Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
196 komentara

Ipak se vratio: Na Veliki petak rodan Klepetan doletio Malenoj

Klepetan je kasnio tjedan dana, ali nitko nije brinuo jer rode često na putovanjima snađu vremenske neprilike. Rodan Klepetan i Malena vole se već više od 10 godina

Franjo Lepan
Foto: Franjo Lepan

Rodan Klepetan svojoj rodi Malenoj sletio je u gnijezdo na Veliki petak točno u 10 sati. Ove godine je zbog nevremena, a možda i godina, Malenoj kasnio pet dana i već ju je bila uhvatila nervoza.

- Iznenadio nas je, jer obično bi dolazio u poslijepodnevnim satima. Kada je doletio prvo je sletio Malenoj u gnijezdo. Ona se počela vrtjeti u krug, nije znala što će od sreće. On je samo kratko protrljao svoju glavu o njenu, kao da joj je govorio: „Stigao sam Malena, kako si mi?“. Nakon toga je sletio meni na igralište gdje sam ga čekao s kantom napunjenom ribom. Prišao mi je i tražio je od mene ribu, taj ritual upražnjavamo već 11 godina. Malena se malo bunila, počela je klepetati iz gnijezda, kao da je ljubomorna. Pojeo je dvije ribe i odletio je u gnijezdo. Uslijedio je ponovno maženje. Kako su samo sretni - rekao je Stjepan Vokić, bivši domar osnovne škole u Brodskom Varošu koji godinama vodi brigu o Malenoj. 

Stjepan se i sam uplašio da Klepetan nije zaglavio na dalekom putu. Njih će dvoje ove godine proslaviti 11. godišnjicu neprekidne ljubavi i Malenin 20. rođendan. Malena je, nakon pucnja talijanskih lovaca, ostala slomljena krila i više nije mogla s drugim rodama putovati na jug. Do sada je nije iznevjerio u tih 11 godina. Zajedno su sa Stjepanom podignuli 43 mlade rode. 

Klepetan je u tih 11 godina u svojim krilima odlazeći i dolazeći svojoj družici nakupio oko 273.000 kilometara. Unatoč toliko prijeđenih kilometara ne doima se umornim, istina malo mu je perje prljavo, ali za nekoliko dana će to srediti i bit će bijel kao i njegova Malena. 

- Imamo jedan problem, a to je mlada roda koju sam prošlog ljeta spasio u Kobašu. Cijelu zimu je provela s Malenom i ne znam kako će Klepetan reagirati. Neću je puštati ovih dana dok se on ne odmori, a onda Bože moj što bude - rekao je Stjepan.

Inače, brigu o Malenoj već 20 godina vodi bivši domar varoške Osnovne škole, a odnedavno umirovljenik Stjepan Vokić. Malena je, nakon pucnja talijanskih lovaca, ostala slomljena krila i više nije mogla s drugim rodama putovati na jug.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message