Obavijesti

News

Komentari 50

Istražitelji otkrili: Eksplodirali su ekspres lonci puni šrapnela

Istražitelji otkrili: Eksplodirali su ekspres lonci puni šrapnela
11

Vjeruje se da su bombe, koje su bile u ekspres loncima u kojima su bili kuglični ležajevi i čavli, bile u crnim vrećama ili ruksacima. Još ne znaju tko je počinitelj

VIDEO

Bombe koje su u utorak eksplodirale na bostonskom maratonu bile su u ekspres loncima napunjene šrapnelima kako bi ozlijedile što više ljudi. 

Istražitelji vjeruju kako su donesene na mjesto nesreće u crnim vrećama za smeće ili ruksacima, javlja Reuters

Dvije eksplozije ubile su troje ljudi, uključujući osmogodišnjeg dječaka koji je na cilju čekao oca. Ozlijeđeno je 176 ljudi koje su pogodili čavli i kuglični ležajevi. Mnogi su ostali bez ruku ili nogu. U kritičnom stanju je 17 ljudi. Istražitelji FBI-a pronašli su dosta dokaznog materijala i nadaju se kako će u laboratoriju u Quanticu rekonstruirati što se dogodilo.

- Među dokazima je i komad crnog najlona koji bi mogao biti od vreće za smeće ili ruksaka. Pronašli smo dijelove kuglični ležajeva i čavli koji su vjerojatno bili u ekspres loncima - rekao je agent Richard DesLauriers. Na slikama se još vide i dijelovi baterije, žica i pločica sklopa.

Predsjednik Obama koji je najavio da će doći u Boston u četvrtak kako bi odao počast žrtvama, nazvao je napad terorističkim činom. Dodao je kako je to najgori napad na SAD nakon 11. rujna 2001. godine. 

I drugi gradovi u stanju pripravnosti

Gradovi diljem SAD-a su pod stanjem pripravnosti. Senat u Washingtonu zabranio je dostavu pošte u naredna dva do tri dana nakon što je republikanac Roger Wicker primio paket koji se pokazao pozitivan na biološki otrov ricin. Newyorški aerodrom La Guardia zatvoren je zbog sumnjivog paketa, a dva putnika i njihova prtljaga nisu se mogli ukrcati na letu u Bostonu. Ispostavilo se da je u oba slučaja bila lažna panika. 

Identificirali sve žrtve

Najmlađa žrtva je osmogodišnji Martin Richard koji je čekao oca na cilju. Druga žrtva je Krystle Campbell (29). Gradonačelnik Medforda gdje živi opisao ju je 'kćeri kakvu bi svaki otac poželio'. Treća žrtva je kineski državljanin čiji identitet  nije otkriven na zahtjev obitelji. 

Ipak, kineska državna agencija izvijestila je kako je treća žrtva studentica Lu Lingzi iz grada Shenyanga.

Policija za sad nema osumnjičenika, a ni jedna teroristička grupa nije preuzela odgovornost.

Bomba napravljena po formuli 'usamljenog vuka'

Uređaji koji su eksplodirali u Bostonu tipični su za 'usamljenog vuka' neovisne teroriste koji rade bombe prema dostupnoj formuli. U ovom slučaju, formula je vrlo slična onoj koju je preporučila Al-Qa'ida za svoje sljedbenike diljem svijeta jer je djelotvorna, a teško se otkrije. Formula je prihvaćena i među desničarskim ekstremistima u SAD-u, piše CNN

Milanović izrazio sućut Obami

Premijer Zoran Milanović izrazio je sućut predsjedniku SAD-a Baracku Obami povodom eksplozija na maratonu u Bostonu.

- U ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, dopustite mi da izrazim najdublju sućut Vama, obiteljima poginulih i stradalima u eksplozijama na Bostonskom maratonu. Hrvatska Vlada najoštrije osuđuje ovaj užasan napad. U čvrstom uvjerenju da ovakav bezumni čin nasilja nema opravdanja, nadamo se da će se uskoro rasvijetliti okolnosti ovog tragičnog događaja i da će odgovorni biti privedeni pravdi - napisao je Milanović Obami.

Snimili ranjenog muškarca u crnom - ponašao se sumnjivo

Bostonska televizija objavila je snimke muškarca za kojeg smatraju kako se ponašao sumnjivo nakon eksplozija na bostonskom maratonu. Muškarac, uhvaćen na snimkama, ubrzano se kreće u smjeru potpuno suprotnom od ostatka gomile nakon eksplozije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21