News

Komentari 4

Istraživanje: Zatvorili veliki broj pubova u Engleskoj i Walesu, nikada ih nije bilo manje...

Istraživanje: Zatvorili veliki broj pubova u Engleskoj i Walesu, nikada ih nije bilo manje...

U Engleskoj i Walesu ima manje pubova nego ikad prije, pokazalo je istraživanje koje baca svjetlo na razorne posljedice pandemije i snažnog rasta troškova poslovanja

Ukupan broj pubova pao je u prvoj polovini godine ispod 40 tisuća, što znači da u Engleskoj i Walesu ima sedam tisuća manje pubova nego prije deset godina.

Pubovi koji su nestali iz zajednica srušeni su ili pretvoreni u stambene i poslovne prostore, pokazalo je istraživanje savjetodavne tvrtke za nekretnine Altus Group.

Ugostiteljski sektor suočio se u pandemijskim godinama s ogromnim izazovima budući da je lockdown zadao težak udarac potražnji.

Pubovi su se nekako izvukli iz krize koju je izazvao koronavirus, a onda su se našli na udaru rekordno visoke inflacije i energetske krize.

„Pubovi su se u pandemiji pokazali iznimno otpornima, ali sada se suočavaju s novim problemima, posrćući pod troškovima poslovanja koje generiraju rast cijena energije, inflatorni pritisci i veći porezi”, rekao je predsjednik britanske podružnice Altus Groupa Robert Hayton

Od kraja 2021. do kraja lipnja u Engleskoj i Walesu zatvoreno je 200 pubova.

U okrugu West Midlands pad je najizrazitiji, sa zatvorenih 28 pubova u samo pola godine. Slijede London i istočna Engleska gdje ih je prestalo poslovati njih 24.

Prema istraživanju British Beer and Pub Associationa, British Institute of Innkeepinga i UKHospitalityja, samo 37 posto ugostiteljskih poduzeća ostvaruje dobit.

Najveći su utezi zaradi više cijene energije, robe i rada.

Ugostiteljski sektor traže od vlade veću potporu

"Kada su pubovi prisiljeni zatvoriti svoja vrata, to je veliki gubitak za lokalnu zajednicu, a brojke skiciraju poražavajuću sliku nestajanja pubova u selima, mjestima i gradovima diljem zemlje”, rekla je izvršna direktorica britanske udruge pivovara i pubova Emma McClarkin.

"Kao sektor, tek smo prebrodili dvije najteže godine koliko pamćenje seže, a sada se suočavamo s izazovom ekstremnog rasta troškova", naglasila je McClarkin, dodavši da trenutno samo trećina ugostiteljskih poduzeća posluje u plusu.

"Iznimno je važno da dobijemo pomoć kako bi se ublažili ti pritisci", poručila je.

Najčitaniji članci