Obavijesti

News

Komentari 13

Iran poručio dvjema Korejama: SAD-u se se ne može vjerovati

Iran poručio dvjema Korejama: SAD-u se se ne može vjerovati
1

Čelnici Sjeverne i Južne Koreje Kim Jong Un i Moon Jae In potpisali su u petak na povijesnom summitu  deklaraciju kojom su se suglasili o potpunom uklanjanju nuklearnog oružja

VIDEO

Iran je u subotu poručio dvjema Korejama da budu oprezne jer se američka vlada ne drži potpisanih ugovora i naznačio da će se Iran povući iz nuklearnog sporazuma iz 2015. ako mu taj dokument ne donese gospodarske koristi.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je vođe Sjeverne i Južne Koreje da drže podalje američkog predsjednika Donalda Trumpa od svojih mirovnih napora dan nakon što su dvije zemlje potpisale sporazum o Korejskom poluotoku bez nuklearnog oružja te o službenom svršetku Korejskoga rata.

"Američka vlada iranskim je nuklearnim dogovorom pokazala da se ne drži međunarodnih dogovora te da joj se ne može vjerovati", rekao je u subotu iranskog MVP-a Bahram Gasemi.

Čelnici Sjeverne i Južne Koreje Kim Jong Un i Moon Jae In potpisali su u petak na povijesnom summitu  deklaraciju kojom su se suglasili o potpunom uklanjanju nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka i dogovorili su nastaviti trojne razgovore sa SAD-om ili četverostrane sa SAD-om i Kinom kako bi objavili kraj korejskog rata koji je završio primirje, lai nije potpisan i mirovni sporazum.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trumpov novi šef diplomacije Mike Pompeo u petak je rekao kako nije vjerojatno da će SAD ostati u nuklearnom sporazumu iz 2015. ako nedostaci ne budu ispravljeni.

"Ne bude li sporazum Iranu donio gospodarske koristi,  i mi ćemo izići iz njega", rekao je iranski državni tajnik Abdolreza Faradži,  za novinsku agenciju ISNA-u u subotu.

Ti su komentari izneseni ubrzo nakon odvojenih posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Washingtonu ovaj tjedan, koji su realizirani djelomice i iz razloga kako bi se Trumpa uvjerilo da SAD ne napusti sporazum.

Važnije od mogućega Trumpova povlačenja iz sporazuma bit će kako će reagirati europski trio Njemačka, Francuska i Velika Britanija, rekao je Faradži.

Iran je u prvom redu zabrinut zbog bankovnih sankcija. Premda su sve gospodarske sankcije ukinute u siječnju 2016., velike europske banke - u strahu od američkih sankcija - odbijaju financirati  trgovinske projekte Zapada i Irana.

Trump mora odlučiti do 12. svibnja hoće li SAD i dalje štedjeti Iran od sankcija u sklopu nuklearnog sporazuma.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda