Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

'Išli smo skupa u školu. U ratu me silovao. Ostala sam trudna'

Bivši pripadnik vojske SAO Krajine je nepravomoćno osuđen 26 godina nakon zločina. Živi u Srbiji i nedostupan je našem pravosuđu. Žena je u šokantnom svjedočenju otkrila da je rodila dijete i dala ga na posvajanje...

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
47 komentara

Ne znam što je prije rata radio, no kad je započeo rat priključio se policiji. Nosio je plavu uniformu. Jedan od njih tražio je da donesem novac na most za Brežane, no nisam ih željela poslušati. Bila je noć i padala je kiša. Zato su počeli pretraživati sobu. Razbacivali su stvari tražeći novac. Znali su da imamo novca jer je svekar bio imućan, a tog dana je prodao i jedno tele. Kada nisu našli novac, Mile me napao. Pitao me ‘Zašto si uzele Hrvata’. Vikala sam i plakala. Držao mi je ruke i naredio mi da se skinem. U idućem trenutku sam je s mene povukao odjeću. Silovao me. Za to vrijeme iz gaćica su mi ispali novci. Imala sam skrivenih četiri tisuće maraka. On je uzeo dvije, a dvije mi vratio. Ona druga dvojica s puškomitraljezima bili su cijelo vrijeme u sobi, svjedočila je u procesu na Županijskom sudu u Rijeci žena koju je 1993., na okupiranom području blizu Karlovca, silovao školski kolega Mile K. koji je u ratu postao pripadnik vojske SAO Krajine, objavio je Telegram.

Sada ga je Županijski sud u Rijeci u odsutnosti osudio na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina silovanja i pljačke civila. 

Njenu obitelj su četnici nastavili maltretirati i dalje. Nedugo nakon silovanja shvatila je da je trudna. Početkom 1994. uz pomoć UNPROFOR-a izvukla se s okupiranog područja i došla u Karlovac, gdje joj se nalazio suprug. 

- Otišao je za poslom i kada je počeo rat nije se više mogao vratiti na okupirano područje. Kada je doznao da sam u drugom stanju počeli su novi problemi. Nije se nikako mogao pomiriti s tim - rekla je na sudu.

Htjela je pobaciti, ali u Zagrebu su joj to odbili napraviti. Na kraju je rodila dijete i dala ga na posvajanje preko Caritasa. Silovatelja više nikad nije vidjela, ali je na nagovor rodbine godinama kasnije pokrenula kazneni postupak.

Silovatelj nije dostupan hrvatskom pravosuđu. Dao je iskaz istražiteljima u Beogradu. Potvrdio je da je radio kao vođa sektora u Odjeljenju milicije, no sve drugo što su svjedoci iznijeli negira. Priznao je, doduše, da je sa ženom koja ga optužuje za silovanje išao u školu. i s njom je , tvrdi, neko vrijeme bio u emotivnoj vezi. No, kaže da nikada nije bio u njihovoj kući. Optužbe smatra podmetanjem. Tvrdi da je razlog osveta, jer je u ono vrijeme otkrio skriveno oružje u domovima nekih ljudi koji su živjeli u SAO Krajini.

Nudio je i DNK analizu da dokaže kako dijete nije njegovo. Sud nije povjerovao njegovim tvrdnjama. Izrekli su mu nepravomoćnu presudu od 12 godina zatvora. Ako presuda postane pravomoćna, a Mile K. i dalje bude nedostupan Hrvatskoj, država može Srbiji ustupiti izvršenje dosuđene zatvorske kazne, što znači da bi je odslužio u Srbiji, piše Telegram.

Možda vas zanima i ovo:
Message