Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
39 komentara

'Imate kredit s nezakonitim kamatama? Podignite tužbu'

Apeliram na sve vas koji imate takve kredite da svakako dignete tužbu i dobijete na taj način svoje preplaćene iznose kamatnih stop, rekao je Aleksić kolegama u Saboru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
39 komentara

Zastupnik Goran Aleksić (SNAGA) pozvao je u petak saborske kolege koji imaju kredite s nezakonito ugovorenim kamatnim stopama da podignu tužbu i tako pokažu kako se treba ponašati prema nesavjesnim poslovnim subjektima.

"Apeliram na sve vas koji imate takve kredite da svakako dignete tužbu i dobijete na taj način svoje preplaćene iznose kamatnih stopa", rekao je Aleksić u Hrvatskom saboru, podsjetivši nakon stanke da je u četvrtak donesena prva pravomoćna presuda kojom se nalaže da Splitska banka vrati klijentu iz Zadra preplaćene i zatezne kamate. 

 Opetovao je zadovoljstvo zbog presude, tumačeći da se time na neki način ustaljuje sudska praksa, jer do sada nije bilo ni jedne prave pravomoćne presude.

 Kolegama je poručio i kako bi se s vremenom "čak zakonom" moglo riješiti da se preplaćene kamate vrate svim dužnicima. 

 Glede dvojbe mogu li dužnici, koji su konvertirali kredite u švicarskim francima, dobiti preplaćene kamate, Aleksić kaže kako postoji već nekoliko presuda da takvi dužnici također dobivaju preplaćene kamate. 

 Stanku u Saboru zatražio je i Tulio Demetlika (IDS/PGS) te upozorio na probleme vezane za zapošljavanje mladih, odnosno njihovo stručno osposobljavanje, pozvavši mjerodavne institucije da im se to i omoguće. 

 Skupini mladih koji imaju više od 25 godina, a nezaposleni su dulje od četiri mjeseca, ne dodjeljuju se rješenja za stručno osposobljavanje. Izgleda ironično da prednost imaju osobe koje su kraće nezaposlene, u odnosu na skupine koje su dulje na čekanju, rekao je Demetlika. 

 Uz navedene, kaže, u problemu su i mladi stavljeni u skupinu trajno nezaposlenih, to jest mladi koji su nezaposleni više od 12 mjeseci. Ni toj se skupini ne izdaju rješenja, kod stručnog osposobljavanja prednost imaju mladi koji su na Zavodu za zapošljavanje do četiri mjeseca, naveo je Demetlika te zaključio kako u nadležnim institucijama nema dovoljno sluha za mlade i njihove probleme.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message