Obavijesti

News

Komentari 198

Ima 500 izuma i otkrića, a u školi završio tek četiri razreda

Ima 500 izuma i otkrića, a u školi završio tek četiri razreda
5

Štedna žarulja Velimira Leke (77) neprestalno gori i ne troši struju: 'Da netko želi razraditi moje ideje, računi za struju bi bili upola manji, a i zaposlili bi se ljudi...'

VIDEO

Solinski umirovljenik Velimir Leko (77) osmislio je na desetke izuma, a mnogima, primjenjivima i u svakodnevici, prijeti zaborav. Njegova štedna žarulja neprestano gori i ne troši struju. Iz smjese gipsa, zemlje i vode, te led žarulje sastavio je lampion koji svijetli, kako tvrdi, i 5000 sati, a može poslužiti u prometnoj i pomorskoj signalizaciji. 

Osmislio je 'tabletu', generator od pola grama tajne smjese koju naziva 'suha magla', a potaknuta vodom daje 0,85 V i struju jakosti 0,81 mA. Svojim baterijama od te tvari može puniti mobitele. 

Leko je izumio štedne grijalice i protočni grijač vode, fotonaponski uređaj za centralno upravljanje i štošta drugo. 

Prijavio tek osam patenata: 'To je gubitak vremena i novca'

Za svoje je izume bio i nagrađivan na natjecanju izumitelja u Švicarskoj. 

- Da netko želi razraditi moje ideje, računi za struju bi bili upola manji, a i zaposlili bi se ljudi. Istina, dio industrije bi izgubio ogroman novac. Imam oko 500 otkrića i ideja. Mnoge sam pretvorio u izume, a prijavio sam samo osam patenata. Prijava se pokazala gubitkom vremena i novca. Na to sam svojevremeno utrošio 40.000 DEM i odustao. Pokusi i izumi su mi velika radost, posebice kad njima mogu pomoći ljudima. Novac me ne zanima - kazao je osebujni Leko. 

Prvi izum je slučajno otkrio, s tri i pol godine

Završio je samo četiri razreda osnovne škole, a, kako priča, prvi izum mu je bio 'čuvar mlijeka' koji je slučajno otkrio s tri i pol godine. S devet godina osmislio je ispitivač žarulja i baterija, te izradio svoju kemijsku olovku i lemilo.  

- Dno boce mi je upalo u posudu u kojoj je strina na selu kuhala mlijeko na vatri. Zavrelo je, a nije iskipjelo. Mislili smo mlijeko dati svinjama, a pokazalo se da valja. Kasnije sam izradio 'čuvar mlijeka' od cigle, a izum je moj brat prodao polovicom prošlog stoljeća - ispričao je Velimir, koji je radni vijek proveo kao vozač kamiona i samouki automehaničar. 

'Ja sam kao Edison'

Kao dijete u Drugom svjetskom ratu od eksplozije ostao je gotovo gluh. Čuje pomoću aparata koji je sam unaprijedio. 

Svoje izume smišlja u kuhinji i potpunoj tišini. 

- Ja sam kao Edison. Izumljujem stvari, iako nisam puno školovan i slabo čujem - objasnio je energični izumitelj. 

Inače, Velimir je udovac. Ima dvije odrasle kćeri i četvero unuka. Živi sam, puno čita i istražuje. Izbjegava meso, a svoju vitalnost i ideje, kaže, duguje posebnom režimu prehrane zasnovanom na mlijeku, dvopeku i narančama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 198
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu