Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Išao u ribolov pa u šumi našao golemu gljivu puharu

Ivan Milić (23) puharu je podijelio s prijateljima i kumom. Riječ je o vrlo kvalitetnim gljivama, a imaju i ljekovita svojstva. Rastu u proljeće

Hrvoje Serić
Foto: Hrvoje Serić
0 komentara

Ivan Milić (23) iz Tordinaca nedaleko Vinkovaca u ponedjeljak prijepodne krenuo je u ribolov. Putem je prolazio šumom i naišao na golemu gljivu puharu.
- Nazvao me i rekao mi da dođem po njega jer je gljiva velika i nije ju mogao sam nositi. Iznenadio sam se kada sam ju ugledao - prisjeća se Ivanov prijatelj Hrvoje Serić. On ga je i fotografirao s njegovim trofejom koji je težio 6,5 kilograma, a opseg klobuka iznosio je 147 centimetara.
- Raspitali smo se o puhari i kada smo doznali da je jestiva svi smo se oduševili. Ivan je gljivu podijelio sa prijateljima i kumom - kaže Hrvoje.
Profesor Romano Božac sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu kaže kako je najveća hrvatska puhara pronađena prije nekoliko godina na Imotskom polju. Imala je 14 kilograma.
- Divovska puhara najčešće je teška oko četiri kilograma. Kvalitetna je gljiva, a raste u proljeće, no može ju se naći i u jesen. Cijena joj se bitno ne razlikuje od one bukovača i šampinjona - rekao je profesor Božac. Puhara služi i u ljekovite svrhe, ona je prirodni antibiotik koji se koristi za liječenje upale pluća. Zaustavlja i krvarenje iz otvorene rane.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message