji, Tomislavovoj sestri Dragici i sinu Damiru koji su dali svoje uzorke i na temelju tih uzoraka su ga uspjeli identificirati. Uz to, ministar je dodao kako je na Zavodu još devet posmrtnih ostataka civilnih žrtava koje su ekshumirane i do kraja mjeseca trebali bi provesti identifikaciju.

- U Osijeku ćemo sljedeći tjedan s obiteljima provesti identifikaciju šest osoba, od kojih su dva branitelja, dodao je Medved te kazao i kako su sa 5 milijuna kuna uredili novi DNK laboratorij koji će do kraja mjeseca staviti u punu funkciju. Dotaknuo se i suradnje sa Srbijom u identifikaciji žrtava Domovinskog rata te kazao da ona u potpunosti izostaje u pogledu protokola, informacija i saznanja.

Zagreb: Medved nazočio završnoj  identifikacije posmrtnih ostataka hrvatskih branitelja

-Mi smo u proteklih pet godina uputili preko stotinu zahtjeva koji su vezani za konkretno vrijeme, mjesto i konkretne osobe, upravo s ciljem kako bismo saznali gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih kako bi proveli identifikaciju. Na žalost, ta suradnja u potpunosti izostaje i nismo primili ni jedan konkretan podatak koji nam može pomoći u pronalasku nestalih, rekao je Medved i također poručio da ih ništa neće zaustaviti dok ne nađu posljednju nestalu osobu. 

Tom prilikom, ponovno je uputio apel Srbiji da im dostavi informacije gdje se nalaze nestali. Uz njega se vrlo emotivno i na rubu suza nadovezala i Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila Ljiljana Alvir koja je pozvala sve ljude koji imaju bilo kakvih informacija u vezi grobnica da jave nadležnim institucijama.

- Iskoristit ću i ovu priliku i uputiti apel svima koji su u Republici Hrvatskoj i nose teret saznanja o grobnicama i onome što se dogodilo da kažu, rasterete sebe, i pomognu obiteljima nestalih. Tim obiteljima je jako teško, posebno kada su obljetnice i blagdani, a oni još uvijek ne znaju gdje se nalaze njihovi najmiliji, poručila je Alvir. Prisjetimo se ponovno, nakon ove identifikacije, u Evidenciji osoba nestalih u Domovinskom ratu njih je 1467, kao i 401 zahtjev za traženje posmrtnih ostataka smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, što ukupno čini još 1868 neriješenih sudbina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...