Obavijesti

News

Komentari 122

Ikić Baniček uporna: 'Pokušat ćemo srušiti odluku Vlade, neće im ovo proći, mi nismo Zagreb'

Ikić Baniček uporna: 'Pokušat ćemo srušiti odluku Vlade, neće im ovo proći, mi nismo Zagreb'

Odakle umirovljenicima ili ljudima koji žive samo od svoje plaće udio za obnovu? Mnogi su već sad opterećeni kreditima, a mnogi i ovrhom. Nemamo nikakve šanse!, kaže gradonačelnica Siska

VIDEO

Nakon 28.12. kad je Sisak pogodila katastrofa u obliku potresa, dogodila nam se tragedija - hrvatske Vlada!

Komentirala je tako sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček najavu da će građani Siska čiji su domovi stradali u razornim potresima, prema izmijenjenom Zakonu o obnovi, jedini u Sisačko-moslavačkoj županiji imati imovinski cenzus, a oni koji prelaze cenzus će sami morati platiti 20% troškova obnove. Stanovnici Petrinje, Gline i ostalih mjesta neće imati nikakav cenzus i država će im u potpunosti platiti obnovu.

POGLEDAJTE VIDEO Glazbena škola u Sisku pretrpjela je veliku štetu u potresu

Pokretanje videa...

Glazbena škola Frana Lhotke 02:28

- Bilo mi je jasno da ministri nešto petljaju jer nisu objasnili zašto stradale gradove i općine dijele u kategorije i zašto će neke obnavljati Fond, a druge Vladin Ured za obnovu. Normalno da su skrivali što donose jer čim sam uzela Zakon o obnovi shvatila sam da se srame jer su Sisak stavili u istu kategoriju sa Zagrebom. To mi je potvrdio i ministar Horvat jučer kad smo telefonski razgovarali - rekla je Ikić Baniček te nastavila:

- To za Sisak znači da obnove neće biti, jer dok Zagreb sa svojim proračunom od 7-8 milijardi može isfinancirati svojih 20 posto i građani imaju motiv sufinancirati jer ipak imaju vrijedne nekretnine i vrijedne kvadrate, u Sisku Županija, koja je de facto bankrotirala i zadužena je 80 milijuna, a još 40 milijuna kuna manjka prebacuje iz godine u godinu, neće to moći, a o građanima da ne pričam. Odakle umirovljenicima ili ljudima koji žive samo od svoje plaće udio za obnovu? Mnogi su već sad opterećeni kreditima, a mnogi i ovrhom. Nemamo nikakve šanse! - nadodala je gradonačelnica i objasnila svoje poteze.

'Sastanci Stožera traju po pet sati bez ikakvog zaključka, a već se odjavilo 1100 ljudi'
'Sastanci Stožera traju po pet sati bez ikakvog zaključka, a već se odjavilo 1100 ljudi'

- Prvo ćemo pokušati srušiti ovu suludu odluku Vlade, no svjesna sam da Plenković i Pupovac imaju većinu u Saboru. Zanima me kako partijski vojnici HDZ-a iz Siska i SMŽ, koji će u Saboru glasati za ovo, misle više ikada šetati Siskom i pogledati ijednog Siščana u oči - oštro je poručila. 

Zakon, naime, definira da će država u potpunosti financirati obnovu na potpomognutim područjima na kojima je proglašena katastrofa. Sisačko-moslavačka županija u kojoj je proglašena katastrofa ima sedam gradova i 12 općina. Od toga je 17 mjesta potpomognuto, dok Sisak i Kutina, koja nije pogođena potresom, ne pripadaju u tu kategoriju. 

U Sisku je prijavljeno čak 9500 objekata koji su pretrpjeli štetu, a od toga je zasad 427 objekata s crvenom naljepnicom, čiji će broj još sigurno rasti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a