Obavijesti

News

Komentari 5

"Imamo super školu jer smo iz EU povukli 6 milijuna eura"

"Imamo super školu jer smo iz EU povukli 6 milijuna eura"

Prije 25 godina učenici se nisu željeli upisati u srednju poljoprivrednu školu “Matija Antun Reljković” u Slavonskom Brodu. Sad se bore za mjesto 
u toj školi jer obrazuje vrhunske stručnjake

VIDEO

Tko ne napreduje, nazaduje, moto je Srednje poljoprivredne škole “Matija Antun Reljković” iz Slavonskog Broda.

Školu već 25 godina vodi Vlado Prskalo, vjerojatno jedan od najdugovječnijih ravnatelja srednjih škola u Hrvatskoj. Obrazovanje učenika prema potrebama gospodarstva stalni je cilj škole i ravnatelja Prskala. Školu pohađa oko 1000 učenika u 12 usmjerenja. S upisom učenika nemaju problema jer osnovci masovno hrle u ovu školu.

- Velika je to razlika u odnosu na prije 25 godina, kad sam obilazio sve osnovne škole, svaki osmi razred, i roditeljima predstavljao programe pozivajući da upišu djecu. Sad se traži mjesto više - kaže nam Prskalo.

Škola ima novi laboratorij za agronomska istraživanja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Škola ima novu zgradu, u kojoj je oko 5000 kvadrata suvremeno opremljenih učionica. Krajem 2013. odobren im je novac za gradnju Centra za biotehnološka istraživanja i razvoj. Riječ je o projektu vrijednom 11 milijuna kuna. U njemu se đaci, između ostalog, bave proizvodnjom ukrasnog bilja, znanstvenim radom, ali i edukacijom rada poljoprivrednika s novim tehnologijama. Učenici kloniraju sadnice voćaka koje koriste voćari iz cijele Slavonije. Škola je među vodećima u regiji u obrazovanju iz područja poljoprivrede, šumarstva, veterinarstva, ekologije i kemijske tehnologije te prehrane. Postali su i škola mentor projekta zdravog školskog vrta, čiji je cilj promicati pravilnu prehranu u vrtićima i školama.

Sve što učenici uzgoje odmah se proda

Uzgajaju voće, povrće i cvijeće, a imaju i pčele. - Preradili smo oko 13 tona jabuka, no proizvodit ćemo i sok od kupine, mrkve, jagode, cikle. I sve to ekološki, bez konzervansa i raznih dodataka - navodi ravnatelj Prskalo. Sve lako prodaju.

- Naša škola ima najveći školski vrt te ćemo u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo provoditi edukaciju i mentoriranje školskih vrtova u drugim školama, procjenjivat ćemo koliko lokalni proizvođači prehrambenih proizvoda sudjeluju u školskoj prehrani, razvijat ćemo partnerstvo između lokalnih proizvođača hrane, prehrambene industrije i škole u cilju izravne nabave hrane po nižim cijenama, osiguravati informacije o lokalnim prehrambenim proizvodima te procijeniti znanje i odnos učenika prema lokalnim prehrambenim proizvodima - objašnjava ravnatelj. Konačni cilj je uvođenje zdravije prehrane u školama kroz edukaciju o školskom vrtu. Europska unija je školi dala više od 40 milijuna kuna, odnosno oko 6 milijuna eura, jer obrazuje vrhunske stručnjake. Novac iz europskih fondova su povukli za 20 različitih projekata.

- Zadovoljni smo što je naša škola prepoznata kao škola koja educira buduće stručnjake koji će se brinuti o proizvodnji zdrave hrane po najstrožim ekološkim standardima. To što su nas odabrali da budemo mentor je i obveza da stečena znanja prenesemo drugima te i dalje razvijamo dostignuto, paralelno uvodeći novine u proizvodnji hrane i stavljajući čovjekovo zdravlje na prvo mjesto - rekao je Prskalo.

Škola stalno uvodi novine i usavršava organizaciju rada te stvaralački rješava probleme 

Orijentirana je prema gospodarstvu svojega kraja, pa njezina uspješnost ovisi o zainteresiranosti, potpori i suradnji okoline u kojoj djeluje. U školi se učenici potiču na slobodu stvaranja i poduzetničke ideje kako bi iskoristili prirodno bogatstvo Slavonije. Škola nastoji biti po mjeri učenika i potpuno individualizirati odgojni proces, koji se odvija u skladu sa sposobnostima i mogućnostima svakog učenika kroz mnoštvo kreativnih izbornih te fakultativnih i slobodnih programa.

- Jedina smo škola u Hrvatskoj sa strategijom razvoja do 2024. i svake godine ostvarujemo neki od planiranih projekata. Sva zanimanja u školi vezana su uz razvoj Slavonije, ali s novim tehnologijama, znanjima. Naša je vizija stvoriti školu koja će djeci nakon četiri godine dati znanja s kojima mogu samostalno zarađivati - kaže ravnatelj brodske škole Vlado Prskalo. Trenutačno s osječkim Poljoprivrednim fakultetom, Brodsko-posavskom županijom i Agencijom za poljoprivredno zemljište rade na projektu nastavne baze koja bi se prostirala na 1180 hektara. Tu bi prema ekološkim principima uzgajali autohtone pasmine crne slavonske svinje, posavskoga konja, krava, razne peradi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a