Obavijesti

News

Komentari 0

Indija o sukobu s Kinom: Nitko nije ušao na naš teritorij

Indija o sukobu s Kinom: Nitko nije ušao na naš teritorij
1

indija i Kina pokušavaju ublažiti napetosti nakon najsmrtonosnijeg sukoba u posljednjih pet desetljeća, vodeći pregovore na vojnoj razini kako bi se ublažile posljedice sukoba

VIDEO

Indijski premijer Narendra Modi umanjio je važnost sukoba s kineskom vojskom u osporavanoj himalajskoj regiji gdje je poginulo 20 indijskih vojnika, a više od 70 ranjeno, rekavši u petak da nije bilo povrede granica zemlje. 

"Nitko nije ušao na naš teritorij, niti koga ima tamo, niti su naši položaji bili zauzeti", rekao je Modi, pozivajući se na dolinu Ladakh Galwan, gdje se prošli tjedan odigrao fizički sukob između vojnika nuklearnih susjeda. 

Indija i Kina pokušavaju ublažiti napetosti nakon najsmrtonosnijeg sukoba u posljednjih pet desetljeća, vodeći pregovore na vojnoj razini kako bi se ublažile posljedice sukoba.

No Modijeve izjave koje je dao na televiziji nakon stranačkog sastanka na kojem se raspravljao o incidentu, bile su u suprotnosti s vladinim ranijim stavom.

Indijska vojska je objavila: U sukobu s Kinom poginulo je najmanje 20 naših vojnika
Indijska vojska je objavila: U sukobu s Kinom poginulo je najmanje 20 naših vojnika

U srijedu, ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je starijem kineskom diplomatu da je sukob nastao nakon što je "kineska strana tražila da podigne građevinu u dolini Galwan na našoj strani LAC-a", prema izjavi ministarstva. 

LAC se odnosi na Liniju stvarne kontrole, de facto granicu koja je bila trajni izvor napetosti u regiji u kojoj su Indija i Kina vodile kratki rat 1962. godine.

Ranije u petak, izvor iz indijske vlade rekao je da je Kina vratila 10 indijskih vojnika zarobljenih tijekom bitke.

U brifingu u Pekingu, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, Zhao Lijan, odbacio je tvrdnju da je u njihovom zarobljeništvu bilo indijskih vojnika. 

"Koliko ja znam, Kina nije zarobila nijednog indijskog vojnika", rekao je Zhao.

Indijska vojska nije komentirala puštanje na slobodu, koje se prema riječima izvora odigralo u četvrtak navečer, nego je ukazala na vladinu izjavu da su svi vojnici na broju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca