Obavijesti

News

Komentari 19

Industriju nokautiralo Vladino poskupljenje plina od 30 posto

Industriju nokautiralo Vladino poskupljenje plina od 30 posto
1

Povišenje cijene u Vladi pravdaju usklađivanjem s tržištem, no stručnjaci tvrde da bi mogla uslijediti otpuštanja. Cijena je skočila sa 2,13 na 2,75 kn po kubičnom metru

VIDEO

Hrvatska industrija u četvrtak je primila još jedan jak udarac. Zadala ga je Vlada odlukom o povećanju povlaštene cijene plina za industriju od čak 30 posto. Umjesto 2,13 kuna po kubičnom metru, povlašteni potrošači odsad će plaćati 2,75 kuna, javlja večernji.hr

Kako se u povlaštene potrošače ubrajaju svi industrijski subjekti u Hrvatskoj, osim Petrokemije i HEP-a, može se pretpostaviti kako bi ovo poskupljenje podrazumijeva novi pad konkurentnosti domaćeg proizvođačkog sektora, ali i vjerojatni porast potrošačkih cijena raznih industrijskih proizvoda. 

Poskupljenje plina potpredsjednik Vlade Radimir Čačić obrazložio je nužnošću usklađivanja cijena s tržišnom razinom, koja po njemu iznosi između 2,9 i 3,35 kuna po kubiku. 

– I dalje ćemo djelomično štititi gospodarske interese RH, ali cijenu od 2,13 kuna trenutačno ne možemo držati – rekao je Čačić. Iako je povećanje cijene plina bilo očekivano, s obzirom na nužnost postupnog usklađivanja s tržišnim cijenama koje će stupiti na snagu 2013. godine, stručnjaci su iznenađeni ovako velikim poskupljenjem. 

– To je golemi rast cijene i bojim se da će industrija imati problema. Logika je postupnog usklađivanja s tržišnom cijenom to da se izbjegnu cjenovni udari, a poskupljenje od 30 posto upravo je to. Bolje bi bilo da se išlo s više manjih poskupljenja. Ovako se bojim da bi odluka mogla imati negativnih posljedica po zaposlenost – kaže Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin. 

Ivan Miloloža, v.d. predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca i vlasnik tvornice akumulatora Munja, koja je veliki potrošač plina, kaže kako je domaća industrija u takvom stanju da je svako poskupljenje za nju težak udarac. 

– Razočarani smo, ali ne i iznenađeni. Proteklih mjeseci sve je poskupjelo, bilo je i vrijeme da poskupi i plin. Ne treba biti demagog. Cijena se mora uskladiti s tržišnom, no možda bi bilo bolje da se to radilo mjesec za mjesec. Ovako, ako uskoro ne bude konkurencije na domaćem tržištu plina, bojim se da je budućnost industrije dugoročno vrlo ugrožena – kaže Miloloža.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"