Obavijesti

News

Komentari 1

Imala je moždani udar prije rođenja i živi s pola mozga

Imala je moždani udar prije rođenja i živi s pola mozga
1

Michelle je imala teško djetinjstvo. Svi su znali da ima problema, ali nisu znali kakvih. Tek sa 27 liječnici su otkrili da joj nedostaje čak pola mozga

VIDEO

Amerikanka Michelle Mack (37) rodila se s pola mozga. Ipak, normalno govori, završila je srednju školu i voli izlaziti s dečkima. Liječnici su ustanovili da je desna strana mozga preuzela funkcije koje je izgubila u moždanom udaru prije rođenja.
- Bilo mi je jako teško odrastati. Nitko nije znao istinu o mom mozgu - rekla je Michelle. Njezini roditelji Carol i Wally vidjeli su da nešto nije u redu nedugo nakon rođenja.
- Nikome se nisam mogla obratiti. Michelle nije imala cerebralnu paralizu, a znala sam da nema Downov sindrom - rekla je Carol.
Dr. Jordan Grafman konačno je otkrio problem prije deset godina. Magnetska rezonanca pokazala je kako joj nedostaje gotovo pola lijeve strane mozga. Iako su znali da ima poteškoća, svi su bili šokirani veličinom oštećenja.
- Nema 95 posto korteksa i dubljeg tkiva, dijelova koji su bitni za kretanje, ponašanje i svijest - rekao je. Jedini odgovor je da se mozak sam preusmjerio i tako 'popravio'. Druga polovica preuzela je osnovne funkcije lijeve strane, kao što su govor i čitanje. Međutim, preusmjeravanje je imalo svoju cijenu. Michelle ima problema u orijentaciji i vizualnoj analizi prostora. Čini se da su neke vještine desne strane mozga oslabile. U posljednjih deset godina popravila je neke intelektualne funkcije. Međutim, još se bori s apstraktnim konceptom i vrlo lako se izgubi u nepoznatom okruženju. Također, dijagnoza joj je pomogla da shvati zašto cijeli život teško kontrolira emocije. Michelle ima 37 godina. Živi s roditeljima i radi kod kuće. Unosi podatke za crkvu. Skoro je potpuno neovisna, plaća stanarinu i radi većinu kućanskih poslova. Ipak, svjesna je da će joj trebati pomoć do kraja života.
- Ispričala sam svoju priču kako bi policajci, zaštitari, fotografi, i producenti naučili više o ljudima kao što sam ja. Normalna sam, ali imam specijalne potrebe. Moraju imati veće razumijevanja jer nas ima mnogo - rekla je Michelle.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina