Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
10 komentara

Ilegalna uhićenja i zlouporabe vlasti: Ministar pod istragom

Odluku o istrazi su donijeli nakon ispitivanja dužnosnika kako bi shvatili zapovjedni lanac koji je izdavao naredbu o zabrani iskrcavanja migranata. Salvini je odgovorio da neće odustati od borbe protiv imigracije

Migrants wait to disembark from the Italian coast guard vessel "Diciotti" at the port of Catania
Foto: Antonio Parrinello/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
10 komentara

Talijansko pravosuđe otvorilo je istragu protiv ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija  zbog protuzakonitog zadržavanja ljudi, ilegalnih uhićenja i zlouporabe vlasti u vezi s migrantima na brodu Diciotti, objavili su u subotu talijanski mediji. 

Istragu je otvorilo tužiteljstvo u gradu Agrigente na Siciliji, ali će je voditi sud u Palermu, glavnome gradu na tom južnom otoku, objavio je izvor. 

Odluku je tužiteljstvo donijelo pošto je ispitalo dva visoka dužnosnika ministarstva unutarnjih poslova u subotu u Rimu kako bi shvatilo zapovjedni lanac koji je izdavao naredbu o zabrani iskrcavanja migranata.

Na tu je odluku odgovorio ministar Salvini najavivši da neće odustati od svoje borbe protiv imigracije. 

Italian Interior Minister Matteo Salvini gestures during a news conference with Libyan Deputy Prime Minister Ahmed Maiteeg in Rome | Autor: TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

"Oni (istražni suci) mogu uhititi mene, ali ne i volju 60 milijuna Talijana", koji većinom podržavaju moju politiku, poručio je Salvini s političkog sastanka na sjeveru Italije. 

Brod Diciotti je spasio ukupno 190 migranata 16. kolovoza i pristao je u Cataniji u ponedjeljak, no talijanska vlada odbila je dopustiti iskrcaanje sve dok druge europske zemlje ne pristanu primiti ih.

Zdravstveni dužnosnici u luci Cataniji naredili su u subotu hitno iskrcavanje 16 od 150 migranata s broda Diciotti zbog sumnje da je dvoje bolesnih putnika zaraženo tuberkulozom.

U talijanske je luke posljednjih godina pristiglo na stotine tisuća migranata, te nova vlada u kojoj je ministar Salvini sada zahtijeva od EU-a da migrante ravnomjernije prihvate druge zemlje članice.

Predstavnici država članica Europske unije sastali su se u petak kako bi raspravljali o dugoročnom rješenju za problem spašavanja migranata na Mediteranu. No razgovori nisu dali rezultata jer se države članice nisu mogle dogovoriti o novim standardnim procedurama za raspodjelu migranata.

Italija prijeti da će prestati uplaćivati novac u europski proračun ne pronađe li se rješenje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message