Obavijesti

News

Komentari 8

Imaju novi predmet: Zanimljivo nam je učiti albanski u školi

Imaju novi predmet: Zanimljivo nam je učiti albanski u školi
1

Četrdesetak zadarskih gimnazijalaca od početka ove godine jednom tjedno, uz engleski i francuski, uči i albanski jezik. Predaje im učitelj Vesel Lekaj (54)

VIDEO

Gimnazija “Vladimir Nazor” u Zadru prva je u Hrvatskoj uvela izborni predmet albanskog jezika i kulture. Nastavu koja se održava već jedno polugodište svake subote pohađa oko 40 učenika. Kažu da im je albanski zanimljiv jezik te da ga rado uče uz engleski, francuski i njemački. Albanski im predaje učitelj Vesel Lekaj (54).

- Već nekoliko godina imamo nastavu albanskog u Osnovnoj školi ‘Kruna Krstića’ u zadarskim Arbanasima, a interes je među manjinskom populacijom bio tako velik da su i srednjoškolci nekad znali doći i slušati predavanja s osnovcima, onako za sebe, zato što im se to ne može priznati kao školsko znanje jer je to izborni predmet za osnovne škole. Važno im je i da znaju barem nešto albanskog kad za praznike otiđu u posjet rodbini u Albaniju. Od silnog entuzijazma učenici su na nas vršili pritisak da to što prije ostvarimo, pa sam znao biti i po nekoliko puta dnevno u kontaktu s ministarstvom. Trebalo nam je dvije godine da to napokon ostvarimo - rekao je Lekaj.

Dodao je da je jako zadovoljan kako Hrvatska tretira Albance kao nacionalnu manjinu jer se poštuju svi standardi.

- Bio sam aktivan u albanskoj zajednici. U razgovoru s albanskim obiteljima vidjeli smo da ima interesa i da su zainteresirani da sačuvaju svoj jezik. Rekao sam da sam spreman održavati jezične lekcije za zainteresirane. Isprva, 2013. godine, za privatni tečaj albanskog jezika unajmljivali smo dvoranu u Osnovnoj školi ‘Kruna Krstića’ u Arbanasima jer je ondje naš duh vrlo živ. Tamo, naime, žive Arbanasi, ljudi koji su izbjegli iz Albanije jako davno, još u 14. stoljeću pred Turcima, a najviše u 18. stoljeću. Oni govore mješavinom tadašnjeg staroalbanskog, hrvatskog i talijanskog jezika te su se stopili s domaćim stanovništvom, a mi smo predstavnici albanske manjine koja se iselila u posljednjih sto godina i ne treba nas brkati - kaže Lekaj.

Dodao je da je interes za pohađanje tečaja bio velik jer su djeca subotama, unatoč slobodnom danu obično rezerviranom za sport i izvanškolske aktivnosti, ipak dolazila i na satove jezika, pa su godinu kasnije, s ravnateljicom škole, službeno zatražili od Grada Zadra da im odobri osnovnoškolsku nastavu.

- U osnovnoj školi imamo 40, a u srednjoj i više od 40 učenika koji pohađaju albanski jezik i kulturu. Broj učenika se stalno povećava jer se javljaju novi zainteresirani. Prevodimo i arbanaške autore - kaže nam Vesel Lekaj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag