Obavijesti

News

Komentari 98

Plenković o vodi: 'Situacija je sada dobra, onečišćenja nema'

Plenković o vodi: 'Situacija je sada dobra, onečišćenja nema'
9

Smatram da ovi rezultati koje dobivamo zadnjih nekoliko dana pokazuju da je situacija s vodom u biti dobra, da onečišćenja nema ili da je ispod bilo kakvih rizičnih razina, rekao je premijer

VIDEO

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade rekao kako je tijekom boravka na Hvaru posjetio i grad i gradonačelnika Novaka, s kojim je dogovoreno da se u vrijeme Dana hrvatskog turizma jedna sjednica Vlade održi na Hvaru, na kojoj će, osim turizma, posvetiti i razvoju hrvatskih otoka.

- Imamo sjajne nove pokazatelje u vezi turizma u prvih par mjeseci, već imamo 19 posto više dolazaka od početka godine u odnosu na 2017., 20 posto više noćenja, izvrsni rezultati za Uskrs, gdje je posebno bitno da raste broj noćenja domaćih gostiju. To je jedan indikator i gospodarskih prilika i standarda u Hrvatskoj tako da s te strane možemo biti izrazito zadovoljni - rekao je Plenković.

'Država je u Slavonskom Brodu reagirala promptno'

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak da je država promptno reagirala na ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu, a istraga će pokazati kako je na tom području došlo do onečišćenje vode ugljikovodicima.

- Žao nam je što se to dogodilo. Istraga se vodi o tome zbog čega je došlo do onečišćenja, zbog curenja iz produktovoda gdje je naftna kompanija Crodux nastojala ispitati kako da taj produktovod stavi u funkciju glavnog i temeljnog dogovora za građane Slavonskog Broda - rješavanja problema zagađenja zraka iz rafinerije nafte Brod, gdje bi se projektom plinofikacije trebalo smanjiti onečišćenje i potaknuti modernizaciju rafinerije - rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Ocijenio je da su ciljevi dobronamjerni, ali će se napraviti temeljita istraga kako je do toga došlo i je li zagađenje povezano s onim što se dogodilo prilikom čišćenja produktovoda.

- Tu bih prepustio nadležnim službama da donesu svoje zaključke i provedu potrebne radnje. U međuvremenu ćemo vidjeti što će Zavod za javno zdravstvo preporučiti Vladi i Slavonskom Brodu kao ispravno postupanje s vodom iz vodocrpilišta Jelas - dodao je.

Plenković je ustvrdio da je država sa svim svojim mehanizmima reagirala promptno te naveo da je iz različitih službi dostavljeno 16 cisterni, 61 spremnik i 600.000 litara vode u bocama. Ponovio je da će vodu dostavljati dokle god bude trebalo.

- Mislim da su u međuvremenu napravljene sve potrebne radnje koje se tiču javnog zdravstva, uzorkovanje traje, kontinuirano se ispituju podaci. Moramo se u cijelosti osloniti na mišljenje struke, posebno povjerenstva koje se bavi ispitivanjem tih uzoraka iz vodocrpilišta Jelas jer su sigurnost i zdravlje naših sugrađana u Slavonskom brodu najbitniji - poručio je.

Rezultati u zadnjih nekoliko dana pokazuju da je situacija s vodom dobra i da je onečišćenje ispod bilo kakvih rizičnih razina.

- Međutim, mudrost nam nalaže da još koji dan vidimo u kontinuitetu da su ta ispitivanja upravo takva - rekao je Plenković apeliravši na strpljenje svih građana u Slavonskom Brodu i nekoliko okolnih općina koji su se u vrijeme uskrsnih blagdana našli bez vode.

Naglasio je da se vrlo brzo operativno dogovorilo spajanje vodovoda Slavonskog Broda na vodocrpilište Sikirevci, a taj će proces biti završen u najkraćem roku, tako da će neovisno o tome doći do redovite opskrbe iz alternativnog vodocrpilišta gdje će se koristiti nove pumpe i omogućiti odgovarajuća brzina pritiska za dostavu vode.

Plenković je najavio da će se idućeg tjedna sjednica Vlade održati u utorak, zbog rasporeda i obaveza u Saboru koji počinje u srijedu aktualnim prijepodnevom.

Usvojen novi zakon o prometu

Vlada je u Sabor uputila prijedlog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, a resorni ministar Oleg Butković kazao je kako je cilj zakona prilagodba novim trendovima, između ostalog zbog pojave novih oblika prijevoza. Želja ministra je da se prije turističke sezone uredi prijevozno tržište. 

- U odnosu na važeći zakon, posebno su značajne reformske mjere koje će omogućiti liberalizaciju taksi prijevoza, uvođenje elektroničke aplikacije, čime se daje doprinos digitalizaciji, ukidanje dosadašnjih administrativnih ograničenja, što podrazumijeva lakše dobivanje licencije, bez ograničavanja broja dozvola. Ukidanje obveze polaganja ispita o poznavanju područja na kojem se obavlja prijevoz, propisat će se i maksimalna cijena dozvole, koja sada varira od grada do grada i dozvole će u prosjeku pojeftiniti za 300 posto - naveo je ministar. 

Napomenuo je kao se uvode pojmovi mikroprijevoza i integriranog prijevoza, što će povećati standarde kvalitete i smanjiti cijenu usluge. 

'S Interpretativnom izjavom otklonili smo sve bojazni'

Vlada bespredmetnom smatra Interpelaciju koju je o njezinom radu po pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije podnio 21 oporbeni saborski zastupnik, budući da je, kako je istaknuto na Vladinoj sjednici u četvrtak, u saborsku proceduru 22. ožujka upućen prijedlog zakona o njezinom potvrđivanju.

Potpisnici interpelacije Saboru su, naime, predložili da se usvajanjem Konvencije obveže Vladu da u roku od 30 dana u saborsku proceduru uputi prijedlog zakona o njezinu potvrđivanju.

Premijer Andrej Plenković ukazao je na to da su neki od potpisnika interpelacije bili članovi vlade koja je potpisala tu Konvenciju, ali ju u tri godine, iako su mali komfornu većinu, nisu uputili u Sabor na ratifikaciju. "Tako da moram priznati da sam malo začuđen da su se uopće tako nešto i odvažili poslati kao interpelaciju", rekao je Plenković.

S druge strane njegova Vlada, naglasio je, uputila je prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije u Sabor, zajedno s Interpretativnom izjavom u kojoj su, ističe premijer, vrlo jasno kazali na koji način, a sukladno međunarodnom pravu i domaćem Zakonu o izvršavanju i potvrđivanju međunarodnih ugovora, Hrvatska tumači odredbe Konvencije te se jasno precizira što ona donosi, a što ne, kao obvezu u hrvatski pravni poredak.

 - I s tom interpretativnom izjavom otklonili smo u cijelosti sve zabrinutosti i strahove koji postoje kod dijela hrvatskih birača. Mislim da ste to mogli čuti i u jučerašnjoj izjavi nadbiskupa zadarskog i predsjednika HBK mons. Puljića. Važno je da Vlada prepoznaje što je važno i bitno za zaštitu žena od nasilja u obitelji, ali isto tako i da se ovom Izjavom otklanja bilo kakve strahove jednog dijela naših sugrađana i birača - istaknuo je.

Vlada je, dodao je, uputila u Sabor cjelovit prijedlog i poslala jasnu poruku kako institucije trebaju čitati i provoditi ovu Konvenciju.

- I mislim da sada svi oni koji su imali određene dvojbe mogu jasno prepoznati što je, zašto i na koji način Vlada napisala u interpretativnoj izjavi koju će Sabor usvojiti - zaključio je Plenković.

'U Hrvatskoj se promijenio osjećaj prema EU'

Osjećaj prema Europskoj uniji u hrvatskom je društvu danas bitno drugačiji nego prije pet godina kada je ne referendumu izglasan ulazak u tu integraciju, kazao je premijer Andrej Plenković u četvrtak i najavio dodatne napore vlade na jačanju europskog "sentimenta".  

Plenkovića je takvu izjavu potaknulo to što je vlada je na današnjoj sjednici zaključkom prihvatila Akcijski plan 2018. – 2021. za provedbu Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva koji među prioritetnima temama ima jačanje europskog partnerstva dviju zemalja, jačanje gospodarske razmjene te razmjene ljudi i kulturne razmjene.  Potpisivanje će biti sutra kada u Zagreb stiže francuska ministrica za Europu Nathalie Loiseau.

Premijer je istaknuo kako je njezin dolazak izrazito koristan jer će u sklopu njezinog boravka biti održan i dijalog s građanima na Filozofskom fakultetu.

- Francuski predsjednik Macron želi tu inicijativu dodatno potaknuti i drago mi je da je prvi primjer inicijative, na kojoj smo govorili na zadnjih nekoliko Europskih vijeća, upravo u Hrvatskoj. Mislim da je to jako dobro i za hrvatsko-francusku suradnju, a moram reći i za vraćanje europskih tema na zdravi način u javni diskurs - rekao je Plenković i ustvrdio kako se od referendumske kamapanje 2013. u Hrvatskoj "razvio jedan neobičan sentiment i gotovo antieuropski refleks, jedna orijentacija o nekim drugim smjerovima". 

I zato vlada, a posebice Ministarstvo vanjskih i europskih poslova trebaju učiniti dodatne napore na "konsolidaciji europskih vrijednosti", rekao je. 

- Sad kad smo pred petu godišnjicu članstva, dvije godine od predsjedanju EU-om, mislim da moramo upravo tu našu pripadnost i identificiranje s vrijednostima kojima smo stremili i težili, ispunjavali uvjete i dosegli ih, konsolidirati u hrvatskoj javnosti u javnoj raspravi - poručio je Plenković.

Naglasio je da kao osoba koja je vodila referendumsku kampanju 2012. godine može reći "da je sentiment sada i tada prilično drukčiji".

- I mislim da na tome moramo zajednički raditi. I zato vjerujem da će i ova prigoda sutra sa studentima, u ovom novom digitalnom vremenu, biti jedna dobra mogućnost da se podcrtaju sve pozitivne stvari koje nam donosi članstvo EU i da tu našu pripadnost i htijenje ojačamo - poručio je.

Na toj temi očekuje angažman svih ministara u vladi, ali i širi angažman svih političkih aktera.

- Jer, zbog toga smo radili brojne važne političke korake i reforme zadnjih tridesetak godina - zaključio je.

Vlada sa zatvorene sjednice - o donošenju novog Obiteljskog zakona

 Vlada RH na zatvorenome dijelu sjednice u četvrtak, prihvatila je odgovor na zahtjev Ustavnog suda RH za dostavu obavijesti vezano za pokretanje postupka donošenja novog Obiteljskog zakona, priopćila je Vladina Služba za odnose s javnošću.

 Vlada je informirana o provedbi Nacionalnoga programa reformi 2017. za mjesec ožujak 2018. te je izviještena  o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u  Hrvatskoj.                                                                                                                     

  Donesene su i kadrovske odluke

 Zbog isteka mandata, razriješeni su dosadašnji zamjenik predsjednika Savjeta za mlade Ante Babić, članovi Morana Makovec, Staša Skenžić, dr. Valerija Stamenić, dr. Aleksandra Gavrilović, Alen Kajmović, Davor Nikolić, Andriana  Pozojević, Marina Akalović, Ana Jerković, Damir Župan, Vesna Lendić Kasalo, Klaudija Brkić, mr. Helena Štimac Radin, Marko Đurić, Ana Vučetić, mr. Jasna Petek, dr. Dražen Šimleša, prof. dr.  Dubravka Maleš, prof. dr. Vlasta Ilišin, Alen Halilović, Boris Vujnović, Dubravko Šopar, Mario Žuliček, Karlo Kralj, Domagoj Morić i Josipa Vučica. Zamjenici članova - Adela Čujko, Adriana Mastelić, Višnja Grgurić-Štimac, dr. Ivana Graf, Tereza Teklić, Nenad Livun, Mladen Dubraja, Ana Frangeš, Vlatka Marčan, Romana Kuzmanić Oluić, Marina Lochert Šoštarić, Mihaela Marušić, Sandra Bedeniković, Nikola Sedlar, Emina Ljubek, Marina Horvat Pavlic, dr. Marko Mustapić, dr. Sandra Car, dr. Dunja Potočnik, Jelena Batelić, Dora Šimunović, Tanja Herceg, Silvija Koščec, Sven Janovski, Jelena Perak i Anja Bulog, te tajnica Savjeta za mlade Zrinka Mikolić.

 Novom je zamjenicom predsjednika Savjeta, Vlada imenovala, po položaju državnu tajnici u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Margaretu Mađerić.

 Vlada je također, temeljem provedenog postupka sukladno Odluci o osnivanju Savjeta za mlade imenovala  članove, zamjenike članova i tajnicu Savjeta za mlade, kao predstavnike nadležnih ministarstava, ureda Vlade Republike Hrvatske, nadležnih institucija i predstavnika udruga mladih i za mlade.

 Tako su članovima imenovani: Vanja Glogovac, mr. Ana Tecilazić Goršić, Martina Bogut Barić, Miroslav Smetiško, dr. Iva Hraste Sočo, Maja Pavičić, Zdravko Vukić, Ana Frangeš, Marija Šumonja, Damir Župan, Silvija Grgić, Gordan Maravić, Fadila Gracin, Vesna Lendić Kasalo, Klaudija Brkić, mr. Helena Štimac Radin, Mario Žuliček, Ana Vučetić, Marina Rukavina, dr. Ivan Hrstić, doc. dr. Bojana Ćulum, prof. dr. Vlasta Ilišin, Sanja Krznarić, Mateo Matijević, Branimir Čulina, Ivana Barac, Filip Trezner, Josip Miličević, Tanja Herceg. Zamjenicima članova imenovani su Annamaria Vuga, Ivan Milanović Litre, Tomislav Đidara, Matija Kikelj, Tereza Teklić, Matija Žugec, Tonči Glavinić, Koraljka Hruškar, Martina Šira, Lada Ćurković, Katarina Serdar, Petra Prpić, mr. Jozo Ćavar, Marina Lochert Šoštarić, Mihaela Marušić, Sandra Đuka, Ante Galić, Emina Ljubek, Karmela Baburić, dr. Rašeljka Krnić, dr. sc. Ivan Cerovac, dr. Anja Gvozdanović, Mateja Kušić, Filip Kavran, Nikola Jelovečki, Marija Huđ, Adrijana Dimić, Kristijan Kovačić, Božidar Nikša Tarabić. Tajnicom Savjeta Vlada je imenovala Eminu Grd.

 Vlada je razriješila dosadašnjeg supredsjedatelja Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Makedonije o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj Petra Barišića, zamjenicu supredsjedatelja dr. Jasminu Kovačević Čavlović, dio članova  Antu Mandarića i Mirka Markovića te tajnika Ivana Zebu.

 Novim je supredsjedateljem toga Međuvladinog mješovitog odbora Vlada imenovala Zvonka Milasa, novim zamjenikom supredsjedatelja Milana Bošnjaka, dijelom novih članova dr. Ivu Hraste Sočo, Alenku Hudek i Ivanu Pilko Čunčić, a novom je tajnicom odbora imenovana Dubravka Severinski, priopćila je Vladina Služba za odnose s javnošću.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava