Obavijesti

News

Komentari 1

Istraga kompanije zbog prodaje lažnih pratilaca na Twitteru

Na internetskoj stranici kompanija Devumi nudi klijentima priliku da naruče do 250 tisuća pratilaca na Twitteru, za početnu cijenu od 12 dolara. Klijenti mogu kupovati i "lajkove" i prenošenje tweetova

VIDEO

Ured glavnog tužitelja američke savezne države New York pokreće istragu o kompaniji koja je navodno korisnicima društvenih medija prodala milijune lažnih pratilaca, prenose britanski mediji.

"Prema zakonima savezne države New York lažno predstavljanje i obmana kaznena su djela", podsjetio je Eric Schneiderman a prenosi BBC.

Kompanija Devumi optužena je za krađu identiteta stvarnih ljudi i opovrgava tu optužbu, prenosi New York Times, dovodeći u vezu "tvornicu pratilaca" sa čitavim nizom računa poznatih osoba na Twitteru.

U subotu je New York Times objavio opširnu analizu o Devumiju, uključujući intervjue s ljudima koji tvrde da su pojedinosti i profilne slike njihovih računa kopirani radi kreiranja realističnih "botova".

U tom se izvješću tvrdi da u nastojanju da povećaju broj pratilaca, poznate osobe poput glumaca, zabavljača i političkih komentatora mogu platiti kako bi ih pratili botovi.

Na društvenim mrežama velik broj pratilaca znači i veći ugled, što pak može utjecati na javno mnijenje ili vlasnicima računa donijeti drugu vrstu koristi, poput ponuda za posao ili sponzorstva.

Schneidermana brine da takve "netransparentne" aktivnosti potkopavaju demokraciju.

Na internetskoj stranici kompanija Devumi nudi klijentima priliku da naruče do 250 tisuća pratilaca na Twitteru, za početnu cijenu od 12 dolara. Klijenti mogu kupovati i "lajkove" i prenošenje tweetova.

Kompanija prodaje pratioce i na nizu drugih platformi, uključujući Pinterest, LinkedIn, SoundCloud i YouTube.

"Devumi je pomogao više od 200 tisuća kompanija, poznatih osoba, glazbenika, 'jutjubera' i ostalih profesionalaca da se profiliraju u javnosti i ostave snažan dojam na publiku", navodi se na internetskoj stranici te kompanije.

Devumi je registriran na adresi u New York Cityju ali NYT tvrdi da je ona fiktivna i da su njihovi pravi uredi na Floridi te da zapošljavaju radnike i na Filipinima.

Twitter je odgovorio na istragu, navodeći kako ulaže napore kako bi zaustavio Devumi i slične kompanije.

Ta se platforma dosada suočavala s optužbama da ne shvaća problem dovoljno ozbiljno. Često su umanjivali važnost istraga o botovima, tvrdeći da su "netočne i metodološki manjkave".

Twitter omogućuje otvaranje automatiziranih računa ali strogo zabranjuje njihovu kupnju odnosno prodaju. Poručuju da će blokirati račune za koje se utvrdi da su kupovali pratioce, prenošenje tweetova i 'lajkove'.

Njihov predstavnik izjavio je ipak za New York Times da to u praksi rijetko čine jer je kupnju i prodaju teško dokazati.

List navodi da Devumi ima najmanje 3,5 milijuna automatiziranih računa i da su mnogi među njima prodavani u više navrata.

Tvrde da najmanje 55 tisuća tih računa "koristi imena, profilne slike, mjesta stanovanja i druge osobne detalje stvarnih korisnika Twittera, uključujući i maloljetnike".

"Ti su računi krivotvoreni novac u cvatućoj ekonomiji internetskog utjecaja i sežu u doslovno svaku privrednu granu u kojoj se može profitirati na masovnoj publici - odnosno na prividu takve publike. Lažni računi, kakve koriste vlade, kriminalci i poduzetnici, proširili su se sada poput zaraze i na društvene mreže", zaključuju u NYT-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji
Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'
'NE MISLIM DATI OSTAVKU'

Milanović o odluci Ustavnog suda: 'To je grupa muljatora. Ja ću biti premijer, neću reći kako'

Ustavni sud je, podsjetimo, zaključio danas kako Milanović ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke dok obavlja dužnosti predsjednika RH