News

Komentari 33

Ipak su dali novac za prijevoz učenika, a što je s ostalim..?

Ipak su dali novac za prijevoz učenika, a što je s ostalim..?

Iako je Šustar rekao kako nema vremena sad o dohodovnome modelu, Vlada je hitno osigurala 120 milijuna za učenike. Ali neće biti novca za socijalu, doplatke za njegu, branitelje...

Razmišljali smo o dohodovnome modelu, ali sad nema vremena. Idemo sa starim modelom, rekao je jučer tehnički ministar obrazovanja Predrag Šustar.
Vlada je nakon toga donijela odluku po kojoj se ipak osigurava 120 milijuna kuna za subvencioniranje prijevoza učenika srednjih škola od rujna do prosinca. Sve će biti po starome. Pravo na sufinanciranje 75 posto troškova međumjesnog javnog prijevoza, kao i u prethodnom razdoblju, ostvarivali bi učenici koji su u školskoj godini 2016./2017. upisali i redovito pohađaju srednju školu, koji kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, a kojima udaljenost od adrese prebivališta, odnosno boravišta do adrese škole iznosi više od pet kilometara. Učenicima koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje u potpunosti će se financirati cijene mjesečne učeničke karte.
Vlada HDZ-a i Mosta sve je to htjela potpuno izmijeniti i prvo na što su udarili u ožujku bili su znanost, obrazovanje, socijalne i razne druge naknade koje se isplaćuju građanima.

Ukupno je srezano oko 560 milijuna kuna raznih naknada. Za sve njih je je vlada obećala nove imovinske cenzuse, to jest pravo na prijevoz i ostale socijalne naknade bi imao znatno uži krug i učenika te ugroženih građana.
24sata i javnost su zbog ukidanja subvencija prijevoza koji mnogim učenicima znači hoće li uopće ići u školu uspjeli izboriti da se prijevoz subvencionira do kraja upravo završene školske godine. Izborili smo se da dio novca od političkih stranaka ide za prijevoz učenika.
Vlada je sad u posljednji tren, pred izbore, našla novac za koji su tvrdili da ne postoji u proračunu i koji će tisućama učenika osigurati prijevoz do škole.

24sata izborila se za učenike

Tih 120 milijuna koje su osigurali za četiri mjeseca prijevoza djece jednak je iznosu koji će biti potrošen za ove izbore! I to za rad povjerenstava, davanje novca strankama za troškove promidžbe....
Prijevoz je tek jedan u nizu problema koje su riješili, i to pod pritiskom javnosti.

Podsjetimo, zajedno s prijevozom u proračunu je proljetos srezano i 93 milijuna kuna za minimalno zajamčenu naknadu koju primaju socijalno najugroženiji. Čak 45 milijuna kuna je smanjeno za doplatak za njegu invalida, a 55 milijuna kuna manje je za isplatu prava braniteljima. Za 33 milijuna su srezane sve ostale socijalne naknade, a za 60 milijuna kuna dječji doplaci. To su samo najveći iznosi. 

Juretić odlazi i sve ignorira

Za njih jednostavno nema novca u proračunu kad se potroše iznosi koji su sad predviđeni. To bi se moglo dogoditi već u rujnu ili listopadu, pa je pitanje kako će se nova vlada snaći jer će ih dočekati velika rupa.
I sve to zato što vlada Mosta i HDZ-a nije donijela nove imovinske cenzuse prije nego što se raspala. Sve će se isplaćivati po starom, a onda će nastati problem kad novac najesen presuši.
Već se slično događa s centrima za posebno skrbništvo koji ne mogu braniti prava više od 4000 djece. Ni jedan od ovih problema i nedostatka novca, izgleda, ne uzbuđuje previše ministricu Bernardicu Juretić, koja je i trebala osmisliti imovinski cenzus. Primjerice, nakon što je poručila da odvjetnici koji se brinu za prava djece trebaju putovati javnim prijevozom ako nemaju za benzin i automobile, jučer je otišla i korak dalje.
- Ako je potreba, ako nam je u interesu dobrobit djece, što jest, ako trenutačno nemamo automobil, ja ću i pješice otići da dođem na ročište - rekla je Juretić. Ona smatra da se taj problem politizira.

 

Najčitaniji članci