Obavijesti

News

Komentari 42

'Imali smo vrlo dugi razgovor': Dogovorili prekid vatre u Siriji

'Imali smo vrlo dugi razgovor': Dogovorili prekid vatre u Siriji
1

Rusija i Iran glavni su međunarodni sponzori sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok Washington podupire neke pobunjeničke skupine koje ga žele svrgnuti s vlasti...

VIDEO

Američki predsjednik Donald Trump "pritisnuo" je u petak u Hamburgu ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016., rekao je državni tajnik SAD-a Rex Tillerson.

Trump je u više navrata ustvrdio da nije "petljao" s Rusijom.

Govoreći na marginama summita G20 u Hamburgu, Tillerson je rekao da su dvojica čelnika imala "vrlo snažnu i dugu razmjenu mišljenja o toj temi. Predsjednik (Trump) je više puta pritisnuo predsjednika Putina u vezi s ruskim uplitanjem", rekao je.

"Dvojica čelnika suglasila su se da je to ključna prepreka napretku američko-ruskih odnosa", istaknuo je Tillerson.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Složili su se da će se obvezati na "nemiješanje u unutarnje stvari SAD-a i naše demokratske procese, kao i one u drugim zemljama", dodao je.

No, ruski ministar vanjskih poslova Lavrov kasnije je istaknuo kako je Trump prihvatio Putinovu ocjenu da optužbe za rusko miješanje u američke izbore nisu istinite.

Tillerson je ocijenio da se dvije države možda nikada neće složiti oko toga što se zapravo dogodilo. "Mislim da je u ovome trenutku predsjednik Trump s pravom fokusiran kako krenuti naprijed od nečega oko čega se u ovome trenutku ne možemo složiti", rekao je američki državi tajnik.

Susret Trumpa i Putina na marginama summita G20 u Hamburgu bio je jedan od najiščekivanijih susreta neke dvojice političara posljednjih godina.

Uz pomoć prevoditelja i u društvu svojih ministara vanjskih poslova razgovarali su šest minuta prije nego što su kamermani zamoljeni da napuste dvoranu.

"Čast je naći se s vama", rekao je Trump na početku sastanka.

"Drago mi je da sam vas sreo osobno", dodao je Putin, naglasivši kako se nada da će sastanak donijeti rezultate.

Razgovor je trajao dulje od dva sata, a prva dama SAD-a Melania Trump je u jednom je trenutku ušla u dvoranu i zamolila ih da već jednom završe, rekao je Tillerson.

"Imali smo vrlo dugi razgovor", rekao je Putin nakon sastanka. "Bilo je puno tema za raspravu, uključujući Ukrajinu, Siriju i druge probleme, kao i bilateralna pitanja", dodao je ruski predsjednik. "Nekoliko puta smo se vraćali borbi protiv terorizma i cyber sigurnosti".

Tillerson je kazao da su Putin i Trump dobro "kliknuli" i da je "kemija bila pozitivna".

Dodao je da su dvojica predsjednika razgovarala o budućnosti Sirije, složivši se "oko toga što bi trebao biti ishod", iako imaju različite ideje kako to postići.

Ipak, uspjeli su dogovoriti prekid vatre na jugozapadu Sirije uz granicu s Jordanom koji stupa na snagu u nedjelju, potvrdili su i Tillerson i Lavrov.

SAD i Rusija u tajnosti su razgovarali o proglašenju "zona deeskalacije" na jugu Sirije, rekli su početkom lipnja zapadni diplomati i regionalni dužnosnici.

Razmatrali su prekid neprijateljstava u provinciji Dera, na jordanskoj granici i Quneitri, uz Golansku visoravan koju je okupirao Izrael.

Rusija i Iran glavni su međunarodni sponzori sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok Washington podupire neke pobunjeničke skupine koje ga žele svrgnuti s vlasti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1