Obavijesti

News

Komentari 329

Plenković: Zbog pozajmice ću tražiti političku odgovornost

Plenković: Zbog pozajmice ću tražiti političku odgovornost
7

HDZ se mora financirati transparentno, i u skladu sa zakonom. Svi oni koji su u vodstvu stranke moraju znati kako stranka funkcionira, rekao je Andrej Plenković

VIDEO

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković predao je u srijedu iza 11 sati prikupljene potpise potpore za kandidaturu za predsjednika stranke u središnjici HDZ-a u Zagrebu. Iako je za kandidaturu potrebno prikupiti 5.000 potpisa, Plenković je predao čak 36.500 potpisa.

U središnjicu stranke stigao je u pratnji glasnogovornika Davora Stiera i šefa izbornog stožera generala Damira Krstičevića. 

POGLEDAJTE VIDEO: Andrej Plenković predao potpise za kandidaturu

Pokretanje videa...

00:05

 

'Program predstavljam u petak u 11 sati'

- Nadam se da će povjerenstvo verificirati potpise. Izbori su bitni za jačanje legitimiteta novog predsjednika HDZ-a, i na unutarnjem planu u stranci, ali jednako tako i prema van, kako bi mogao voditi stranku u nove parlamentarne izbore. Program koji sam pripremio predstaviti ću ovdje u petak u 11 sati. Do izbora 17. srpnja obići ćemo sve županije i predstaviti članovima naš program - rekao je Plenković. 

POGLEDAJTE VIDEO: Andrej Plenković najavio svoje planove za HDZ

Pokretanje videa...

01:15

'Volio bih da se još netko kandidirao'

Na upit žali li što je jedini kandidat za čelnika stranke, Plenković je rekao: 'Volio bih da se još netko kandidirao, to bi bilo dobro za jačanje unutarstranačke demokracije, ali ta je odluka do svakog člana ponaosob'. 

Plenković je kazao da će legitimitet dobiti glasovima članova na izborima. Rekao je da su izbori u HDZ-u u vrijeme godišnjih odmora, pa podsjeća sve članove da imaju mogućnost glasovanja u svim organizacijama HDZ-a u drugim gradovima i općinama.

'Koalicije? O tome ćemo kada dobijem legitimitet'

Što se tiče koaliranja s drugim strankama, Plenković je kazao da je on u dosadašnjoj pretkampanji koncentriran samo na HDZ.

- Mislim da smo do sada imali dobre partnere. Kada dobijem legitimitet,  tada ćemo sa svima razgovarati i odlučiti idemo li na izbore samostalno ili u obliku koalicija - rekao je Plenković.

'HDZ se mora financirati transparentno'

Dotakao se i duga HDZ-a, odnosno pozajmica koje su privatne tvrtke davale HDZ-u.

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković o spornim pozajmicama stranci

Pokretanje videa...

00:53

- Kao što ste vidjeli jučer, ja sam vrlo jasno kazao da od glavnog tajnika želim dobiti izvješće o financiranju HDZ-a. Ne samo kad je riječ o pozajmici, već o cjelokupnom financijskom stanju u HDZ-u. Ono što je bitno reći o pozajmici, ovdje nije samo riječ o tome je li ona bila zakonita, već postoje naznake da članovi Predsjedništva nisu znali za to. Ako je tome zaista tako, tražit ću političku odgovornost od onih koji su donijeli tada tu odluku - rekao je Plenković i dodao: 'HDZ se mora financirati transparentno, i u skladu sa zakonom. Svi oni koji su u vodstvu stranke moraju znati kako stranka funkcionira - rekao je Plenković.

Što se tiče pisma Ivana Vilibora Sinčića u kojem je on zatražio ispriku HDZ-a, Plenković je kazao da će pročitati detaljno njegovo pismo kada će imati vremena.

Također, rekao je da smatra da izmjene Statuta HDZ-a nisu prioritet 70-ak dana uoči parlamentarnih izbora.

- Sada ne vidim potrebe za tim - rekao je Plenković.

-----------------------------------------

Podsjetimo, od kandidature za čelnika HDZ-a ranije su odustali Milijan Brkić, Zlatko Hasanbegović, Miro Kovač, Oleg Butković pa je Plenković zasad jedini kandidat za čelnika stranke.

Makovec najavio kandidaturu, ali: 'Neću skupiti dovoljno potpisa'

Ipak, u utorak se javio Aleksandar Makovec (67) iz Čakovca i najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a. Taj vijećnik Skupštine Međimurske županije i bivši HSLS-ov gradonačelnik Čakovca počeo je skupljati potpise u središnjici županijske organizacije HDZ-a u Čakovcu, a poslao je i dopis u središnjicu u Zagrebu. No, kaže da je svjestan da neće uspjeti skupiti dovoljno potpisa. 

'Čemu izbori kad se unaprijed sve zna?'

- Svjestan sam da neću uspjeti skupiti dovoljno potpisa, no želio sam kandidaturom izraziti svoj stav da način izbor predsjednika stranke nije u redu jer se unaprijed zna tko će pobijediti. Stvorena je takva klima, i to ne samo u HDZ-u, pa se postavlja pitanje čemu uopće izbori za predsjednike stranaka kad se unaprijed sve zna - rekao je Makovec. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 329
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca