Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Inženjeri upozorili: Najveća gradilišta će voditi neiskusni

Voditelji gradilišta svih budućih stambenih zgrada, vrtića, škola, prometnica, kao i svih velikih infrastrukturnih projekata moći će biti prvostupnici inženjeri građevine, upozoravaju iz četiri vodeće komore

gradiliste
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1 komentara

Četiri inženjerske komore upozoravaju da će ubuduće najsloženijim gradilištima u državi upravljati inženjeri bez visoke stručne spreme, i sa samo dvije godine iskustva.

Hrvatska komora arhitekata, Hrvatska komora inženjera građevinarstva, Hrvatska komora inženjera elektrotehnike i Hrvatska komora inženjera strojarstva poslale su priopćenje u kojem stoji kako se Vlada "neodgovorno i sustavno oglušila na zahtjeve i argumente graditeljske struke da se odustane od prijedloga izmjena i dopuna Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju". Vlada je prošli tjedan, dodaju, usvojila "štetne, politikantske i amaterske izmjene ova dva zakona i uputila ih u drugo čitanje u Sabor". 

Četiri inženjerske komore, koje okupljaju 15.000 inženjera, kontinuirano su upozoravale da se navedenim prijedlozima zakona  predviđa smanjenje potrebnih stručnih uvjeta za voditelja građenja. Stupe li na snagu, ovi će zakoni imati nesagledive posljedice za sigurnost gradnje, a potom i po sigurnost samih građana u Hrvatskoj, zaključuju u komorama. Voditelji gradilišta svih budućih stambenih zgrada, vrtića, škola, prometnica, kao i svih velikih infrastrukturnih projekata moći će biti prvostupnici inženjeri građevine koji nemaju završenu visoku stručnu spremu, i imaju samo dvije godine radnog iskustva, upozoravaju.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Poslovi voditelja građenja i voditelja radova pripadaju sigurnosnom sektoru, tj. kvaliteta ovih poslova direktno utječe na sigurnost građana i javno zdravlje, kažu u komorama. Kod ovih poslova od izuzetne su važnosti obrazovanje, kompetencije i iskustvo, što reguliraju sadašnji zakoni. Voditelji građenja su glavni čimbenik  kvalitete gradnje, sigurnosti uporabe građevine i sigurnosti građana, dodaju.

- Vlada ovim zakonskim izmjenama gazi stečena prava 5500  inženjera u  graditeljstvu (voditelja građenja/radova), a kojih se 2000 izjasnilo da žele ostati članovi komora. Izmjenama zakona protive se voditelji građenja, protivi se struka, inženjerske komore, jasno se usprotivila i Hrvatska udruga poslodavaca  te Sindikat graditeljstva i brojne hrvatske građevinske tvrtke. Jedini zagovaratelji ovog zakona je Vlada RH. Protiv je cijeli građevinski sektor, stoji u priopćenju. U slučaju usvajanja ova dva zakona, najavljuju, Ustavnom će sudu podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti. Apeliraju na zastupnike Sabora da zaštite graditeljski sektor, javni interes, sigurnost gradnje i građana RH i da glasaju protiv ova dva zakona.

Tema: Kišni čovjek s Raba

Možda vas zanima i ovo:
Message