Obavijesti

News

Komentari 10

Investicija od 280 milijuna kn: Otvorili nove spremnike nafte

Investicija od 280 milijuna kn: Otvorili nove spremnike nafte
3

Ukupni kapacitet novoizgrađenih spremnika je 240.000 m3 te je njihovom izgradnjom ukupni kapacitet za sirovu naftu na Terminalu Omišalj povećan na 1.400.000 m3

VIDEO

Na JANAF-ovom Terminalu Omišalj ministar državne imovine Goran Marić u utorak je pustio u rad tri novoizgrađena spremnika za skladištenje sirove nafte. 

Ministar Marić otvorio nove JANAF-ove pogone u Omišlju: 'Ovime Hrvatska postaje konkuretom globalnog naftnog tržišta' Reporterka: Meri Tomljanović

Objavljuje 24sata Politiko u Utorak, 2. travnja 2019.

JANAF d.d. je u izgradnji spremnika s pripadajućom infrastrukturom investirao gotovo 280 milijuna kuna

Ukupni kapacitet novoizgrađenih spremnika je 240.000 m3 te je njihovom izgradnjom ukupni kapacitet za sirovu naftu na Terminalu Omišalj povećan na 1.400.000 m3.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svaki novi kapacitet u energetici znači jačanje stvarne i univerzalne sigurnosti zemlje, gospodarstva, ali i ljudi. Naša znanja i uvidi moraju stalno biti svježi, recentni i anticipativni. Tako razumijevam razloge i motivaciju  ovog projekta, koji postaje još snažnija i respektabilnija međunarodna točka transportnog naftnog sustava društva JANAF. U ostvarenje ovog projekta anticipirane su sve odrednice investicije koja osnažuje geostrateški značaj Hrvatske na europskoj i svjetskoj energetskoj karti. Ovim Hrvatska postaje odgovornim, pouzdanim i konkurentnim sudionikom globalnog naftnog tržišta. Nema pravog tržišta niti jamstva za preuzimanje i izvršenje obveza prema drugim partnerima bez pouzdanih transportnih i skladišnih kapaciteta. Stoga Hrvatska vlada, kao najveći dioničar JANAF-a, ima razumijevanja za poslovne poteze kojima se osigurava sigurnost i stalni poslovni rast JANAF-a - istaknuo je ministar Marić na svečanosti službenog puštanja u rad novih pogona. 

Janaf u rad pušta tri nova spremnika za sirovu naftu
Janaf u rad pušta tri nova spremnika za sirovu naftu

- U godini jubileja, kada obilježavamo 45. obljetnicu postojanja JANAF-a, tj. 40.godišnjicu rada naftovodnog sustava, izgradnja ovih triju spremnika predstavlja završetak realizacije projekta Rekonstrukcije-dogradnje rezervoarskog prostora za sirovu naftu Terminala Omišalj. Projekt obuhvaća izgradnju ukupno osam novih spremnika pojedinačnog kapaciteta 80.000 m3, čime je ukupni spremnički u posljednjih pet godina gotovo udvostručen. Ono što je bitno jest da je ova investicija realizirana vlastitim sredstvima, mjesec dana prije rola i to u suradnji sa svim domaćim tvrtkama koje kod nas nešto znače, pri čemu se posebno vodilo računa o zaštiti i sigurnosti okoliša, ljudi i opreme. Ovim ulaganjima pridonosi se stvaranju novih vrijednosti, kojim se osnažuje i JANAF, koji je postao jedan od najboljih gospodarskog subjekta u zemlji kao i nezaobilazni faktor u EU i ovom dijelu Europe - kazao je predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević.

Inače, Terminal Omišalj ima posebni strateški značaj, kako za JANAF, tako i za Hrvatsku s obzirom da omogućuje uvoz nafte iz raznih područja: od Bliskog istoka, kaspijske regije, crnomorskih luka do afričkih država, čime se rafinerijama na trasi naftovoda omogućuje veća sigurnost opskrbe te razni izvori za izbor jeftinije i kvalitetnije nafte. 

Uz 20 spremnika za sirovu naftu, na Terminalu se nalazi sedam za naftne derivate, ukupnog kapaciteta 80.000 m3 te autopunilište. 

- Ova se kompanija  bavi transportom i skladištenjem naftnih derivata pa ne vidim razlog da se ne bave i transportom ukapljenog prirodnog plina i  da država EU sredstva usmjeri upravo u JANAF koji je primjer uspješnog, ekonomski i ekološki odgovornog poslovanja, za razliku od projekta plutajućeg LNG-a koji nije ništa od toga - rekao je župan.

U sličnom je tonu govorila i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović te istaknula da je JANAF primjer da država može po zakonima ostvarivati  svoje investicije i kad se govori o strateškim interesima. 

- Po mojim saznanjima JANAF i danas posluje u skladu sa prostornim planovima no žalosti  da je općina Omišalj najveća luka u Republici Hrvatskoj upravo zahvaljujući ovom terminalu od kojeg ne dobiva ništa osim mnoštvo brodova koji sa sobom i svašta nose.  Tvrtka JANAF  je smetnja turističkom razvoju općine Omišalj ali posluje u zakonskim okvirima i vjerujem da će se društvena odgovornost JANAFA koju proklamira ipak odraziti i na općinu Omišalj -  poručila je Ahmetović. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1