Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Imaju novi predmet: Zanimljivo nam je učiti albanski u školi

Četrdesetak zadarskih gimnazijalaca od početka ove godine jednom tjedno, uz engleski i francuski, uči i albanski jezik. Predaje im učitelj Vesel Lekaj (54)

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
8 komentara

Gimnazija “Vladimir Nazor” u Zadru prva je u Hrvatskoj uvela izborni predmet albanskog jezika i kulture. Nastavu koja se održava već jedno polugodište svake subote pohađa oko 40 učenika. Kažu da im je albanski zanimljiv jezik te da ga rado uče uz engleski, francuski i njemački. Albanski im predaje učitelj Vesel Lekaj (54).

- Već nekoliko godina imamo nastavu albanskog u Osnovnoj školi ‘Kruna Krstića’ u zadarskim Arbanasima, a interes je među manjinskom populacijom bio tako velik da su i srednjoškolci nekad znali doći i slušati predavanja s osnovcima, onako za sebe, zato što im se to ne može priznati kao školsko znanje jer je to izborni predmet za osnovne škole. Važno im je i da znaju barem nešto albanskog kad za praznike otiđu u posjet rodbini u Albaniju. Od silnog entuzijazma učenici su na nas vršili pritisak da to što prije ostvarimo, pa sam znao biti i po nekoliko puta dnevno u kontaktu s ministarstvom. Trebalo nam je dvije godine da to napokon ostvarimo - rekao je Lekaj.

Dodao je da je jako zadovoljan kako Hrvatska tretira Albance kao nacionalnu manjinu jer se poštuju svi standardi.

- Bio sam aktivan u albanskoj zajednici. U razgovoru s albanskim obiteljima vidjeli smo da ima interesa i da su zainteresirani da sačuvaju svoj jezik. Rekao sam da sam spreman održavati jezične lekcije za zainteresirane. Isprva, 2013. godine, za privatni tečaj albanskog jezika unajmljivali smo dvoranu u Osnovnoj školi ‘Kruna Krstića’ u Arbanasima jer je ondje naš duh vrlo živ. Tamo, naime, žive Arbanasi, ljudi koji su izbjegli iz Albanije jako davno, još u 14. stoljeću pred Turcima, a najviše u 18. stoljeću. Oni govore mješavinom tadašnjeg staroalbanskog, hrvatskog i talijanskog jezika te su se stopili s domaćim stanovništvom, a mi smo predstavnici albanske manjine koja se iselila u posljednjih sto godina i ne treba nas brkati - kaže Lekaj.

Dodao je da je interes za pohađanje tečaja bio velik jer su djeca subotama, unatoč slobodnom danu obično rezerviranom za sport i izvanškolske aktivnosti, ipak dolazila i na satove jezika, pa su godinu kasnije, s ravnateljicom škole, službeno zatražili od Grada Zadra da im odobri osnovnoškolsku nastavu.

- U osnovnoj školi imamo 40, a u srednjoj i više od 40 učenika koji pohađaju albanski jezik i kulturu. Broj učenika se stalno povećava jer se javljaju novi zainteresirani. Prevodimo i arbanaške autore - kaže nam Vesel Lekaj.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message