Obavijesti

News

Komentari 236

'Skupili smo dovoljno potpisa za referendum o Istanbulskoj'

'Skupili smo dovoljno potpisa za referendum o Istanbulskoj'
5

Očekuju i da će se referendum održati na jesen i sigurni su da će referendumsko pitanje, ako se zatraži ocjena ustavnosti, proći na Ustavnom sudu...

VIDEO

Inicijativa "Istina o Istanbulskoj", koja traži referendum za otkazivanje Istanbulske konvencije, objavila je danas na Markovom trgu kako su skupili 377.635 potpisa što je više od 10 posto ukupnog broja birača. Za održavanje referenduma potrebno je prikupiti najmanje 374.740 potpisa. 

- Uspjeli smo unatoč tome što gotovo 200.000 građana nije moglo dati svoj potpis zbog zabrane njihovih gradonačelnika. Ovime smo pokazali da gotovo 400.000 ljudi nije nasjelo na neistinu da IK pod rodom smatra samo društvene stereotipne uloge. Pravo značenje pojma roda vidljivo je iz Gay pride parade koja je održana prekjučer pod sloganom "Da nam živi, živi rod" , rekla je Kristina Pavlović iz Inicijative primijetivši sličnost s Titovom parolom "Da nam živi, živi rad" što, po njenom mišljenju, je dokaz kako su te dvije ideologije povezane. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Sudionici parade pokazali su nostalgiju za komunističkim vremenima i vrijeđali su hrvatske nacionalne simbole rekavši da je bolja gay slikovnica nego ustaška šahovnica. Mi smatramo da i LGBT osobe imaju pravo živjeti kako žele, ali ne možemo dopustiti da se vrijeđaju hrvatski nacionalni simboli, rekla je Pavlović dodavši:

- Nekad je bio srp i čekić, a danas je to gay slikovnica. 

Inicijativa je najavila da će potpise Saboru predati idući tjedan. Tražit će i da budu prisutni pri njihovoj provjeri i prebrojavanju. 

Na pitanje gdje su pronašli potpise koje nisu imali prije desetak dana, odgovorili su:

- U tom trenutku nismo imali sve knjižice s potpisima. Stizali su nam neke i iz udaljenijih dijelova Hrvatske. Nakon toga smo ponovno išli brojati i shvatili da smo prikupili dovoljan broj, rekla je Pavlović dodajući da potpise nisu prikupljali nakon zakonskog roka. 

Očekuju i da će se referendum održati na jesen i sigurni su da će referendumsko pitanje, ako se zatraži ocjena ustavnosti, proći na Ustavnom sudu.

Prije desetak dana nedostajalo im 4000 potpisa

U srijedu 30. svibnja održali su prvu konferenciju za medije gdje su objavili da im do konačne brojke od 374.740 potpisa nedostaje još oko 4000. 

Kušević: Treba pričekati odluku Ustavnog suda o referendumu
Kušević: Treba pričekati odluku Ustavnog suda o referendumu

Predstavnik inicijative Željko Sačić je dodao kako su napravili tri prebrojavanja, ali knjige s potpisima su im i dalje pristizale. 

Podsjetio je da su podnijeli kaznene prijave i obavijestili Ministarstvo uprave da im je bilo onemogućeno prikupljanje potpisa u Rijeci, Gradcu, Sisku i Samoboru. Naglasio je kako su od Ministarstva uprave zatražili da im odobri dodatnih 15 dana za prikupljanje potpisa na mjestima gdje im je to bilo, kako kaže, protupravno onemogućeno.

Grad Samobor prijeti tužbama: 'Mogli su se skupljati potpisi'
Grad Samobor prijeti tužbama: 'Mogli su se skupljati potpisi'

Istaknuli su tada i da će, ako ustanove da nemaju dovoljan broj potpisa, krenuti u novo prikupljanje za šest mjeseci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 236
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...