Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Inspekcija na Adventu: Kaznili 29 'kućica', no nisu ih zatvorili

NEPRAVILNOSTI Inspektori su u 29 kućica otkrili zaobilaženje propisa, neisticanje cijena, ali i manjkavu dokumentaciju. Na zagrebačkom Adventu se žale na manji promet

Zagreb: Advent u centru grada
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
122 komentara

Preko 130 inspektora Državnog inspektorata izašlo je, doznajemo, u kontrolu adventske prodaje u svim gradovima s kućicama – Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu, Dubrovniku, Čakovcu, Koprivnici, Križevcima, Zaboku, Zlataru, Krapini, Crikvenici, Puli, na Krku i Rabu.

POGLEDAJTE VIDEO: 

U 29 slučajeva su inspektori otkrili veće nepravilnosti, uglavnom zbog manjkave dokumentacije, ali i prljavštine, zaobilaženja propisa, neisticanja cijena. Ni jedna kućica nije zatvorena, ali su na osam mjesta - pet u Zagrebu, dva u Varaždinu i na jednom mjestu u Splitu "sanitarci" otkrili higijenske propuste, uglavnom prljavštinu, ili trgovci nisu imali sanitarnu iskaznicu, odnosno obavljen zdravstveni pregled na kliconoštvo - dokument koji se izdaje za oko tisuću kuna. To je nevelik novac u odnosu na adventsku zaradu.

Rezultati iznenadili i inspekciju 

Sanitarni, okolišni, turistički, veterinarski i radni inspektori izašli su na teren kako bi vidjeli poštuju li se sanitarni i trgovački propisi, radne i druge obaveze. Obavili su ukupno 418 nadzora, i u 187 njih (45 posto) utvrdili neke nepravilnosti, pri čemu 158 manjih, koje su ispravljene na licu mjesta i prošle su bez kazne, a u 29 slučajeva su "kućice" kažnjene -  u osam slučajeva inspekcija je pokrenula optužne prijedloge, a u 11 odmah naplatila kazne.

BANDIĆ PRIJETI: 'Bog će vas kazniti! Ja sam ćaća Adventa, ne dilam kućice'

U 231 nadzoru (55 posto) nije uočena baš nikakva greška. Koordinirani nadzor sedam inspekcija započeo je isti dan, 9. prosinca, u isto vrijeme, u podne u svim gradovima. Trebao je biti nenajavljen, ali je dan ranije u medije informacija „iscurila“ van, i trgovci su, ako ništa, imali dovoljno vremena da bolje očiste svoje kućice.  

Tržišna inspekcija je u jednom slučaju ustanovila da trgovac nije imao ispravu o stanju robe, a Veterinarska inspekcija je u jednoj kućici zabranila prodaju sira, jer trgovac nije imao odobrenje Ministarstva poljoprivrede za proizvodnju sira. Sav mu je sir oduzet i uništen. Bilo je i slučajeva neisticanja cijena, što su trgovci ispravljali na licu mjesta. Samo je u jednom slučaju zbog toga trgovcu izrečena kazna.

Skup najam u Zagrebu 

Neslužbeno se može čuti da su rezultati pozitivno iznenadili i inspektore - očekivali su daleko više nepravilnosti, no ustanovili su da ih u više od polovice nadzora nije bilo. Što se prava radnika u kućicama tiče, u jednom slučaju nije bilo zapisnika o osposobljenosti radnika za rad na siguran način, a jedna kućica nije imala izrađenu procjenu rizika po Zakonu o zaštiti na radu. Naplaćene su im mandatne kazne.

EKSKLUZIVNI VIDEO: TAJNO BOGATSTVO 'Kralj Adventa' je sagradio vilu vrijednu 10 milijuna kn u Istri

Adventski su trgovci i ugostitelji zadovoljili i kad je u pitanju zaštita okoliša, najviše zbrinjavanje otpadnog ulja. Inspektori su ustanovili samo nepropisno označavanje spremnika za otpadno jestivo ulje, što je ispravljeno tijekom nadzora. Neke kućice nisu imale spremnike za odvajanje otpada – papira, stakla i ostalog, što su također ispravile.

- Doista smo zadovoljni dosadašnjom suradnjom sa obrtnicima i ugostiteljima, s kojima smo komunicirali tijekom postupanja - poručuju iz Državnog inspektorata.

Kako se neslužbeno može čuti na adventskim kućicama u Zagrebu, promet im je manji nego prošlih godina. Osjećaju, žale se, i bojkot zbog afere "Advent", s kojom oni kao zadnji u lancu najma nemaju nikakve veze. Najam plaćaju skupo i nije im u interesu, zaključuju, još imati i propuste u radu koje bi im inspekcija naplatila. 

Možda vas zanima i ovo:
Message