News

Komentari 37

Inovacija i ušteda: MORH gradi 'maskirni' neboder za vojsku na visini

Inovacija i ušteda: MORH gradi 'maskirni' neboder za vojsku na visini

Im se, može se: MORH će potrošiti 47 milijuna kuna da do 2018. napravi modernu zgradu od 15 katova. Vanjski izgled nebodera ukrasit će ‘fasada’ iznimno pikseliziranog izgleda

U prostoru Hrvatskog vojnog učilišta u Zagrebu vojska gradi neboder. Zgrade iz austrougarskog razdoblja dobit će “susjeda”, modernu maskirnu višekatnicu.

U neboderu će se smjestiti polaznici raznih škola u okviru Hrvatskog vojnog učilišta, ali služit će i za službene potrebe smještaja djelatnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH. U modernom objektu sagradit će se teretana, sauna, spa, tehnička soba, kuhinja i restoran. Površina parcele je 2586 kvadrata, a bruto površina cijelog objekta iznosi 5548 četvornih metara. Smještajni i ugostiteljski objekt s čak 15 katova bit će smješten u jugoistočnom dijelu Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu, odnosno u neposrednoj blizini križanja ulica Ilica i Sveti Duh.

- Gradnja je započela krajem 2016. godine, a planirani završetak radova očekuje se 2018. godine - kratko su komentirali iz ministarstva. MORH će na gradnju potrošiti više od 47 milijuna kuna s PDV-om. Vlada je odobrila financiranje na jednoj od svojih prvih sjednica.

Arhitektonski ured Proarh napravio je projekt gradnje. Odnosno, ministarstvo tvrdi da ne gradi neboder, nego smještajnu građevinu za vojnike. Iz Proarha, tvrtke koja je u Zagrebu dosad već dizajnirala nekoliko zgrada, kratko su nam rekli da ništa ne mogu komentirati bez glavnog arhitekta, koji do zaključenja ovoga broja nije bio dostupan.

Gradnju nebodera financirat će MORH od prodaje stanova u njihovu vlasništvu.     

Najčitaniji članci