Obavijesti

News

Komentari 8

'Istra će ove jeseni osjetiti da uljanikovci nisu dobili plaće'

'Istra će ove jeseni osjetiti da uljanikovci nisu dobili plaće'
1

Uljanik, osim izravnih prihoda koje donosi u proračun grada, pridonosi i prihodima raznih dobavljača. U gradskoj upravi ne raspolažu podacima koliko su smanjene uplate po osnovi poreza na dohodak

Pulsko i istarsko gospodarstvo prve će ozbiljne efekte propasti Uljanika osjetiti tek krajem ove i početkom iduće godine. Prema upućenim izvorima u gradskoj vlasti Pule te prema ocjenama analitičara, među kojima su i oni u istarskoj centrali Hrvatske gospodarske komore, zbog kolapsa Uljanika nad kojim se provodi neizvjestan stečaj još nisu primijećeni značajniji manjkovi u javnoj blagajni ili smanjenje potrošnje u trgovinama i ugostiteljstvu, javlja Glas Istre.

Pokretanje videa ...

Ali, ti će se efekti osjetiti već za nekoliko mjeseci, najkasnije početkom 2020. godine kada se "ispuhne" financijski dobar učinak turističke sezone u Puli i cijeloj Istri. Zimski mjeseci mogli bi pokazati svu istinu o utjecaju Uljanikove sudbine na lokalno gospodarstvo te pokazati koliko je on bio stup na kojem je počivalo relativno blagostanje grada Pule i Istarske županije.

Uljanik, osim izravnih prihoda koje donosi u proračun grada, pridonosi i prihodima raznih dobavljača. U gradskoj upravi ne raspolažu podacima koliko su smanjene uplate po osnovi poreza na dohodak zbog otkaza u brodogradilištu, jer je nepoznato koliko je radnika otišlo na druga radna mjesta, a koliko ih se nalazi na Zavodu za zapošljavanje. Nije poznato ni koliko Uljanikovaca ima ostvarene uvjete za mirovinu.

Ne treba zaboraviti ni podatak kako je grad Pula u postupku stečaja Uljanik Grupe prijavio potraživanja po osnovi komunalne naknade i kamate u iznosu od 12 milijuna kuna.