Obavijesti

News

Komentari 127

Istarski krvavo: Kringa, mjesto koje sigurno ne želite posjetiti

Istarski krvavo: Kringa, mjesto koje sigurno ne želite posjetiti
5

Prije četiri stoljeća u Kringi u Istri umro je Jure Grando. Iako je bio potencijalni vampir, na ukopu mu nisu čavlom proboli jezik. Godinama je zlostavljao mještane

VIDEO

Domaće i paranormalno: U Hrvatskoj je puno viđenja duhova. Pojavljuju se u raznim oblicima - sjenama koje prolaze, čudnim znakovima, viđenjima u ogledalu, konturama u mraku... Najčešće su to duhovi pokojnika. Za vas smo istražili ukleta mjesta u Hrvatskoj i susjednim državama, ali i legende o vampirima i demonima koje lede krv u žilama. Svaki drugi dan objavit ćemo po jednu priču u specijalu - Duhovi i demoni!

Svake je noći izlazio iz groba i lutao mjestom. Plašio je ljude. Lupao im na vrata i prozore. Obilježavao je kuće u kojima je već sljedeće jutro umirao netko od stanara. Istarski vampir Jure Grando proždirao je mještane Kringe, a redovito je obilazio i svoju udovicu.

Upravo ga je ona na kraju i prijavila crkvenim i svjetovnim vlastima. Ispričala je kako je njezin pokojni suprug svake noći posjećuje, maltretira i siluje.

Tek tad, 16 godina nakon Jurine smrti, devet ljudi krenulo je u pohod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slovio je kao netko tko će nakon smrti početi "zlu rabotu"

Jure Grando umro je 1656. godine u Kringi blizu Pazina, gdje je živio. O njemu, najpoznatijem hrvatskom vampiru, svjedoči legenda zapisana u djelu "Slava vojvodine Kranjske" slovenskog putopisca i povjesničara Janeza Vajkarda Valvazora. Valvazor je pisao kako Granda kao potencijalnog vampira nisu propisno pokopali i upravo zbog toga mještani Kringe trpjeli su posljedice. 

Primjerice, u Istri su pri ukopu potencijalnim vampirima jezik morali probosti čavlom za potkivanje konja. Na Jurinu ukopu, koji je i za života slovio kao netko tko će nakon smrti početi "zlu rabotu", to očito nisu učinili. Dugih 16 godina on je harao mjestom i plašio stanovnike. Nakon što ga je njegova udovica prijavila, pavlinski redovnik “otac Juraj” pokušao se oduprijeti njegovim zlim moćima. Neuspješno.

Težak zadatak preuzeo je župan Miha Radetić. U pratnji osmorice odvažnih mještana uputio se jedne noći 1672. godine na vampirov grob.

- Oboružani dvjema bakljama i raspelom, njih devetorica otvorilo je grob i u njemu zatekli pokojnikovo tijelo, rumeno i živo, kako im se smiješi i upravo otvara usta - piše Valvazor, a poslije su ga citirali mnogi autori poput njemačkog Hermanna Hessea.

Kolac se neprestano odbijao od Grandova tijela

Prestrašeni prizorom, istarski istjerivači duhova razbježali su se svatko na svoju stranu. Ipak, nakon nekog vremena i na županovo su se inzistiranje vratili do groba i pokušali, također prema starom običaju, vampirovo srce probosti glogovim kolcem.

Nikako nisu uspijevali. Kolac se neprestano odbijao od Grandova tijela.

- Na to župan naloži jednom svećeniku da mrtvacu pred lice gurne raspelo i stane govoriti: ‘Vidi ovamo, štrigune! Ovdje je Isus Krist koji nas je izbavio od pakla i umro za nas, a ti ne nalaziš mira’ - pisao je Valvazor. 

Na kraju mu odsjekli glavu

Nadalje je u svom djelu opisivao kako se devet najhrabrijih borilo s vampirom. Dok je svećenik vampiru govorio da ne nalazi mira, vampiru su na oči navrle suze. Ipak, glogov kolac i dalje nije prodirao u tijelo, pa je nazočni Micolo Nyena sječivom krenuo odsijecati vampirovu glavu. U pomoć mu je priskočio Stipan Milasich, koji je Grandu naposljetku odrubio glavu. Mrtvac je počeo vikati, trgati se i previjati kao da je živ.

Cijeli grob natopio je krvlju. Istjerivači su zatvorili grob i Grando nakon toga više nije terorizirao mještane.

- U izvjesnost tog događaja nema sumnje jer ja sam osobno razgovarao s ljudima koji su bili nazočni - napisao je slovenski putopisac.

Kringa, mjesto koje ne želite posjetiti

Jezovita legenda i danas ledi krv u žilama. Mještani Kringe, njih 30-ak, nerado govore o Juri Grandu. Najstarija mještanka Danica Rajko (80) prisjeća se kako su joj još kao djevojčici strašne priče o Juri koji je bio pravo zlo i maltretirao sve oko sebe.

Zbog strašnih priča o vampiru malo mjesto Kringa našlo se na svjetskim turističkim kartama. S turističkih prospekata doslovce vrišti slogan: “Kringa, mjesto koje sigurno ne želite posjetiti”. Oni koji ne poslušaju savjet pa se odvaže i dođu u Kringu mogu posjetiti muzej vampira s mračnim labirintom.

Muzej nudi bogatstvo predaje o prvom europskom vampiru iz Kringe. Mrtvački sanduci sa zašiljenim glogovim kolcima, umjetničke slike i skulpture vjerno dočaravaju pravu horor priču istarske legende o vampiru Juri Grandu i njegovoj udovici Ivani.

Pored muzeja vampira u Kringi se nalazi i kafić Vampire, koji nudi vampirski koktel.

Nadahnuće za romane i filmove

Jure Grando je postao junakom u desetak knjiga i kazališnih predstava. Nadahnuće je bio piscima poput Byrona, Sheridana Le Fanua ili Brama Stokera. Osim što je najstariji vampir, Jure Grando je bio povezivan s kugom, koju je prenosio obilježavajući svojim sablasnim kucanjem na kućna vrata oboljelih. 

I kao kugonoša vampir je odigrao bitnu ulogu u književnim i filmskim djelima poput Stokerova romana "Drakula" ili ekranizacije "Nosferatu" F. W. Murnaua i Wernera Herzoga.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina