Obavijesti

News

Komentari 365

Zbog povoljne epidemiološke situacije demontirat će se kamp i šatori na području KB Dubrava

Zbog povoljne epidemiološke situacije demontirat će se kamp i šatori na području KB Dubrava

Ministar Vili Beroš istaknuo je kako pad broja novozaraženih prati i pad broja hospitaliziranih, a s obzirom na smanjen broj pacijenata oboljelih od Covida bolnice se prilagođavaju uobičajenim aktivnostima i radu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.07

Eurozastupnici pozvali na privremeno ukidanje patenata za cjepiva protiv covida-19

Europarlamentarci su na ovotjednoj plenarnoj sjednici zatražili ukidanje prava na intelektualno vlasništvo za cjepiva protiv covida-19 kako bi se ubrzalo cijepljenje na globalnoj razini, objavio je Europski parlament u četvrtak.

U rezoluciji usvojenoj s 355 glasova za, 263 protiv i 71 suzdržanim, Europski parlament (EP) predlaže da započnu pregovori o privremenom izuzeću od primjene Sporazuma WTO-a o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS) o patentima kako bi se poboljšao globalni pristup cjenovno pristupačnim medicinskim proizvodima povezanima s bolešću COVID-19 i rješavalo pitanje ograničenja pri globalnoj proizvodnji cjepiva i opskrbi njime.

Zastupnici ukazuju i na opasnost koju bi neograničeno izuzeće iz sporazuma o zaštiti patenata moglo predstavljati za financiranje istraživanja, posebno za istraživače, ulagače i klinička ispitivanja.

Istaknuli kako su dobrovoljno licenciranje (kada proizvođači cjepiva odlučuju kome će i pod kojim uvjetima dati licencu na patent kako bi se omogućila proizvodnja), te prijenos znanja, iskustva i tehnologije u države s postojećim industrijama za proizvodnju cjepiva od presudne važnosti za povećanje i ubrzanje dugoročne globalne proizvodnje.

Kako bi se uklonili problemi u proizvodnji, EP poziva EU da „žurno ukloni izvozne prepreke te da mehanizam odobravanja izvoza zamijeni zahtjevima u pogledu transparentnosti.”

Zastupnici su istaknuli da bi SAD i Ujedinjena Kraljevina trebali također „odmah ukinuti zabranu izvoza cjepiva i sirovina”.

Kako bi 70 posto svjetskog stanovništva postalo imuno, potrebno je 11 milijardi doza cjepiva, a proizveden je samo djelić te količine, navodi Europski parlament u priopćenju.

Velika većina od 1,6 milijardi do sada iskorištenih doza cjepiva upotrijebljena je u industrijaliziranim zemljama, a samo 0.3 % doza u 29 najsiromašnijih zemalja. Stoga EU treba podupirati proizvodnju u Africi, istaknuo je Parlament. Još jedan važan alat kojim se cjepivo čini dostupnim u gospodarstvima s nižim prihodima mehanizam je za globalni pristup cjepivima COVAX i Parlament potiče ulaganja u njega.

Europarlamentarci su zatražili i da se budući ugovori o prethodnoj kupnji u cijelosti objave, osobito za cjepiva nove generacije te da oni uključe zahtjeve u pogledu transparentnosti za dobavljače, stoji u priopćenju Europskog parlamenta.

Hrvatski europarlamentarac Valter Flego (IDS/RE) podržao je privremeno ukidanje patenata na cjepiva iako je njegov zastupnički klub Obnovimo Euripe (RE) imao drugačiji stav.

- Naš cilj ukidanja patenata za cjepiva protiv Covida-19 preduvjet je da bi se uopće mogla početi proizvoditi cjepiva diljem svijeta i tako maksimalno ubrzala proizvodnja. Pod pretpostavkom da se ljudi žele cijepiti, postojećim bi proizvodnim pogonima trebalo dvije do tri godine da opskrbe cijelo svjetsko stanovništvo dovoljnim količinama cjepiva - istaknuo je Flego, priopćio je ured zastupnika.

- Zato sam podržao ukidanje patenata za cjepiva. Smatram da EU tako pokazuje istinsku solidarnost, a ne trebam naglašavati koliko je solidarnost potrebna u vrijeme pandemije. Moramo ubrzati cijepljenje na globalnoj razini, sustavno pomagati zemljama u razvoju i povećati proizvodne kapacitete u zemljama koje nemaju vlastitu proizvodnju cjepiva. Nije vrijeme da pričamo o profitu farmaceutskih tvrtki, već o maksimalnoj mogućoj proizvodnji cjepiva. Svjestan sam važnosti intelektualnog vlasništva kao jednog od pokretača gospodarskog rasta u normalnim okolnostima, međutim danas to jednostavno moramo staviti po strani - obrazložio je Flego.

Europska unija pozvala je u četvrtak na ukidanje restrikcija za izvoz cjepiva protiv covida-19 i njihovih sastojaka, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell, apelirajući na Vijeće sigurnosti UN-a da prevlada podjele.

Države članice EU-a pridonijele su s više od 2,8 milijardi eura borbi protiv pandemije putem mehanizma Covax, istaknuo je Borrell na sastanku Vijeća sigurnosti posvećenom odnosima s Europom. 

- Pozivamo dakle sve aktere da ukinu restrikcije za izvoz cjepiva i njihovih sastojaka - rekao je Borrell u video obraćanju.

