Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ista bakterija ubila curu iz Vinkovaca i brazilsku miss

Aniti su bubrezi zatajili u travnju 2007. Dobila je bubreg, ali uslijedile su kobne komplikacije. Dva mjeseca nakon toga umrla je od sepse

K.Petrić
Foto: K.Petrić
10 komentara

Tata, je l’ da ja neću umrijeti?, pitala je oca onemoćalim glasom 22-godišnja Anita Dragun iz vinkovačkog Otoka nekoliko dana prije nego što će pasti u komu i umrijeti u Kliničkoj bolnici Merkur u Zagrebu. Iako je tada pokušao ohrabriti kćer, otac Vinko slutio je kraj. U bolnicu Merkur doveo ju je na transplantaciju bubrega, a djevojka je samo dva mjeseca nakon toga umrla od sepse i gušenja prouzrokovanog bakterijom pseudonoma aeruginosa. Riječ je o istoj bakteriji od koje je nedavno umrla i brazilska manekenka.
- Moja Anita umrla je 3. travnja prošle godine i sve dok nisam prikupio svu medicinsku dokumentaciju, nisam znao da ona nije žrtva neuspjele transplantacije nego zapuštenog liječenja i bolničkih bakterija koje je dobila u Merkuru - kazuje ogorčeni tata Vinko, koji sprema tužbu protiv bolnice i liječničkog tima Merkura.
Anitina borba sa zatajenjem bubrega počela je u travnju 2007. Veoma brzo pronađen je donator pa je već u siječnju prošle godine pozvana u Zagreb na transplantaciju. U bolnici su dopustili, kaže Vinko, da bubreg prokrvari i nastane sepsa. U dva tjedna tri puta su je, kaže, otvarali, a ona je dobivala sve više bakterija.
- Situacija im je tada potpuno izmakla kontroli. Tužit ću ih za nemar - odlučan je nesretni tata Vinko.
Ravnatelj bolnice dr. Željko Vidas, koji je bio dio Anitina liječničkog tima, kaže da su Državnom odvjetništvu već poslali očitovanje. Anita je, tvrdi dr. Vidas, umrla zbog prirode bolesti, a kako joj je imunitet doslovno došao na nulu, moglo ju je ubiti bilo što, pa tako i bakterija pseudomonas. Dr. Vidas poručuje Vinku Dragunu da će bolnica vrlo brzo uzvratiti tužbom protiv njega jer neće dopustiti da netko blati njihov trud.


PSEUDOMONAS JE UBILA I MANEKENKU
Mariana Bridi da Costa (20), brazilska manekenka, zbog infekcije bakterijom pseudomonas najprije je ostala bez šaka i stopala. Samo nekoliko dana nakon amputacije, krajem siječnja ove godine, umrla je od sepse. Liječnici su i u Hrvatskoj bili vrlo iznenađeni što se upravo bakterija pseudomonas spominjala kao uzrok smrti jer je riječ o bakteriji urinarnog trakta koja se inače uspješno liječi antibioticima. Za Anitu Dragun dr. Vidas kaže da nije bilo pomoći unatoč višemjesečnom trudu liječničkog tima.

Možda vas zanima i ovo:
Message