Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Investicija od 280 milijuna kn: Otvorili nove spremnike nafte

Ukupni kapacitet novoizgrađenih spremnika je 240.000 m3 te je njihovom izgradnjom ukupni kapacitet za sirovu naftu na Terminalu Omišalj povećan na 1.400.000 m3

U Omišlju svečano otvoreni novi pogoni JANAF-a
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
10 komentara

Na JANAF-ovom Terminalu Omišalj ministar državne imovine Goran Marić u utorak je pustio u rad tri novoizgrađena spremnika za skladištenje sirove nafte. 

Ministar Marić otvorio nove JANAF-ove pogone u Omišlju: 'Ovime Hrvatska postaje konkuretom globalnog naftnog tržišta' Reporterka: Meri Tomljanović

Objavljuje 24sata Politiko u Utorak, 2. travnja 2019.

JANAF d.d. je u izgradnji spremnika s pripadajućom infrastrukturom investirao gotovo 280 milijuna kuna

Ukupni kapacitet novoizgrađenih spremnika je 240.000 m3 te je njihovom izgradnjom ukupni kapacitet za sirovu naftu na Terminalu Omišalj povećan na 1.400.000 m3.

- Svaki novi kapacitet u energetici znači jačanje stvarne i univerzalne sigurnosti zemlje, gospodarstva, ali i ljudi. Naša znanja i uvidi moraju stalno biti svježi, recentni i anticipativni. Tako razumijevam razloge i motivaciju  ovog projekta, koji postaje još snažnija i respektabilnija međunarodna točka transportnog naftnog sustava društva JANAF. U ostvarenje ovog projekta anticipirane su sve odrednice investicije koja osnažuje geostrateški značaj Hrvatske na europskoj i svjetskoj energetskoj karti. Ovim Hrvatska postaje odgovornim, pouzdanim i konkurentnim sudionikom globalnog naftnog tržišta. Nema pravog tržišta niti jamstva za preuzimanje i izvršenje obveza prema drugim partnerima bez pouzdanih transportnih i skladišnih kapaciteta. Stoga Hrvatska vlada, kao najveći dioničar JANAF-a, ima razumijevanja za poslovne poteze kojima se osigurava sigurnost i stalni poslovni rast JANAF-a - istaknuo je ministar Marić na svečanosti službenog puštanja u rad novih pogona. 

Boris Ščitar/Večernji list OMIŠALJ Janaf u rad pušta tri nova spremnika za sirovu naftu

- U godini jubileja, kada obilježavamo 45. obljetnicu postojanja JANAF-a, tj. 40.godišnjicu rada naftovodnog sustava, izgradnja ovih triju spremnika predstavlja završetak realizacije projekta Rekonstrukcije-dogradnje rezervoarskog prostora za sirovu naftu Terminala Omišalj. Projekt obuhvaća izgradnju ukupno osam novih spremnika pojedinačnog kapaciteta 80.000 m3, čime je ukupni spremnički u posljednjih pet godina gotovo udvostručen. Ono što je bitno jest da je ova investicija realizirana vlastitim sredstvima, mjesec dana prije rola i to u suradnji sa svim domaćim tvrtkama koje kod nas nešto znače, pri čemu se posebno vodilo računa o zaštiti i sigurnosti okoliša, ljudi i opreme. Ovim ulaganjima pridonosi se stvaranju novih vrijednosti, kojim se osnažuje i JANAF, koji je postao jedan od najboljih gospodarskog subjekta u zemlji kao i nezaobilazni faktor u EU i ovom dijelu Europe - kazao je predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević.

Inače, Terminal Omišalj ima posebni strateški značaj, kako za JANAF, tako i za Hrvatsku s obzirom da omogućuje uvoz nafte iz raznih područja: od Bliskog istoka, kaspijske regije, crnomorskih luka do afričkih država, čime se rafinerijama na trasi naftovoda omogućuje veća sigurnost opskrbe te razni izvori za izbor jeftinije i kvalitetnije nafte. 

Uz 20 spremnika za sirovu naftu, na Terminalu se nalazi sedam za naftne derivate, ukupnog kapaciteta 80.000 m3 te autopunilište. 

- Ova se kompanija  bavi transportom i skladištenjem naftnih derivata pa ne vidim razlog da se ne bave i transportom ukapljenog prirodnog plina i  da država EU sredstva usmjeri upravo u JANAF koji je primjer uspješnog, ekonomski i ekološki odgovornog poslovanja, za razliku od projekta plutajućeg LNG-a koji nije ništa od toga - rekao je župan.

U sličnom je tonu govorila i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović te istaknula da je JANAF primjer da država može po zakonima ostvarivati  svoje investicije i kad se govori o strateškim interesima. 

- Po mojim saznanjima JANAF i danas posluje u skladu sa prostornim planovima no žalosti  da je općina Omišalj najveća luka u Republici Hrvatskoj upravo zahvaljujući ovom terminalu od kojeg ne dobiva ništa osim mnoštvo brodova koji sa sobom i svašta nose.  Tvrtka JANAF  je smetnja turističkom razvoju općine Omišalj ali posluje u zakonskim okvirima i vjerujem da će se društvena odgovornost JANAFA koju proklamira ipak odraziti i na općinu Omišalj -  poručila je Ahmetović. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message