Obavijesti

News

Komentari 0

INA kulturnim institucijama donirala 2,4 milijuna kuna za obnovu nakon velikog potresa

INA kulturnim institucijama donirala 2,4 milijuna kuna za obnovu nakon velikog potresa
5

Naša je dužnost pomoći jer je ovo trenutak kada pokazujemo da smo zajedno jači od elementarne nepogode. INA je na tom putu godinama i kontinuirano pruža potpor, rekao je predsjendik uprave Sandor Fasimon

VIDEO

Hrvatska naftna kompanija INA u četvrtak je kulturnim i znanstvenim institucijama donirala 2,4 milijuna kuna, odnosno 800.000 kuna svakoj od njih za pomoć u obnovi nakon potresa.

Naime, potres koji je Zagreb pogodio 22. ožujka ostavio je velike posljedice na institucije koje se nalaze u samom njenom centru.

Tako su Arheološki muzej u Zagrebu te Muzej za umjetnost i obrt još zatvoreni za javnost.

- Kad se zbroji šteta na samom fundusu i na samoj zgradi, riječ je o višemilijunskom iznosu. Ipak, kako nam je INA donirala 800.000 kuna, jasno je da će se sam proces obnove ubrzati i nadamo se da ćemo doći u situaciju kakva je bila prije potresa - rekao nam je ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, Sanjin Mihelić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zagreb: Svečano uručenje donacija INA d.d. HAZU i Arheološkom muzeju

- Za sada smo uspjeli sanirati neke dijelove Muzeja, ali s obzirom da je nastao cijeli niz oštećenja na predmetima, trenutno nam je neupotrebljivo oko 20 ureda i radionica gdje su ljudi radili. Morali smo napraviti reorganizaciju unutar sigurnih prostora, a sada radimo na tome da te prostorije dovedemo u njihovo primarno stanje. Donacija Ine svakako će nam  pomoći da čim prije osposobimo muzejsku zgradu za posjetitelje i nastavimo s programima važnima za očuvanje kulturnog identiteta svih nas - rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt.

Zagreb: Svečano uručenje donacija INA d.d. HAZU i Arheološkom muzeju

Oštećena je i zgrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

- Ako se prošetate Akademijom, vidjet ćete da svaka prostorija ima oštećenja. Prema tome mi još ne znamo niti dubinu toga jer moramo svaku pukotinu analizirati, skinuti žbuku i vidjeti kolike su zapravo pukotine. Kasnije nam slijedi izrada studije o obnovi suvremenim materijalima i metodama - rekao nam je predsjednik HAZU-a, akademik Velimir Neidhardt. 

Palača Akademije svoja je vrata, ipak, uspjela ostaviti otvorenima.

Zagreb: Svečano uručenje donacija INA d.d. HAZU i Arheološkom muzeju

- Da dođete u moj kabinet, vidjeli bi da ispod slike Strossmayera s ogromnom pukotinom sjedim i radim. I svi ćemo tako raditi jer smo prijeteće elemente uspjeli sanirati i ukloniti, ali zgradu nismo popravili. Zato smo zaista jako zahvalni na velikodušnoj donaciji koju nam je uputila INA jer nam je u ovim teškim trenutcima zaista potrebna - kaže.

Na obnovi je već počeo raditi i Arheološki muzej.

- Veći dio stalnog postava smo maknuli te smo počeli raditi na sanaciji prvog kata. To nam daje nadu da ćemo do kraja godine moći otvoriti prvi kat koji je inače predviđen za povremene izložbe i da ćemo javnosti moći predstaviti izložbu koja je inače trebala biti predstavljena prije potresa. Za ostale dijelove, odnosno za dugi i treći kat u kojemu se čuvaju stalni postavi, nije još sigurno kada ćemo otvoriti, ali nadamo se čim prije - kaže ravnatelj Mihelić.

Predsjednik uprave Ine, Sandor Fasimon istaknuo je kako je naftna i plinska industrija također pogođena krizom, ali su svjesni potrebe ulaganja u kvalitetu života u društvu u kojem živimo i radimo.

Zagreb: Svečano uručenje donacija INA d.d. HAZU i Arheološkom muzeju

- Naša je dužnost pomoći jer je ovo trenutak kada pokazujemo da smo zajedno jači od elementarne nepogode. INA je na tom putu godinama i kontinuirano pruža potporu znanstvenim, kulturnim i umjetničkim institucijama, a to ćemo nastaviti čini i dalje - rekao je.

Na svečanosti su, među ostalima, bili i član Uprave Ine Darko Markotić, državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar i potpredsjednici HAZU akademici Frano Parać i Davor Miličić.

Kako bi pomogla u sanaciji šteta nastalih u potresu koji je pogodio Zagreb, INA je u travnju donirala 250.000 kuna akciji 'Zajedno za Zagreb' i 100.000 kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb. Pored toga, za pomoć u borbi protiv pandemije korona virusa raznim ustanovama donirano je preko milijun i pol kuna.

- INA je  potporom koju je dala najvišoj hrvatskoj znanstvenoj i umjetničkoj ustanovi opet iskazala svoju društvenu odgovornost i pružila inspirativan primjer solidarnosti i prijateljstva - zaključio je akademik Neidhardt, domaćin svečanosti dodjele.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag