News

Komentari 1

Indonezija tri godine nakon tragedije sa 180 mrtvih vraća u promet Boeingov 737 Max

Indonezija tri godine nakon tragedije sa 180 mrtvih vraća u promet Boeingov 737 Max

Više od 180 zemalja ukinulo je u međuvremenu zabranu prometa 737 Max-ova, uključujući SAD, europske zemlje, Australiju, Japan, Indiju, Maleziju i Singapur

Indonezija je ukinula zabranu korištenja Boeingovih zrakoplova tipa 737 Max u zračnom prometu, više od tri godine nakon nesreće Lion Aira u kojoj je poginulo 189 ljudi.

Avioprijevoznici širom svijeta prizemljili su najprodavaniji Boeingov zrakoplov nakon što se nekoliko mjeseci nakon nesreće u Indoneziji zrakoplov istog tipa srušio i u Etiopiiji, prouzročivši smrt 157 ljudi.

Ethiopian Airlines priopćio je da će ponovo uvesti u promet Boeing 737 Max u veljači.

"Odvojili smo dovoljno vremena za praćenje rada na izmjenama strukture i nakon više od 20 mjeseci rigoroznog procesa korekcija... naši piloti, inženjeri, tehničari zrakoplova, kabinsko osoblje uvjereni su u sigurnost flote", rekao je izvršni direktor etiopske tvrtke Tewolde Gebremariam.

Više od 180 zemalja ukinulo je u međuvremenu zabranu prometa 737 Max-ova, uključujući SAD, europske zemlje, Australiju, Japan, Indiju, Maleziju i Singapur.

Indonezijsko ministarstvo prometa navelo je u priopćenju da ukidanje zabrane stupa na snagu odmah, dodavši i da su odluku donijeli nakon regulatornih provjera izmjena u sustavima zrakoplova.

Naglasili su i da prijevoznici moraju slijediti direktive o plovidbenosti i provjeriti zrakoplove prije nego ih puste u promet, najavivši i državne inspekcije.

Lion Air je prije zabrane koristio 10 Boeingovih 737 Maxova, a nije odmah odgovorio na upit BBC-ja da komentira informaciju o odluci vlasti.

Indonezijski nacionalni zrakoplovni prijevoznik Garuda priopćio je da ne planira ponovno uvesti zrakoplov u svoju flotu jer mu je prioritet restrukturiranje duga.

Najčitaniji članci