19.43

Slovenska vlada skinula Jadran s crvene liste

Cijela jadranska Hrvatska, odnosno sedam županija, skinuto je u četvrtak sa slovenske "crvene" liste epidemiološki manje sigurnih područja što će olakšati uvjete pod kojima će se slovenski turisti moći vratiti nakon odmora.

Osim hrvatskog Jadrana s crvenog popisa skinute su i Njemačka i Češka, a odluka vlade stupit će na snagu u subotu i trajat će do uključivo 20. lipnja kada će se opet ažurirati, objavila je slovenska vlada nakon redovite sjednice.

S crvene liste skinute su još i Švicarska, Vatikan, austrijski Tirol, Cipar,  Luksemburg, Poljska, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Srbija, te  Crna Gora, dok su na crveni popis dodani portugalski Azori.

Na područjima koja nisu na tamnocrvenoj ili crvenoj listi ne postoji visok rizik od zaraze koronavirusom.

Osoba koja dolazi iz takvog područja može ući u Sloveniju bez slanja u karantenu kod kuće ako podnese dokaz da je prije ulaska neprekinuto  boravila najmanje pet dana na području koje nije na crvenom ili tamnocrvenom popisu, navela je slovenska vlada.

Praktično, to znači da će kao dokaz za boravak važiti hotelski računi, odnosno potvrde o boravku, kako je to bilo i lani u vrijeme epidemije.

 

17.55

EU poziva da se ukinu restrikcije za izvoz cjepiva

Europska unija pozvala je u četvrtak na ukidanje restrikcija za izvoz cjepiva protiv covida-19 i njihovih sastojaka, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell, apelirajući na Vijeće sigurnosti UN-a da prevlada podjele.

Države članice EU-a pridonijele su s više od 2,8 milijardi eura borbi protiv pandemije putem mehanizma Covax, istaknuo je Borrell na sastanku Vijeća sigurnosti posvećenom odnosima s Europom. 

- Izvezli smo više od 240 milijuna doza cjepiva u 90 zemalja, više nego bilo koja druga regija. Planiramo donirati najmanje 100 milijuna doza zemljama s niskim i srednjim prihodima do kraja godine. Ali to nije dovoljno. Pozivamo dakle sve aktere da ukinu restrikcije za izvoz cjepiva i njihovih sastojaka - rekao je Borrell u video obraćanju.

Upozorio je da "Afrika uvozi 99 posto tih cjepiva". "To se mora promijeniti", poručio je, ističući da će EU pomoći jačanju kapaciteta za proizvodnju cjepiva, lijekova i  medicinskih tehnologija u Africi.

17.30

GRAD ZAGREB

U Zagrebu su u posljednja 24 sata zabilježene 34 novooboljele osobe od covida-19, priopćio je u četvrtak Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“.  

Broj potencijalno ozdravljenih, odnosno oporavljenih je 68.291, što su 62 osobe više nego jučer. 

Trenutno su u gradu Zagrebu 293 aktivna slučaja.

Tijekom protekloga dana, zbog pozitivnoga nalaza testa na koronavirus kod četiri učenika osnovne škole te dva učenika srednje škole, mjera samoizolacije izrečena je za 44 učenika osnovnih i 34 učenika srednjih škola.  

U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba u protekla 24 sata nema novooboljelih djelatnika niti korisnika.

U Karanteni Grada Zagreba ne nalazi se niti jedna osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana na cijepnim punktovima u Gradu Zagrebu cijepljeno je 6927 osoba.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obrađeno je 575 uzoraka, od kojih je 26 nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 55 novooboljelih, a mjera samoizolacije izrečena je za 105 osoba.  

Od 55 obrađenih pozitivnih osoba, 19 je za sada negativne epidemiološke anamneze, 28 osoba su kontakti s covid pozitivnim osobama, a obrada za sedam osoba je u tijeku. Kod jedne osobe je moguća izloženost tijekom obiteljskog okupljanja.

17.23

WHO: 90 posto afričkih zemalja neće do rujna ostvariti cilj cijepljenja

Oko 90 posto afričkih zemalja neće ostvariti zadani cilj da do rujna procijepe barem 10 posto stanovništva protiv covida-19, priopćila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozoravajući da tom kontinentu prijeti treći val pandemije.

Matshidiso Moeti, regionalni direktor WHO-a za Afriku, je rekao da je crnom kontinentu potrebno dodatnih 225 milijuna doza cjepiva kako bi se do rujna cijepila desetina afričkog stanovništva.

Afrika je do sada zabilježila pet milijuna slučajeva covida-19, a najgore je pogođeno područje južnog dijela Afrike na koje otpada 37 posto svih slučajeva. 

Od zemalja tog kontinenta najgore je pogođena Južnoafrička Republika (JAR), koja čini 34 posto svih slučajeva zaraze i 43 posto svih smrtnih slučajeva na kontinentu.

- Zalihe cjepiva i pošilje se smanjuju, na kontinentu je prvom dozom cijepljeno svega dva posto stanovništva, a u subsaharskoj Africi tek jedan posto - rekao je Moeti.

Moeti je dodao da američki predsjednik Joe Biden namjerava kupiti i donirati 500 milijuna doza cjepiva Pfizer.

Direktor Afričkog centra za kontrolu bolesti John Nkengasong je upozorio da 14 afričkih zemalja "agresivno" napreduje prema trećem valu pandemije te da je kontinent ozbiljno zahvatila indijska varijanta bolesti.

Komentari 365