News

Komentari 199

Ipak nismo 'smeće': Hrvatska je zadržala svoj kreditni rejting

Ipak nismo 'smeće': Hrvatska je zadržala svoj kreditni rejting

Rejting ne ovisi samo o rastu i padu BDP-a već o nizu drugih faktora. Vlada je pokrenula reforme koje EU vidi kao pozitivan pomak, smatra ekonomist Ante Babić

Bonitetna agencija Fitch promijenila je prognozu za kreditni rejting Hrvatske s negativne u stabilnu i zadržala ga je za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na BBB-, a u domaćoj na BBB.

Uz to, Fitch je u kratkoročnoj prognozi za Hrvatsku potvrdio rejting BBB+.

Ovo znači da je Hrvatska izbjegla pad u rejting 'smeće' koji bi dodatno otežao gospodarsku situaciju. Također, sada je posve izvjesno da nam ipak neće biti potrebna pomoć MMF-a, svjetskog financijskog policajca.  

Prognoza Agencije odnosi se na  napredak Vlade u srednjoročnom planu za rješavanje fiskalnih izazova u državi. Rizik implementacije ipak ostaje visok, a izgledi za rast BDP-a su slabi. Glavni izazov pred Vladom sad će biti smanjenje duga i provođenje strukturnih reformi, javlja Reuters

Fitch smatra da je dinamika javnog duga u Hrvatskoj neodrživa bez vjerodostojnog srednjoročnog plana fiskalne konsolidacije. Stabilna prognoza bazirana je na Vladinom stavu da održi čvrst srednjoročni fiskalni stav u skladu s uvjetima postavljenim u zakonu o fiskalnoj odgovornosti. 

'Hrvatska je pokrenula određene reforme koje Europa prepoznaje'

- Događa se ono što sam i prije govorio, a to je da Hrvatskoj neće pasti kreditni rejting. Naime, kreditni rejting ne ovisi samo o rastu i padu BDP-a već o nizu drugih faktora. Kao prvo dok je Hrvatska bila u boljoj poziciji primjerice 2007. kreditni rejting nam nije rastao, a trebao je - kaže ekonomist Ante Babić. 

Stoga, dodaje Babić,  ne čudi da danas kada je lošija situacija on ne pada. 

- Hrvatska je pokrenula određene reforme koje Europa prepoznaje i vidi kao pozitivan pomak. Radi se o smanjenju deficita i troškova javne uprave, kao i o Zakonu o radu koji će biti liberalniji, pa sve do reformi državnih kompanija. Sve je to nešto što se uzima kao pozitivno - pojasnio je Babić.

Najčitaniji članci