Obavijesti

News

Komentari 11

Imaju tek 15, a znaju kemiju i fiziku kao da su već na faksu

Imaju tek 15, a znaju kemiju i fiziku kao da su već na faksu
5

Srednjoškolci iz Hrvatske marljivo su se mjesecima pripremali za veliko svjetsko natjecanje, Prirodoslovnu olimpijadu u Mendozi. Uloženi trud se itekako isplatio

VIDEO

Svakog dana  u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Očevi su im na zagrebačkom aerodromu pucali od ponosa, mame ih nisu mogle prestati grliti. U petak oko 18.30 sati, šestorica genijalaca izmorenih zbog vremenske razlike vratili su se iz Argentine. Benyamin Taourirt osvojio je brončanu medalju na Prirodoslovnoj olimpijadi.

Goran Stanzl/PIXSELL

- Od deset dana, tri smo pisali testove. Ispiti su doista bili teški, ipak je to svjetska olimpijada. Ali stigli smo se i družiti i zabaviti te upoznati zemlju. Sad imamo prijatelje iz Vijetnama, Irske, Kolumbije... - rekao je Benyamin, koji inače ide u Srednju školu Ivanec. Ilija Srpak iz Prve gimnazije u Varaždinu ugrabio je srebro, a za natjecanje se pripremao još od kolovoza.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Upoznali smo i drugačije obrazovne sustave. Neki su više, a neki manje uspješni. Zemlje poput Vijetnama više traže od učenika, pa stvaraju pritisak - nizao je dojmove. Na aerodromima su stalno ponavljali gradivo, posebno mehaniku fluida kako bi bili što spremniji.

- Samo je on učio na aerodromu - nasmijano ga je poklopio Vilim Lendvaj. On je preko pola svijeta donio brončanu medalju. Otac Vlado, inače profesor informatike u Popovači, bio je preponosan na sina.

- Presretan sam - rekao je ovaj učenik 15. gimnazije u Zagrebu.

Goran Stanzl/PIXSELL

Riječ je o školi koja je iznjedrila čak trojicu u šesteročlanoj reprezentaciji. Još i Hrvoja Vraneša te Tomislava Brajkovića, dok je iz Gimnazije “Andrije Mohorovičića” iz Rijeke stigao Luka Banović.

Na Međunarodnu prirodoslovnu olimpijadu u Mendozi pratila ih je profesorica Planinka Pećina. Za odlazak u Argentinu nisu bili sigurni do posljednjeg trena.

Put im je u posljednji trenutak platila skupina donatora: gradovi, županije, općine, tvrtke i pojedinci. Natjecalo se čak 240 učenika iz 37 zemalja. Pitanja su bila iz kemije, biologije i fizike, i to u rangu kasnijih semestara preddiplomskog studija. Na ovom natjecanju, predviđenom za učenike do 15 godina, svake godine uobičajeno prednjače učenice i učenici iz Indije, Tajvana i Hong Konga.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji