Obavijesti

News

Komentari 49

Iranu deblokirano 1,6 milijardi dolara koje je zamrznuo SAD

Iranu deblokirano 1,6 milijardi dolara koje je zamrznuo SAD
1

Iranski predsjednik pohvalio se kako je to 'lijepa pravosudna presuda' nakon što je Luxemburg Iranu deblokirao čak 1,6 milijradi dolara koji su bili zamrznuti na zahtjev Washingtona

VIDEO

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je da je Luxembourg Islamskoj Republici deblokirao 1,6 milijarda dolara koji su bili zamrznuti na zahtjev Washingtona te je izrazio zadovoljstvo zbog te 'lijepe pravosudne pobjede'.

Luksemburški ekonomski list Paperjam piše da je prizivni sud u Luksemburgu 2. travnja održao ročište o iranskim sredstvima blokiranima u toj državi na zahtjev Sjedinjenih Država.  

No od tada sud nije objavio nikakvu odluku o slučaju.

- Naša središnja banka i naše ministarstvo vanjskih poslova nedavno su ostvarili veliku pobjedu u jednoj pravnoj bitki - rekao je Rohani obrativši se Vijeću ministara.

Podsjetio je da je '1,6 milijarda dolara koje su pripadale Iranu bilo u Luksemburgu' te da su 'Amerikanci te novce konfiscirali'. 

Nakon višemjesečnog sudskog procesa, 'prije nekoliko dana uspjeli smo osloboditi dio te svote', dodao je iranski predsjednik, ističući da je odluka važna jer Iran proživljava 'tešku situaciju'.

Iran je zemlja koja sa SAD-om nema diplomatske odnose od 1980. 

Danas se Iran suočava s dvostrukom krizom: ekonomskom, prouzročenom ponovnom uspostavom američkih sankcija 2018. godine te zdravstvenom izazvanom pandemijom covida-19.

S gotovo 4500 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom i više od 71.500 službeno potvrđenih slučajeva zaraze, Iran je covidom daleko najpogođenija država na Bliskom Istoku.

Iran je u ožujku objavio da je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatražio hitan zajam u iznosu od oko 5 milijarda dolara. Treba podsjetiti da zemlja u proteklih 50 godina, još od vremena šaha Reze Pahlavija, nije tražila nikakve zajmove od MMF-a. 

No Washington, koji u toj ustanovi ima pravo veta, nije odobrio takav zajam i optužio je Iran da sredstva koristi za financiranje 'terorizma u inozemstvu'.

U ožujku 2017. luksemburški je sud donio odluku po kojoj je neprihvatljiv zahtjev iranske Središnje banke za odmrzavanjem 1,6 milijarda dolara koje toj zemlji pripadaju, a želio ih je zaplijeniti Washington. Sredstva kojima upravlja klirinška kuća Clearstream, zamrznuta su u siječnju 2016. na zahtjev odvjetnika žrtava napada 11. rujna 2001.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk