Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Imao 698 kazni za parkiranje, sud odlučio: 'Ne mora platiti'

NIJE SE HTIO NAGODITI: Ante Božić (79) bio je dužan više od 60.000 kuna zbog kazni za parkiranje. Sudovi u Rijeci i Osijeku kažu da kazne ne mora platiti

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
128 komentara

Ante Božić (79) parkirao je svoj kamionet na zadarskom Poluotoku i nije htio platiti parkirnu kartu. Djelatnici Obala i lučica ispod brisača su mu ostavili kaznu. No barba Ante ni nju nije platio. Dobio je drugu, pa treću...

POGLEDAJTE VIDEO:Nakon nekog vremena njegov kamiončić bio je zatrpan kaznama, što ispod brisača, što ubačenih u kabinu kroz mrvicu spušten prozor. Barba Ante se nije dao. Odlučio se boriti. Čak mu je i supruga negodovala, gledajući kako mu stradavaju živci i zdravlje, što ga je u jednom razdoblju stajalo i psihičkih smetnji, pa je odlazio psihijatru. Stigla je tužba. Još 2013. godine imao je 698 neplaćenih kazni, tj. dnevnih parkirnih karti i dug veći od 60.000 kuna.

Filip Brala/PIXSELL | Autor: Filip Brala/PIXSELL Foto: Filip Brala/PIXSELL

- Dug je bio nepravedan i nezakonit te se nisam mogao pomiriti s tim - kaže barba Ante.

Nije bilo mjesta

Nije htio plaćati parking pa tražiti uokolo parkirno mjesto jer je smatrao da ako kupi kartu, mora imati i mjesto gdje će ostaviti auto, jer za svoj novac mora dobiti nešto. Nije se želio ni nagoditi s komunalnim poduzećem. Htio je istjerati pravdu.
Prvu presudu je izgubio. A onda je promijenio odvjetnika i dobio sljedeće dvije - pravomoćne.

- Te dvije presude o nezakonitosti ovoga što mi žele naplatiti upravo su postale pravomoćne jer su ih potvrdili županijski sudovi u Rijeci i Osijeku. Pobijedio sam. Pravda je spora, ali dostižna. Zahtijevam da mi se Edo Duka, direktor komunalnog poduzeća Obala i lučice, javno ispriča zbog mobbinga. Tražim i da mi izbrišu dug na osnovu pravomoćne sudske presude te da mi dopuste da kupim godišnju parking kartu koju sad ne mogu kupiti jer Obala i lučice to ne dopuštaju ako postoji dug - kaže Ante.

Filip Brala/PIXSELL | Autor: Filip Brala/PIXSELL Foto: Filip Brala/PIXSELL
Čak je i za onu izgubljenu presudu podnio prijedlog za ponavljanjem postupka.

Naime, njegov odvjetnik Marin Birkić ranije je, u drugom slučaju, na sudu srušio odluku Grada Zadra koja se odnosi na razdoblje od 2009. do 2014.

Nezakonito naplaćuju

Visoki upravni sud tu je gradsku odluku o organizaciji naplaćivanja stavio izvan zakona jer za njezino donošenje nikad nisu zatražili suglasnost MUP-a. Kako je odluka ukinuta, odvjetnik tvrdi da pravni poslovi sklopljeni na temelju takve nezakonite odluke ne mogu biti valjani i traži ponavljanje postupka. Štoviše, tvrdi da su i sva naplaćivanja parkirališta na pomorskom dobru u Zadru, od Branimirove obale do onih na Poluotoku, nezakonita jer Obala i lučice uopće nemaju koncesiju za naplaćivanje.

Možda vas zanima i ovo:
Message