Obavijesti

News

Komentari 28

'Imunološki zavod u petak najvjerojatnije neće u stečaj'

'Imunološki zavod u petak najvjerojatnije neće u stečaj'
1

Poduzeli smo sve mjere u razgovoru s vjerovnicima da omoguće pretvorbu Imunološkog i da se pokrene proizvodnja. Stojimo iza obaveza koje će se preuzeti tim činom, kaže Panenić

VIDEO

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je u srijedu da Imunološki zavod u petak najvjerojatnije neće u stečaj, već da se radi na pokretanju proizvodnje u toj ustanovi.   

U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" Panenić je kazao da su oko rješenja problema Imunološkog zavoda u posljednje vrijeme intenzivno razgovarale sve uključene strane, uključujući i ministarstva. Radilo se, kaže, na tome da se blokade računa mogu ukloniti te da se nastavi proces pretvorbe Imunološkog zavoda u javnu ustanovu od strateškog interesa za Hrvatsku. 

- Imali smo tvrtku koju smo zatekli s blokiranim računom, kojoj je prijetio stečaj i gdje smo poduzeli sve mjere u razgovoru s vjerovnicima da omoguće pretvorbu toga društva u ustanovu i da se pokrene proizvodnja. Stojimo iza obaveza koje će se preuzeti tim činom -   istaknuo je Panenić, dodavši kako je vjerojatno da, kako sada stoje stvari, Imunološki u petak neće u stečaj.    

'Ako se ne pokrene proizvodnja spremni smo na blokade i štrajk'

- Ako se otvori stečaj Imunološkog zavoda i ako vjerovnici krenu u trganje imovine, radnici mogu ostati bez sredstava za rad čime će u pitanje doći njihova egzistencija - rekao je u srijedu na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske Željko Klaus.

Imunološki bi trebao otići u stečaj 19.svibnja. Sindikat traži da Vlada u najkraćem roku provede dva dokumenta koji rješavaju slučaj Imunloškog. Traže provođenje odluke Vlade o pokretanju postupka radi preoblikovanja trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva Imunološki zavod.

Lidija Jagarinec, glavna sindikalna povjerenica Imunološkog zavoda, rekla je da od Vlade traže da skinu blokadu te da se dobije vrijeme da se provede prijenos djelatnosti. Traže od Vlade da učine sve da proizvodnja krene.

- Ako društvo ode u stečaj, Hrvatska će nepovratno izgubiti proizvodnju krvnih pripravaka i nešto u čemu smo bili dobri. Sindikat čini sve da do stečaja ne dođe - kažu u sindikatu.

Patrik Macek/PIXSELL

Kažu i da su, ako se ne provedu njihovi zahtjevi, spremni na metode pritiska blokade, štrajk i sl.

- Ako ne dođe do provođenja prijenosa djelatnosti sindikat će smatrati da postoje nečije ozbiljne namjere gašenja instituta i proizvodnje i nestajanja Zavoda - kažu sindikalisti.  

Podsjetimo, proces preoblikovanja Zavoda u javnu ustanovu od strateškog interesa za Hrvatsku, za koji je Vlada pred gotovo godinu dana zadužila Ministarstvo zdravlja i DUUDI, još nije proveden. Na temelju Vladine uredbe iz srpnja prošle godine, samo su radnici prebačeni u javnu ustanovu, no imovina je i dalje ostala u trgovačkom društvu. 

Imunološkom zavodu d.d.  21. siječnja ove godine blokiran je račun, pa se neslužbeno doznaje da bi uskoro ta tvrtka mogla završiti u stečaju. Radnici, otkad su prebačeni u javnu ustanovu, redovito dobivaju plaću, no i dalje ništa ne proizvode. 

Nakon sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u utorak objavljeno je da je u državnom proračunu za ovu godinu Vlada osigurala 32,5 milijuna kuna za nastavak proizvodnje Imunološkog zavoda. To je potvrdio i predsjednik GSV-a sindikalist Mladen Novosel, kazavši kako je na sjednici GSV-a definitivno istaknuto da će biti osigurano 32,5 milijuna kuna za nastavak proizvodnje u Imunološkom zavodu, ali i da se moraju razriješiti odnosi između Ministarstva zdravlja i Ministarstva gospodarstva vezano uz svu imovinu koja se nalazi u samom dioničkom društvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca