Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
169 komentara

Incident u Bleiburgu: Zaštitari napali novinara, on sve snimio

Incident je snimio austrijski novinar Paul Donnerbauer iz Vicea, kojemu su zaštitari pokušali zabraniti snimanje pa mu na kraju izbili kameru iz ruke i, kaže, udarili ga u lice

Foto: Screenshot
169 komentara

Ni ovogodišnja komemoracija na Bleiburgu u Austriji nije prošla bez incidenata. 

U jednom trenutku došlo je dodošlo je do naguravanja u koloni između hrvatskih zaštitara i jednog posjetitelja. Kada je novinar Vicea  Paul Donnerbauer prišao bliže da snimi što se događa, dvojica zaštitara su ga fizički napala: gurali su ga, jedan ga je udario po ruci i izbio mu iz nje kameru, a onda ga je udario i u lice. 

– Ja sam austrijski novinar. Ovo je slobodna zemlja – kaže novinar, na što mu zaštitar više puta odgovara: "Ne zanima me!" Video je objavljen na YouTubeu pod nazivom "Bleiburg 2017.: Metež i napad na novinara tijekom nacističke komemoracije".


Novinar također navodi kako policija nije privela trojicu mladića koji su ih pozdravili uzdignutom desnicom. Kada su ih novinari Vicea upitali zašto dotični mladići nisu privedeni, policajac ih je pitao: ‘Želite li doista zbog toga podizati prijavu?’.

Novinari Vicea nisu odustali od prijave pa su im trojica mladića poručili da će ih zapamtiti te su ih fotografirali. Jedan od trojice je na ruci imao tetovirano znakovlje njemačke vojske iz Drugog svjetskog rata.

U članku se napominje i kako ‘novinari nisu rado viđeni na skupu’ te da ih ‘zaštitari pokušavaju spriječiti da snimaju’.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message