News

Komentari 29

Imaju vremena: Ustavne suce, ali i Agrokor prebacili za jesen

Imaju vremena: Ustavne suce, ali i Agrokor prebacili za jesen

Grbin je istaknuo da je postupak izbora kandidata za ustavne suce bio javan i transparentan, te ponovio stav SDP da neće glasati o njima dok se ne postigne dogovor oko osnivanja povjerenstva za Agrokor

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je u četvrtak navečer da će Sabor glasovanje o imenovanju tri suca Ustavnog suda odgoditi za jesen, s obzirom da je SDP glasovanje o sucima uvjetovao dogovorom o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, a iz istog je razloga za jesen pomaknuto i glasovanje o SDP-ovom zahtjevu za osnivanje povjerenstva.

Prijedlog saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da se za ustavne suce izaberu dva dosadašnja suca Miroslav Šeparović i Mato Arlović te zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Goran Selanec podržali su u raspravi, sukladno međustranačkom dogovoru, klubovi zastupnika SDP-a i HDZ-a, dok je Most najavio da će biti suzdržan.

U ime Kluba SDP-a Peđa Grbin istaknuo je da je postupak izbora kandidata za ustavne suce bio javan i transparentan, ali i ponovio stav SDP da neće glasati o njima dok se ne postigne dogovor u sabornici oko osnivanja istražnog povjerenstva za Agrokor.

U smislu postizanja političkog konsenzusa, Branko Bačić je u ime Kluba zastupnika HDZ-a kazao kako su predloženi kandidati dobar odabir, ali da ucjenu SDP-a ocijenjuje neprihvatljivom. Bez tri suca rad Ustavnog suda bio bi otežan i zato je važno da se oni izaberu, istaknuo je Bačić.

Zadovoljstvo izborom kandidata izrazio je i Goran Aleksić (SNAGA).

Međutim, Robert Podolnjak najavio je da će Klub Mosta biti suzdržan jer su, kaže, očekivali ove godine da će se popraviti slika i sastav Ustavnog suda. "Ali, s obzirom da su dva od tri kandidata iz starog sastava, to se nije dogodilo", rekao je Podolnjak i ocijenio kako šira javnost percipira Ustavni sud kao političku trgovinu stranaka. Spomenuo je u tom kontekstu i raniji stav SDP da kandidati ne bi trebali biti osobe koje nose teret Ustavnog suda u slučaju Sanader.

Podolnjak je povukao paralele s njemačkim Ustavnim sudom. U Njemačkoj su suci profesori pravnih znanosti, a u Hrvatskoj nijedan nije profesor pravnih znanosti, u Njemačkoj je samo jedan došao iz političke sfere, u Hrvatskoj šest od 13, u Njemačkoj mogu biti izabrani samo jednom i u pravilu dolaze na vrhuncu karijere, pobrojao je i ustvrdio kako nema puno sličnosti. "Kakva je to poruka", upitao je.

Replicirao mu je Bačić, koji je kazao da nitko nije priječio da se na poziv jave profesori pravnih znanosti, ali da se karijerni suci ne prijavljuju jer im je bolje na Vrhovnom sudu, gdje imaju bolje uvjete i plaće.

Na tvrdnju Nikole Grmoje (Most) da se u Hrvatskoj ustavni suci biraju po kumskim vezana, spomenuvši kumstvo Miroslava Šeparovića i Vladimira Šeksa, Bačić je uzvratio da je Šeparović imao briljantnu karijeru puno prije nego je postao kum Šeksa, te podsjetio na mijenjanje statuta Hrvatskih voda kako bi se postavio kum predsjednika Mosta.

Prijedlog da se za predsjednika Vrhovnog suda imenuje sudac Vrhovnog suda Đuro Sessa nije podržao Klub SDP-a, jer mu zamjeraju da nije otklonjena sumnja u njegove imovinske podatke, dok je Most najavio suzdržanost ukoliko do glasovanja zastupnicima ne bude dostavljena imovinska kartica Sesse i time otklonjena ta dvojba.

- Gospodin Sessa je rekao da njegovo potraživanje na osnovu kupljenog stana u iznosu od preko pola milijuna kuna nije nešto što bi trebalo upisati u imovinsku karticu - kazao je Grbin i dodao da SDP ne može podržati Sessu i jer je njegov izbor proveden na netransparentan način.

Najčitaniji članci