Obavijesti

News

Komentari 34

'Imali li smisla ostati u zemlji s ovim plaćama i uvjetima rada'

'Imali li smisla ostati u zemlji s ovim plaćama i uvjetima rada'
1

Novosel je istaknuo da se SSSH na prosvjedno obilježavanje 1. svibnja odlučio zbog najavljenih reformi mirovinskoga sustva i radnoga zakondavstva

VIDEO

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) organizirat će na Međunarodni praznik rada prosvjednu povorku u Zagrebu kako bi poručiti da su sindikati za reforme, ali reforme za ljude, najavio je u petak na konferenciji za novinare u Čakovcu predsjednik SSSH-a Mladen Novosel.

Rekao je kako se povorkom koja će započeti u 11 sati kod Radničkog doma i preko Šubićeve i Zvonimirove stići , poručio je, između ostaloga u petak na konferenciji za novinare u Čakovcu predsjednik SSSH-a Mladen Novosel. želi poručiti kako su sindikati za reforme, ali reforme za ljude. Izjavio je kako se SSSH na prosvjedno obilježavanje 1. svibnja odlučio zbog najavljenih reformi mirovinskog sustva i radnog zakondavstva.

Najavio je da će povorka početi 1. svibnja u 11 sati kod Radničkoga doma u Zagrebu i preko Šubićeve i Zvonimirove stići u Maksimir. Novosel je istaknuo da se SSSH na prosvjedno obilježavanje 1. svibnja odlučio zbog najavljenih reformi mirovinskoga sustva i radnoga zakondavstva.

"Ima li smisla ostati u Hrvatskoj s ovim plaćama i ovim uvjetima rada" zapitao se Novosel i ocijenio kako sve reforme trebaju ići u smjeru pravednijih plaća i boljih uvjeta rada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Uvoz radnika neće riješiti problem manjka radne snage, što posebno vrijedi za turizam", istaknuo je i kao primjer naveo brojne hotelijere koji traže sezonske radnike diljem kontinenta za rad preko ljeta u Dalmaciji. Spomenuo je primjer hotelskoga lanca Valmar koji je sa sindikatom turizma sklopio ugovor o tome da u nijednom hotelu najniža plaća ne može biti manja od 5000 kuna.

Čelnik SSSH-a smatra da je rast plaća način regulacije tržišta rada koji je vidljiv upravo na primjerima kolektivnih ugovora u turizmu ili graditeljstvu. "Kolektivni ugovori moraju biti dominantni način reguliranja prava radnika, ali to moraju shvatiti i Vlada, mjerodavno ministarstvo i Hrvatska udruga poslodavaca" rekao je Novosel. Pozvao je i na pravedniju raspodjelu dobiti gdje ne može sve ići dioničarima već treba nešto raspodijeliti i radnicima.

Govoreći o reformi mirovinskoga sustava rekao je kako je ona potrebna, ali ne na način da se produži radni vijek. Smatra kako se zbog ranijeg odlaska u mirovinu ne bi trebali kažnjavati radnici već poslodavci koji one starije od 60 godina zbog toga što više ne mogu na visokoj razini obavljati svoj posao šalju u mirovinu. Rješenje za održivost mirovinskoga fonda vidi u vladinu poticanju zapošljavanja i smanjivanju sive ekonomije.

Predsjednik SSSH dotaknuo se i reforme obrazovanja koja se, ustvrdio je, ne smije koristiti u politkanske svrhe i u koje se po njemu mora više ulagati. "Obrazovanje treba prilagoditi interesima mladih ljudi i onome što traži gospodarstvo, posebice industrija" naglasio je.

O prijedlogu ministra Kujundžića da se kroz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti privatizira primarna zdravstvena zaštita rekao je će to dovesti do toga da zdravstvo bude dostupno samo tamo gdje postoje ekonomski interesi, a ne u manjim sredinama ili na otocima.

Dio izlaganja posvetio je pravosuđu i javnoj upravi. Novosel je rekao da je pravosuđe neučinkovito jer pojedini radni sporovi traju pet ili više godina dok regionalnu i lokalnu samoupravu smatra mjestom gdje se zapošljavanja stranačke vojske.

Na kraju se osvrnuo i na Europsku uniju rekavši "kako naši političari sluganski prihvaćaju sve što se dogovori na razini EU", a smatra da se treba provesti šira rasprava zbog eventulanog uvođenja eura. Zaključio je kako su sindikati za reforme, ali reforme za ljude.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag