Obavijesti

News

Komentari 61

Ispala im iz lijesa: 'Ostavili su moju majku da leži na najlonu'

Ispala im iz lijesa: 'Ostavili su moju majku da leži na najlonu'
1

'Strahota je počela kada su grobari spustili lijes u grob. Sin mi je rekao da je pukao lijes, a sestrična je zgrožena kazala 'teti je glava vani', ispričala je žena koja je na Mirogoju pokapala majku

VIDEO

Tijekom sahrane svoje 76-godišnje majke, Mirjana Preberina doživjela je šok kad su grobari uništili lijes pa su pokojnicu morali vaditi van i ostaviti na cesti. 

- Sahrana moje majke, Nade Lovričić, bila je u petak na Mirogoju jer ondje imamo obiteljsku grobnicu na gornjem dijelu u blizini ceste. Strahota je počela kada su grobari spustili lijes u grob i počeli bacati zemlju. Umjesto da su je prethodno usitnili i barem prve komade bacili u manjim grumenima, jedan od njih je cijelu gromadu zemlje bacio na lijes u predjelu nogu pokojnice. Čim je ta gromada pala, čuli smo da je nešto puknulo. Ja nisam bila potpuno ni svjesna što se dogodilo. Tada je moj sin rekao da je pukao lijes, a sestrična je zgrožena kazala 'teti je glava vani' - ispričala je Mirjana Preberina koja je još u šoku i na tabletama, pišu Vijesti.hr

Šokantan video: Kolo, tambure i ples - na lijesu pokojne žene...
Šokantan video: Kolo, tambure i ples - na lijesu pokojne žene...

Ona nije imala snage to ni gledati, a još joj je gore bilo kad se jedan mladi grobar, kako tvrdi, počeo smijati. 

- Na njega sam povikala i ukorila ga. Pitala sam ga bi li mu bilo smiješno da se o njegovoj majci radi i zahtijevala da dođe šef. Taj čovjek se ispričao kada je stigao, ali su moja djeca tražila da se njihova baka, odnosno moja majka, pokopa kako smo je i dovezli, odnosno u cijelom lijesu i čista. Tada su otišli u mrtvačnicu po novi lijes, ali je problem nastao jer je nisu mogli izvaditi i ostala je u grobnici ležati samo na donjoj dasci potrganog lijesa. Onda su je ipak nekako s onim konopcima kojima se lijes spušta u grobnicu, uspjeli izvaditi iz groba, ali su je ostavili da leži na najlonu nasred ceste čekajući drugi lijes. Nisam to mogla niti gledati. Djeca mi nisu dala jer bih najvjerojatnije srčani udar dobila. Bila je sva mokra i blatnjava jer je padala kiša - kazala je kćer pokojnice. 

Građani obilaze zagrebačko groblje Mirogoj povodom blagdana Svih svetih

Kako unuci nisu dopustili da se tako pokopa njihove baka, tijelo su pogrebnim kolima odvezli u mrtvačnicu. Kako priča kćer pokojnice, njezina djeca nisu bila zadovoljna jer su preminulu površno očistili pa su otišli doma po drugu odjeću za ukop. 

Tada je uslijedilo još jedno neugodno iznenađenje.  Stvari s kojom su je planirali pokopati su nestale, među kojima su bile i kune koje su stavili u džep.  

- U onoj blatnjavoj odjeći nije ništa ostalo. Jedva smo zube pronašli - ispričala je Mirjana Preberina te istaknula kako joj nije u cilju tražiti bilo kakvu naknadu štete već samo da upozori ljude što se sve može dogoditi unatoč visokim dadžbinama oko sahrana i ukopa. 

'Na sprovodu prvo ide križ pa muškarci, a žene tek na kraju'
'Na sprovodu prvo ide križ pa muškarci, a žene tek na kraju'

Upućena isprika i žaljenje Podružnica Gradskih groblja se vrlo brzo očitala o slučaju te su izrazili žaljenje no naveli su kako je lijes bio 'lošije kvalitete', a vrijeme kišno. 

- Obavještavamo Vas o bitnim činjenicama vezanima za taj događaj, s kojima su također upoznati i članovi obitelji pokojnice. Temeljem izvješća odgovornih osoba Gradskih groblja vezanih uz taj događaj, kao i razgovora s članovima obitelji tijekom i nakon ukopa te analize svih dostupnih činjenica i informacija, utvrđeno je da ukop pokojne Nade Lovrečić obavljen u skladu s procedurom i maksimalno zalaganje osoblja Gradskih groblja u poštovanju osjećaja obitelji i očuvanja dostojanstva pokojnice. Članovima obitelji pokojnice više puta je izraženo žaljenje i upućena isprika zbog oštećenja lijesa prilikom zatrpavanja zemljom te je učinjeno sve što je bilo u našoj nadležnosti. Radi što potpunijeg uvida u događaj koji se zbio prilikom ukopa, navodimo da je prilikom zatrpavanja lijesa, radi pada veće grude zemlje, došlo do pucanja poklopca lijesa. Na zahtjev obitelji, obustavljeno je daljnje zatrpavanje te je, u dogovoru s obitelji, odabran novi lijes s pripadajućom opremom te u mrtvačnici izvršeno presvlačenje pokojnice u novu odjeću. Kasnije je obavljen ukop u nazočnosti članova obitelji u skladu sa procedurom. Moramo napomenuti da je prethodnih dana padala izuzetno jaka kiša koja je natopila i otežala zemlju čija je težina  uzrokovala puknuće poklopca lijesa.

Građani obilaze zagrebačko groblje Mirogoj povodom blagdana Svih svetih

Isto tako, važno je napomenuti da je oštećeni poklopac lijesa bio lošije kvalitete te iz tog razloga nije izdržao težu grudu zemlje, nije kupljen u našoj poslovnici te ne možemo garantirati za isti. Gradska groblja dnevno imaju i do 30 ukopa te nikada nismo zabilježili ovakav slučaj. Za sve ukope moraju se poštivati utvrđene procedure kako ne bi došlo do izvanrednih situacija. S obzirom na izvanrednu situaciju djelatnici Gradskih groblja ponijeli su se etički te izašli obitelji pokojnice u susret sa svim prethodno navedenim kako bi se pokojnica dostojno pokopala, unatoč nesretnom događaju koji nije izazvan našom krivnjom. Poslije spomenutog događaja gospođa Mirjana Priberina ni bilo koji drugi član obitelji pokojne gospođe Nade Lovrečić nije se obratio Gradskim grobljima s bilo kakvim zahtjevom ili daljnjom primjedbom vezanom uz postupanje djelatnika Gradskih groblja ili uskraćivanjem bilo koje usluge.

Voditelj odjela Mirogoja osobno se uključio u rješavanje nastale situacije te se u svoje i ime Gradskih groblja ispričao članovima obitelji i izrazio žaljenje što je došlo do toga. Istodobno učinio je sve da se sačuvaju poštovanje osjećaja članova obitelji i dostojanstvo pokojnice. Uprava Gradskih groblja još jednom izražava žaljenje što je došlo do ovakve situacije i opetovano upućuje isprike članovima obitelji pokojne gospođe Nade Lovrečić - navodi se u odgovoru Gradskih groblja, u čijem potpisu stoji voditelj podružnice Patrik Šegota, piše RTL

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca