News

Komentari 0

Irska neće uvoditi provjere na granici sa Sjevernom Irskom

Kako upravljati kopnenom granicom između Irske kao članice EU-a i Sjeverne Irske i dalje ostaje najspornija točka "razvoda" Londona i Bruxellesa

Ako Velika Britanija napusti Europsku uniju bez sporazuma Irska neće uvesti nikakva fizička ograničenja uzduž svoje, sada otvorene granice sa Sjevernom Irskom koja je dio Ujedinjene Kraljevine, ali će morati "negdje poduzeti neke mjere" kako bi zaštitila europsko jedinstveno tržište, najavio  je u utorak irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

"Nećemo uvoditi provjere na granici, niti išta blizu tome, no trenutno s Europskom komisijom razmatramo kako ćemo na stvarni i provjerljiv način moći osigurati da se zaštiti integritet jedinstvenog tržišta", rekao je Coveney.

"Iskreno govoreći, morat ćemo negdje poduzeti neke mjere u našoj ekonomiji kako bi zaštitili integritet proizvoda koji će se prodavati van Irske", dodao je ministar.

Kako upravljati kopnenom granicom između Irske kao članice EU-a i Sjeverne Irske, uključujući i tzv. 'backstop' rješenje kako bi se spriječio povratak sustavnih kontrola - i dalje ostaje najspornija točka "razvoda" Londona i Bruxellesa.

Upravo o tom pitanju kandidati za funkciju britanskog premijera, nakon što je premijerka Theresa May podnijela ostavku, žele ponovno pregovarati s Unijom.

 

Najčitaniji članci