Obavijesti

News

Komentari 161

Kolindi potpora pada, Milanović raste, Škorin rejting je 13,8%

Kolindi potpora pada, Milanović raste, Škorin rejting  je 13,8%
6

Da se sada održavaju predsjednički izbori najviše bi ispitanika bilo za reizbor Kolinde Grabar Kitarović (34,5 posto u odnosu na 35,3 posto iz svibnja), donosi RTL-ovo istraživanje...

VIDEO

Nakon objave rezultata istraživanja CRO Demoskop o rejtingu stranaka i političara, RTL, u suradnji s Promocijom plus, donosi istraživanje o preferencijama kandidata u utrci za Pantovčak. 

Da se sada održavaju predsjednički izbori najviše bi ispitanika bilo za reizbor Kolinde Grabar Kitarović (34,5 posto u odnosu na 35,3 posto iz svibnja). Potencijalni kandidati nagrizaju joj potporu tako da bi, prema rezultatima, pobjednika odlučio drugi krug. Predsjednica ima nešto manju potporu nego prošlog mjeseca, ali i 6 postotnih poena manje nego krajem godine.

Iako politički potpuno neaktivan, nakon javnog iskazivanja podrške SDP-ovoj listi za EU izbore, Zorana Milanovića, i to kao nezavisnog kandidata, bira preko 4 postotna poena više ispitanika nego u svibnju, 19,8 posto (prema 15,4 posto iz svibnja).

Glazbenika Miroslava Škoru, mogućeg kandidata desnijeg političkog spektra, bira značajnih 13,8 posto. Gledano po biračkom tijelu, uzima 10-ak posto HDZ-ovih glasova, uvjerljivu većinu glasova Neovisnih za Hrvatsku, ali i birači stranke Ruže Tomašić i Hrasta znatno češće biraju Grabar-Kitarović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tek nešto manje od Škore ima bivši sudac Mislav Kolakušić. Zainteresiran je, znamo, za sve političke pozicije u državi, a za predsjednika ga želi nešto iznad 13 posto ispitanika (13,1 posto). Kako mu je svjetonazor i dalje nejasan uzima raštrkano glasove desnih i lijevih opcija.

Ostali kandidati nemaju realnih šansi. Nakon fijaska koje je Most doživio na EU izborima, njihova čelnika Božu Petrova bira 3,3 posto ispitanika, slično kao i u svibnju (3,2 posto). Živi zid se raskolio nakon izbora, pa njihov čelnik bilježi najveći pad potpore, s gotovo 8 posto koje je imao u svibnju, pao je na manje od 2 posto. (Ima 1,9 posto prema 7,5 posto iz svibnja).

Ostalih je tek 3,3 posto, neodlučnih 10,5 posto. Ako se i odluče, nedovoljno da pobjednika odluči prvi krug.

Tko ide u drugi krug?

Prema trenutnim anketama pobjednika odlučuje drugi krug, a ako se tamo sučele aktualna predsjednica i Zoran Milanović, pobjedu odnosi Grabar-Kitarović, ali ne pretjerano uvjerljivo.

U srazu aktualne predsjednice i bivšeg SDP-ova premijera Zorana Milanovića, 54,8 posto birača odlučuje se za Grabar-Kitarović (u odnosu na 56,5 posto iz svibnja) dok Milanovića bira njih 38,9 posto (u odnosu na 37,17 posto iz svibnja). U odnosu na svibanj, oko 2 postotna poena predsjednica je pala, dok je toliko Milanoviću potpora narasla.

Neodlučnih je 6,3 posto, nedovoljno da se promjeni pobjednik.

Gledano prema biračkom tijelu, HDZ-ovu kandidatkinju češće zaokružuju birači Miroslava Škore, ali i Mislava Kolakušića i Bože Petrova. Po strankama desne opcije, unatoč najavama o uskrati potpore, u ovakvom srazu, očekivano, biraju Grabar-Kitarović.

Škoro manja prijetnja za Grabar-Kitarović

Ako bi se u drugom krugu sučelila dva desna kandidata, odnosno aktualna predsjednica i glazbenik Miroslav Škoro, pobjednik, odnosno pobjednica je ista i to čak uvjerljivije nego u srazu s Milanovićem.

Grabar Kitarović u tom bi slučaju zaokružilo 57 posto ispitanika, a Miroslava Škoru 35,4 posto. Neodlučnih je 7,6 posto, pa ni ovdje ne mogu promijeniti pobjednika.

Prema biračkom tijelu, više od 80 posto HDZ-ovaca bira aktualnu predsjednicu, a desne opcije su očekivano uglavnom podijeljene. Tako je i s SDP-ovim biračima, tek neznatno više ih bira Grabar-Kitarović. No realno, ni Milanović ni Škoro nisu se kandidirali.

Jedino je Mislav Kolakušić to javno najavio. SDP će uskoro odlučiti tko će biti njihov kandidat, opcija je i Milanović, a, naravno, čeka se i da predsjednica prihvati ponudu potpore HDZ-a. Prošlo je više od godinu dana od kada joj je Andrej Plenković tu potporu ponudio, a od tada se u političkoj areni puno toga promijenilo HDZ je podbacio na EU izborima, desnije opcije kritiziraju i Plenkovića i predsjednicu, pa će bez dvojbe predsjednica sada kalkulirati. Posljednje što je rekla jest da će kandidaturu objaviti jednog lijepog, sunčanog dana. A takvi dani tek su počeli.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a