Obavijesti

News

Komentari 2

"Imam poslovnu ideju...ali neću ti reći!" Kako zaštititi ideju?

"Imam poslovnu ideju...ali neću ti reći!" Kako zaštititi  ideju?
2

Neki to zovu „spika šesti ce“. Znate ono, kad mala djeca pričaju pa jedan drugom kažu: „Imam jednu super cool ideju!“ „Koju?“, pita mali prijatelj drugog. „Aaaa... neću ti reć!“

VIDEO

U sklopu poduzetničkog natječaja "Pametnom idejom do uspjeha" donosimo vam članke, intervjue i savjete stručnjaka o važnim poduzetničkim temama i izazovima poduzetništva. 


Jeste li ikada pomislili kako bi bilo super raditi neki biznis, ali niste se usudili nikome pričati o tome, da se taj drugi slučajno ne bi sjetio učiniti isto i „ukrasti“ vam posao, ideju? I, što se onda dogodilo? Od vaše ideje nikad ništa... Šteta.

Nećemo vas utješiti i reći da ideju možete zaštititi. Naime, ideja se ne može štititi patentom, niti bilo kojim drugim oblikom zaštite intelektualnog vlasništva. Sve ono što je u glavi inovatora ili poduzetnika smatra se idejom. Tek kada se ideja na neki način počne razvijati ili ostvarivati, može se pokušati zaštititi i ostvarenje te ideje. No, to opet ne znači da možete zaštititi samu ideju, već samo konkretno rješenje nekog tehničkog problema u čiju je razradu uložen intelektualni napor.

Imate li u svojoj glavi ideju koja uključuje izum koji nudi novo rješenje nekog tehničkog problema, možemo vas obradovati – takvu ideju možete zaštititi patentom. Patent se, naime, priznaje za izume koji se odnose na proizvod, postupak ili primjenu. Time se vlasniku patenta osigurava isključivo pravo na izradu, korištenje, stavljanje u promet ili prodaju izuma zaštićenog patentom, tijekom ograničenog vremenskog perioda.

Što dobivate otkrijete li drugima svoju ideju?

  1. Otkrivanje ideje drugima već je veliki korak prema naprijed: zadržite li ideju samo za sebe, može se lako dogoditi da ona tu zauvijek i ostane, neostvarena. Otkrivajući ideju drugima udahnuli ste joj već malo života i time joj dali šansu da naraste i postane pravi business. Jednom kad napravite prvi korak biti će lakše napraviti drugi, treći, pedeseti, stoti... kad lavina krene, nema više odustajanja. 
  2. Dobivate vrijedne povratne informacije: pričajući drugima o svojoj ideji dobit ćete feedback o tome koliko se vaša ideja ljudima sviđa i što o njoj misle. Dobijete li puno pozitivnih komentara vjerojatno ste na dobrom putu. Negativni komentari itekako su zlata vrijedni – motiviraju vas da za provedbu svoje ideje nađete još bolji način i da još više u nju vjerujete. Ne slušajte slijepo niti pozitivne niti negativne komentare, ali neka vam budu korisni.
  3. Možete pronaći suradnike za ostvarivanje poslovne ideje: možda se dogodi da neki vaš prijatelj ili poznanik već godinama razmišlja o istoj ili sličnoj ideji ili da mu se vaša ideja toliko sviđa da ju želi razvijati zajedno sa vama. Udruživanjem snaga biti će vam lakše na teškom putu poduzetništva i realizacije ideje.
  4. Možete pronaći investitore za ostvarivanje poslovne ideje: niti ovo nije isključeno. Svakako je scenarij iz snova, ali... tko zna. 
  5. Naići ćete na još nekoga tko ima istu poslovnu ideju: opa, konkurencija! Super! Konkurencija nas tjera da budemo bolji, brži, odlučniji, inovativniji i pozitivniji u realizaciji svoje poslovne ideje. Neka vas ne obeshrabri pojavi li se na tržištu još netko sa istom poslovnom idejom. Svijet je odavno postao globalno selo i bilo bi nerealno očekivati da baš samo jedan čovjek ima jednu jedinstvenu poslovnu ideju. Motivacija, želja za uspjehom, jedinstvenost i volja su ono što vas čini drukčijim od konkurencije. Razmislite dobro o svojim prednostima, osvijestite svoje eventualne nedostatke i krenite još odlučnije prema vrhu. U poslovanju opstaju oni uporni, oni koji vjeruju u svoju ideju i vide ju već ostvarenu. 

Jesmo li vas uspjeli pokrenuti? Link za prijavu poslovne ideje nalazi se ovdje: https://www.24sata.hr/news/prijavite-se-na-natjecaj-pametnom-idejom-do-uspjeha-359058. Prijavite svoju poslovnu ideju na naš natječaj. Mi nećemo nikome reći... 

Javite nam se!

Imate pitanje o poduzetništvu ili natječaju "Pametnom idejom do uspjeha"? Posjetite našu Facebook stranicu, postavite nam pitanje ili započnite diskusiju s drugim čitateljima!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa