News

Komentari 8

Irancima eksplodirala raketa, a Trump kaže: 'Nismo upleteni'

Irancima eksplodirala raketa, a Trump kaže: 'Nismo upleteni'

U tweetu popraćenom fotografijom satelita, Trump je napisao da se ta "katastrofalna nesreća dogodila tijekom posljednjih priprema" za lansiranje rakete Safir iz Semnana, na sjeveru Irana

Američki predsjednik Donald Trump je rekao u petak da Sjedinjene Države nisu upletene u neuspjelo lansiranje rakete u Iranu.

U tweetu popraćenom fotografijom satelita, Trump je napisao da se ta "katastrofalna nesreća dogodila tijekom posljednjih priprema" za lansiranje rakete Safir iz Semnana, na sjeveru Irana.

Raketa je eksplodirala na lansirnoj rampi u četvrtak u svemirskom centru u sjevernom Iranu, rekao je iranski dužnosnik. Jedan američki dužnosnik je isto tako rekao kako je Iran pretrpio neuspjelo lansiranje satelita.

"Iranu izražavam sućut i želim im da otkriju što se dogodilo", napisao je.

Iran tvrdi da je njegov raketni program namijenjen civilnoj uporabi u svemiru. Ali za rakete se koristi tehnologija slična onoj balističkih projektila dugog dometa, pa je Washington sumnjičav. 

Između Irana i Sjedinjenih Država traju jake napetosti nakon američkog jednostranog povlačenja u svibnju 2018. iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu potpisanom tri godine ranije.

Najčitaniji članci