News

Komentari 7

'ISS posada nije u opasnosti ako Rusija uništi svoj satelit i time stvore krhotine u svemiru'

'ISS posada nije u opasnosti ako Rusija uništi svoj satelit i time stvore krhotine u svemiru'

Međunarodna zajednica kritizirala je Rusiju nakon što je potvrđeno da je ispalila raketu prema svom satelitu Zelina-D, koji se u Zemljinoj orbiti nalazi od 1982.

Posada Međunarodne svemirske postaje (ISS) nije dovedena u opasnost ruskom odlukom da uništi svoj satelit izvan funkcije i time stvori krhotine u svemiru, rekao je u nedjelju predsjednik ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin.

Krhotine su pomno nadzirane, a posada ni u kojem trenutku nije bila u opasnosti, rekao je predsjednik Roskosmosa u intervjuu objavljenom na YouTubeu.

„Razmjenjujemo ove informacije s Ministarstvom obrane kako bismo zaštitili ISS od neugodnih avantura”, rekao je.

Sedmero članova posade primilo je naredbu da uđe u svemirsku letjelicu radi vlastite sigurnosti u ponedjeljak, što bi im omogućilo brzi povratak na Zemlju u slučaju da nešto pođe po zlu prilikom uništavanja satelita.

Međunarodna zajednica kritizirala je Rusiju nakon što je u utorak potvrđeno da je ispalila raketu prema svom satelitu Zelina-D, koji se u Zemljinoj orbiti nalazi od 1982. Oni koji su potez osudili, nazvali su ga nepromišljenim.

„Oružje protiv satelita razvija se u Rusiji već duže vrijeme, to nije tajna”, rekao je Rogozin.

Dodao je da je sada bilo vrijeme da se oružje testira te naglasio da je ono nužno s obzirom na američki satelitski nadzor.

Najčitaniji članci